OMER TETIK, BANCA TRANSILVANIA: "Banii din obligaţiuni vor fi folosiţi pentru creditarea companiilor"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iulie 2018

"Banii din obligaţiuni vor fi folosiţi pentru creditarea companiilor"

Resursele atrase prin vânzarea obligaţiunilor în valoare de 285 milioane de euro, emise de Banca Transilvania (BT) şi care au intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la finalul săptămânii trecute, vor fi folosite pentru acordarea de credite de investiţii pentru companii, cu maturităţi cuprinse între 5 şi 7 ani, a precizat, vineri, Omer Tetik, CEO al societăţii bancare din Cluj.

Domnia sa a spus: "A fost un împrumut pe termen lung (n.r. emisiunea de obligaţiuni, a căror scadenţă este în anul 2028), ceea ce ne permite ca, la rândul nostru, să credităm clienţii corporate pentru termene cuprinse între 5 şi 7 ani, cu dobânzi fixe sau variabile, la costuri mai reduse, pentru a le susţine investiţiile".

Titlurile (simbol TLV28E), denominate în euro, poartă o dobândă egală cu EURIBOR la şase luni + 3,75% pe an, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 100.000 de euro.

Oficialul BT a arătat că, în prezent, banca este supralichidă, având o rată depozite/credite sub 70%, adăugând: "Dar, dacă vom ajunge să utilizăm lichiditatea noastră şi rata va ajunge la peste 80%, avem în vedere şi emisiunea de obligaţiuni noi".

Omer Tetik a precizat că instituţia de credit pe care o conduce vizeză o reaşezare a structurii capitalului băncii, în contextul în care mulţi acţionari instituţionali consideră că BT este prea prudentă, având o lichiditate mare.

"Este adevărat că noi, întotdeauna, am ţinut fondurile proprii la un nivel ridicat. A fost prudenţă, dar şi intenţia noastră de creştere prin achiziţii s-a realizat parţial", a spus oficialul BT.

Totodată, conducătorul BT a subliniat că banca doreşte să acorde dividende semnificative către acţionari.

În ceea ce priveşte lichiditatea obligaţiunilor în piaţa secundară a bursei, Omer Tetik crede că vor exista transferuri cu titlurile TLV28E, ţinând cont şi de faptul că banca a fost contactată de mulţi investitori în vederea achiziţiei de obligaţiuni, înainte ca plasamentul titlurilor să se fi încheiat.

La finalul lunii iunie, BT a finalizat cu succes plasamentul privat al obligaţiunilor negarantate, subordonate, subscrierea minimă fiind de un milion de euro.

Titlurile nu au fost oferite către public în România, fiind adresate doar unui număr restrâns de investitori eligibili, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) subscriind 100 de milioane de euro din emisiunea de obligaţiuni.

Cu o deţinere de 8,6%, BERD este cel mai mare acţionar al instituţiei de credit din Cluj.

În luna aprilie, Banca Transilvania a finalizat achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro. Totodată, Banca Transilvania a cumpărat acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, societatea bancară a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, Banca Transilvania a plătit 40,42 milioane euro, iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro.

Banca Transilvania este cea de-a doua bancă de la noi din ţară, după totalul activelor, cu o cotă de piaţă de 14%.

Anul trecut, profitul net al băncii a scăzut cu 3,46% faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. La nivel de grup, Banca Transilvania a încheiat anul 2017 cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%.

Valoarea de piaţă a instituţiei de credit la BVB este de 10,18 miliarde de lei.

ESTIMARE BANCA TRANSILVANIA:

"EURO VA ATINGE 4,75 LEI, PÂNĂ LA FINALUL ANULUI"

Moneda naţională se va deprecia uşor, până la finalul anului, până în zona de 4,7 - 4,75 de lei pentru un euro, consideră Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania (BT), menţionând că Banca Naţională a României "are rezerve destul de mari". Potrivit estimărilor instituţiei de credit din Cluj, BNR va majora dobânda de politică monetară la peste 3%, dar nu mai mult de 4%.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR, estimările BT se situează în intervalul 3,5 - 4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb