OMS: Coronavirusul SARS-CoV2 provine cel mai probabil de la animale, nu dintr-un laborator

J.P.
Internaţional / 30 martie 2021

Coronavirusul SARS-CoV2 provine cel mai probabil de la animale, nu dintr-un laborator

Coronavirusul SARS-CoV2, care provoacă boala COVID-19, s-a transmis la oameni de la un animal, iar răspândirea sa a început cu cel mult o lună sau două înainte de a fi descoperit, în decembrie 2019, arată un proiect de raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii citat de CNN, conform Digi24.

Un laborator este cea mai puţin probabilă sursă, a concluzionat echipa internaţională comună a OMS.

OMS va lansa marţi raportul final privind investigaţia sa asupra originilor coronavirusului, dar o versiune preliminară a raportului, obţinută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul se răspândea înainte de sfârşitul anului 2019.

Raportul oferă patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă.

Dar ancheta nu a descoperit ce alt animal a fost infectat de un liliac - considerat cea mai probabilă sursă a virusului - şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

"Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută", arată documentul.

Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate şi, cel mai puţin probabil, o eliberare accidentală de laborator.

Cercetători independenţi spun asta de luni de zile. Testarea genomică a virusului arată că acesta nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis natural de animale - la fel ca şi virusul SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit.

Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul.

"Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanţul de frig cu virusul este foarte scăzută", spune acesta.

Rolul pieţei Huanan din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piaţa să nu fi fost sursa iniţială a epidemiei, dar că mulţimile care au circulat în piaţă ar fi putut amplifica răspândirea virusului.

Conform eşantioanelor prelevate, virusul era prezent pe suprafeţe, dar nu în probele prelevate de la animalele sau alimentele vândute în piaţă. În plus, există dovezi că virusul era prezent şi în alte pieţe.

"Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piaţa Huanan, dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte pieţe, iar unele nu au fost asociate cu nici o piaţă, ceea ce ar putea sugera că piaţa Huanan nu a fost sursa iniţială a epidemiei", a adăugat raportul.

"Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieţei Huanan în originea epidemiei sau la modul în care infecţia a fost introdusă pe piaţă", conchide raportul.

Raportul a fost redactat de o echipă internaţională comună formată din 17 experţi chinezi şi 17 experţi din alte ţări, OMS, Reţeaua Globală de Alertă şi Răspuns la Epidemie (GOARN) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Organizaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a participat în calitate de observator.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în oraşul Wuhan.

Raportul sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme, ca posibile surse ale virusului.

"Deşi cele mai apropiate virusuri înrudite au fost găsite la lilieci, distanţa evolutivă dintre acestea şi SARS-CoV-2 este estimată la câteva decenii, sugerând o verigă lipsă", se arată în raport.

Animalele precum nurca şi iepurii sunt susceptibile a transmite virusul, se menţionează în raport.

Secretarul de presă al Casei Albe SUA, Jen Psaki, a declarat că raportul este examinat de agenţiile guvernamentale federale, inclusiv CDC, Food and Drug Administration sau institutele naţionale de sănătate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SE PUTEA , SA NU LE SARA IN APARARE CHINEZILOR , DACA ACESTIA SANT UN IMPERIU ??? NU VREA NIMENEA SA-I SUPERE , FIINDCA LE E FRICA , DE EI !!! LA TOTI , LE E FRICA !!! PANA LA URMA , DE VINA CA S-AU IMBOLNAVIT , SANT CAINII DE OAMENI !!! CEI CARE AU AVUT , SI AU , IMUNITATEA SCAZUTA !!! EI , SANT UCIGASII , NU COMUNISTII INGRIJORATI CA E PREA MULTA LUME , PE PAMANT !!! SI CA , N-O SA MAI AJUNGA , LA UN MOMENT DAT , MANCAREA , SI APA !!! SI CA , N-O SA MAI AVEM , LA UN MOMENT DAT , LOC , UNII DE ALTII , PE PAMANT !!! PAI , CU CE E DE VINA ROMANIA , IN AFACEREA ASTA , CINSTITI CHINEZI ??? CA POPULATIA ROMANIEI , DE ANI SI ANI DE ZILE , SCADE , NU CRESTE !!! CUM VA PLACE VOUA ??? LA FEL , SI TOATA EUROPA !!! CA , NICI EI NU SANT DE VINA , CUM CA , S-AR PRASI CA VIERMII !!! SI POPULATIA EUROPEI , SCADE !!! ATUNCI ??? CINE E DE VINA , CA NU DOARME NOAPTEA , SI TOARNA LA COPII PE BANDA-RULANTA , CU NEMILUITA ??? GHICI , GHICITOAREA MEA !!! SANTETI CHIAR VOI , CINSTITI COMUNISTI CHINEZI !!! IMPREUNA CU INDIA , BRAZILIA , SI TARILE AFRICANE !!! VOI , SANTETI MAREA PLAGA , A ACESTUI PAMANT !!! SI , IN INTELEPCIUNEA VOASTRA , CE V-ATI GANDIT , VOI ??? SANTEM , PREA MULTI !!! TREBUIE , SA NE MAI IMPUTINAM !!! SAVANTII VOSTRII DEMENTI , AU FOST PUSI SA CREEZE UN MICROBO-VIRUS , CARE SA FIE ELIBERAT , CICA '''''' ACCIDENTAL ''''''', DINTR-UN LABORATOR MINUNAT AMPLASAT !!! A-TI INFECTAT UN INDIVID , FARA CA EL SA STIE , DUPA CARE L-ATI PUS , SA SE CATARE INTR-UN AVION , SI L-ATI TRIMIS , '''''' CU TREABA '''''', SA AJUNGA , NU STIU UNDE , IN ORICARE TARA !!! SI DE AICI , A INCEPUT TAVALUGUL !!! STITI VOI , MAI BINE !!! INDIVIDUL , RESPIRAND , [ CA ORICE OM , TREBUIE SA MAI SI RESPIRE , NU-I ASA ??? ] , A INFECTAT PE TOTI CEI DIN AVIONUL RESPECTIV , CARE LA RANDUL LOR , AU INFECTAT PE CEI DE ACASA , SI PE CEI DIN JURUL LOR , SI TOT ASA , SI TOT ASA , PANA A INCEPUT NEBUNEALA !!! IN CHINA , I-AU MAI INFECTAT PE CATIVA , ACESTIA MERGAND LA SERVICIU , LA CUMPARATURI , PE STRADA INFECTAND , LA RANDUL LOR , PE ALTII , FARA SA STIE !!! ACUMA , NU E DESTUL DE CLAR , CE-AU URMARIT !!! DACA PLANUL A FOST , SA OMOARE BATRANII SI BOLNAVII , SI SA RAMANA VII , OAMENII BUNI DE MUNCA , NU LE-A PREA IESIT , VIRUSUL FIIND PREA SLAB !!! HARNICI FIIND , CRED CA LUCREAZA IN LABORATOARELE LOR MINUNATE , LA CEVA MAI PUTERNIC , CARE POATE FI TRANSPORTAT FOARTE USOR , IN VALIZELE DIPLOMATICE , ORIUNDE IN LUME , SE STIE CA VAMESII AU INTERZIS , SA LE DESCHIDA , CA SA VADA CE E INAUNTRU !!! SE STIE CA , DIPLOMATII SANT IMUNI !!! N_ARE NIMENEA VOIE , LA VAMA , SA LE CEARA UNA CA ASTA !!! ASA , AU APARUT , SI URMATOARELE '''''' TULPINI ''''', DE VIRUS !!! AU FOST TRANSPORTATE IN DIVERSE TARI , SI ELIBERATE , IN AER !!! CARE TRAIESTE , BINE , CARE NU ........ ORICUM , EU NU VAD OMENIREA BINE , IN VIITOR !!! DE CE ??? AM DEVENIT , '''''' PREA MULTI ''''''' !!! SI NU DIN VINA NOASTRA , A ROMANILOR !!! DAR , NOI SANTEM NIMENI , PE PLANETA PAMANT !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb