OMS FACE VALURI PE O PIAŢĂ ÎN CREŞTERE ACCELERATĂ Noi controverse pe tema ţigaretei electronice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2014

Noi controverse pe tema ţigaretei electronice

OMS interzice minorilor şi femeilor însărcinate să utilizeze e-ţigareta

Unii specialişti în cardiologie neagă faptul că aceasta ar fi nocivă pentru sănătate

Următoarea ediţie a Conferinţei Cadru privind controlul tutunului urmează să se desfăşoare la Moscova

În apropierea unei noi ediţii a Conferinţei Cadru privind controlul tutunului, organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), apar noi controverse pe tema ţigaretei electronice.

Recent, OMS a publicat raportul care va fi dezbătut în cadrul Conferinţei, recomandând să se interzică vânzarea de e-ţigarete minorilor, aceste dispozitive să nu mai fie folosite în spaţii închise, iar producătorii să nu mai utilizeze compuşi cu diferite arome şi avertizând că ţigareta electronică este asociată cu "grave ameninţări" în cazul adolescenţilor şi fătului.

Specialiştii spun, de asemenea, că vaporii emanaţi de aceste dispozitive ar putea creşte nivelul de poluare cu unele substanţe toxice şi cu nicotină.

Analiza substanţelor chimice din vaporii emanaţi din e-ţigaretă demonstrează că acest produs nu reprezintă un pericol pentru sănătatea celor din jur, subliniază Adrian Istrate, medic specialist în chirurgia toracică. Domnia sa ne-a declarat: "Sunt studii care evidenţiază că nu s-au constatat creşteri ale concentraţiilor de CO sau CO2, metalelor şi substanţelor utilizate în mediul ambient".

Lichidul din ţigareta electronică (e-lichidul) are în compoziţie glicerină vegetală sau propilenglicol, nicotină şi arome, spune Adrian Istrate, menţionând: "Efectele acestor substanţe sunt cunoscute din literatura de specialitate şi nu sunt considerate cancerigene de către OMS. Propilenglicolul, glicerina vegetală şi aromele prezente sunt aprobate şi utilizate în industriile alimentară şi farmaceutică. De asemenea, nicotina nu este considerată cancerigenă, singurul efect fiind cel de adicţie. Până în prezent, nu s-a demonstrat că ar determina dependenţă la persoanele din jur. Mai mult decât atât, ea poate fi redusă progresiv, până la eliminarea dependenţei utilizatorului de aceasta".

Reprezentanţii OMS consideră însă că deţin suficiente dovezi care ar putea sta la baza recomandării interzicerii categorice a ţigaretei electronice copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate sau celor care intenţionează să rămână însărcinate, din cauza consecinţelor severe pe termen lung pe care e-ţigareta le-ar avea mai ales asupra dezvoltării creierului.

OMS pledează pentru obligaţia producătorilor de a reduce conţinutul şi emisiile de substanţe toxice din ţigaretele electronice şi pentru eliminarea compuşilor cu gust de fructe, acadele etc., care sunt de natură să imprime o dependenţă rapidă şi periculoasă mai ales în cazul adolescenţilor.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca ţigaretele electronice să nu mai fie vândute cu scopul de a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumat până nu va fi demonstrat că e-ţigareta are acest efect.

În raportul Organizaţiei se menţionează că trebuie desfiinţate majoritatea automatelor de la care pot fi cumpărate astfel de dispozitive.

Konstantinos Farsalinos, medic de cardiologie în cadrul Onassis Cardiac Surgery Center din Grecia, a subliniat, recent, că toate riscurile menţionate de OMS cu privire la utilizarea e-ţigaretei au un ordin de mărime mai mic faţă de cele pe care le presupune fumatul clasic.

Experţii OMS atrag atenţia că este nevoie de unele reglementări pentru interzicerea ţigaretelor electronice în spaţiile închise şi la locurile de muncă. Oficialii solicită şi interzicerea reclamelor făcute la aceste dispozitive, întrucât acestea îi pot încuraja pe copii şi pe nefumători să fumeze.

OMS: "Vânzările de ţigarete electronice vor creşte"

Utilizarea e-ţigaretei este într-o perioadă de creştere, potrivit OMS, vânzările în domeniu fiind prognozate să-şi continue trendul crescător, în următorii ani.

Potrivit specialiştilor prezenţi, la finalul lunii iunie, la Forumul Global pe Nicotină din Polonia, consumul de ţigarete electronice l-ar putea depăşi pe cel al produselor clasice, din tutun, în circa zece ani.

În prezent, în Europa, sunt în jur de 29 de milioane de persoane care vapează (utilizează ţigara electronică), potrivit lui Gerry Stimson, profesor de medicină din Londra.

În Marea Britanie, numărul utilizatorilor de e-ţigarete a crescut de trei ori, în ultimii doi ani, ajungându-se la peste 2 milioane de vaperi. În SUA, vânzările au avut o rată anuală de creştere de 115%, acestea situându-se, în prezent, la peste 2 miliarde dolari, potrivit analiştilor de profil, care estimează că piaţa globală a ţigărilor electronice ar putea creşte la circa 10 miliarde dolari, până în 2017. În Statele Unite, sunt circa 3.000 de producători, care fabrică aproximativ 10.000-15.000 de tipuri de e-ţigarete.

O problemă ridicată în cadrul forumului din Polonia a fost lipsa unui cadru şi a unor standarde de producţie, în acest domeniu.

În ultima vreme, cele mai importante companii producătoare de ţigarete clasice au cumpărat fabrici de e-ţigarete, pregătindu-se să cucerească şi această piaţă.

Noua Directivă Europeană din domeniul tutunului face referire si la segmentul e-ţigaretelor, reglementările nemulţumindu-i pe jucătorii de profil.

Producătorii de ţigarete electronice vor fi obligaţi să informeze statele membre înainte de a introduce pe piaţă produse noi, să raporteze anual statelor membre cu privire la volumele de vânzări ale produselor, la tipurile de utilizatori, precum şi la preferinţele şi la tendinţele acestora şi să respecte norme specifice privind publicitatea.

Dezbaterile despre sectorul fumatului care urmează să se desfăşoare în cadrul Conferinţei Cadru privind controlul tutunului sunt programate să aibă loc în Rusia, la Moscova. Acest fapt pune un semn de întrebare asupra prezenţei la eveniment a ţărilor invitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb