Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat ieri peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse, notează AFP, conform Agerpres.
"Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise şi 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătăţii şi pacienţi", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, calificând acest bilanţ ca fiind "sumbru".
Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.
"Suntem revoltaţi de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate", a insistat şeful OMS, adăugând că acestea constituie "o încălcare a dreptului umanitar internaţional".
Vorbind la o conferinţă de presă anterioară din Lviv, în vestul Ucrainei, directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, a deplâns că unele zone lovite rămân în afara accesului la ajutor sanitar.
"OMS a fost capabilă să livreze material permiţând salvarea de vieţi în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile", a recunoscut acesta.
"Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol", a spus acesta.
Armata rusă şi aliaţii săi separatişti asediază oraşul de săptămâni întregi şi se confruntă cu o rezistenţă ucraineană înverşunată.
Situaţia umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părţi, iar oraşul în mare măsură în ruine, cu o mare îngrijorare privind soarta civililor din această localitate cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia rusă.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat miercuri Rusia că blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime.
Până în prezent, OMS "a reuşit să livreze 185 de tone de consumabile medicale în zonele cele mai lovite ale ţării, ajungând la jumătate de milion de persoane", a informat Hans Kluge.
El a mai menţionat că "50% dintre farmaciile ucrainene sunt presupuse închise şi 1.000 de unităţi sanitare sunt în apropierea zonelor de conflict sau a zonelor de control modificate".
Hans Kluge a subliniat, de asemenea, că atacurile asupra serviciilor de sănătate constituie o "încălcare clară a dreptului umanitar internaţional", dar a adăugat că OMS nu a atribuit direct responsabilitatea pentru aceste atacuri, subliniind că "nu are mandat" pentru a face acest lucru.