Autorităţile din mai multe ţări europene au ridicat restricţiile privind coronavirusul prea "brutal", a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), deoarece asistă la o creştere a cazurilor "probabile" cauzate de o tulpină COVID-19 mai transmisibilă, conform ALJAZEERA.
Vorbind ieri la o conferinţă de presă în Moldova, directorul OMS Europa, Hans Kluge, s-a declarat "optimist, dar vigilent" cu privire la dezvoltarea pandemiei în Europa, menţionând creşterea cazurilor în 18 din 53 de state din regiune.
"Ţările în care observăm o creştere specială sunt Regatul Unit, Irlanda, Grecia, Cipru, Franţa, Italia şi Germania", a spus Kluge. "Acele ţări ridică brutal restricţiile de la prea mult la prea puţine", a adăugat el.
Potrivit bazei de date a OMS, numărul de noi cazuri de COVID-19 în Europa a scăzut brusc după un vârf la sfârşitul lunii ianuarie, dar a crescut din nou de la începutul lunii martie. În ultimele şapte zile, în regiunea europeană a OMS au fost raportate peste 5,1 milioane de cazuri noi şi 12.496 de decese.
În Franţa, infectările au crescut cu mai mult de o treime în săptămâna de când guvernul a pus capăt multor restricţiilor COVID lunea trecută.
În timp ce în Germania, în ciuda unui nou record zilnic de aproape 300.000 de infectări de vineri, guvernul a eliminat în weekend restricţiile. Majoritatea statelor germane au menţinut însă restricţii.
În Italia, guvernul a anunţat joi că va elimina treptat aproape toate restricţiile până la 1 mai, în ciuda creşterii numărului de cazuri. Şi în Regatul Unit, unde una din 20 de persoane sunt infectate în prezent, guvernul a eliminat vineri ultima dintre restricţiile de călătorie internaţionale.
Confruntată cu propriile cazuri în creştere, Austria a anunţat în weekend că va reintroduce reguli care impugn purtarea măştii FFP2 - la doar câteva săptămâni după ridicarea măsurii.
Kluge şi alţi epidemiologi au remarcat că numărul în creştere a cazurilor s-a datorat parţial răspândirii variantei foarte contagioase BA.2 a tulpinei Omicron, care a devenit dominantă în multe ţări. Nu pare să provoace boli mai severe în comparaţie cu alte tulpini.
Numit uneori "stealth Omicron" (Omicronul ascuns- n.r.) deoarece este mai dificil de detectat, BA.2 este estimat a fi cu aproximativ 30% mai contagios decât predecesorul său BA.1.
Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick din Regatul Unit, a spus că numărul de cazuri în creştere în Europa se datorează unei combinaţii - "o furtună perfectă" - a trei factori: ridicarea restricţiilor, scăderea imunităţii după vaccinare şi sub- varianta BA.2.
"Eliminarea restricţiilor a alimentat răspândirea BA.2 şi ar putea duce, de asemenea, la generarea altor variante", a declarat el agenţiei de presă AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 14:30)
Deja intra in categoria superstitiilor restrictiile astea . Nu au nici un efect , tot asa cresc si scad cazurile, se vede cand compari tarile care mai au restrictii cu cele care le-au eliminat complet. Poate si din simplul motiv ca oricum nu erau respectate de multi, peste tot. Asa ca de ce sa te mai incurci cu ele?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 16:38)
Au efect. Dezinformarile sunt pline de superstitii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 16:19)
Hai mars OMS. OMS ar trebui desfiintat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2022, 16:39)
Periculosi astia, inca gandesc.