Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit

Media-Advertising / 19 august 2014

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit

Actualizare 19:32 Ponta, despre Patriciu: "Unul dintre oamenii cu convingeri autentice < de dreapta >"

Premierul Victor Ponta a scris astăzi, pe contul personal de Facebook, că Dinu Patriciu i-a lăsat impresia că era "unul dintre foarte puţinii oameni cu convingeri clare şi autentice < de dreapta >".

"Am aflat cu regret vestea tristă a decesului lui Dinu Patriciu. Transmit condoleanţe familiei şi celor care i-au fost aproape. Nu am avut ocazia să ne întâlnim prea des, dar mi-a dat mereu impresia că era unul din foarte puţinii oameni cu convingeri clare si autentice < de dreapta >! Dumnezeu să-l odihnească!", este mesajul prim-ministrului.

---

18:37 Surse: Acuzaţiile penale aduse lui Patriciu vor fi clasate

Acuzaţiile aduse lui Dinu Patriciu la DIICOT şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti vor fi clasate, iar în cazul plângerilor făcute de omul de afaceri, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor, au declarat pentru ziarul BURSA surse judiciare.

Acţiunea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va continua în ceea ce-l priveşte pe Patriciu doar pe latură civilă, context în care, în cazul concretizării dosarului, vor fi introduşi în cauză moştenitorii, din punct de vedere civil, ne-au mai spus sursele.

Dosarul de la Tribunalul Bucureşti se referă la un caz de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 1 milion de euro, au explicat sursele.

---

Actualizare 18:12 PLR îşi exprimă regretele faţă de moartea lui Patriciu

Partidul Liberal Reformator şi-a exprimat, astăzi, regretele faţă de moartea omului de afaceri Dinu Patriciu, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei, calificându-l drept "unul dintre exponenţii renaşterii liberalismului în România" postdecembristă.

"Astăzi, am aflat cu tristeţe de încetarea din viaţă a unuia dintre exponenţii renaşterii liberalismului în România de după Revoluţia din 1989. Dinu Patriciu este un om care a dat dovadă de o gândire autentic liberală şi care a crezut fundamental în valorile capitalismului. De-a lungul activităţii sale politice şi profesionale, Dinu Patriciu a reuşit să se remarce în viaţa publică din România prin viziunea sa asupra economiei, dar şi asupra modului în care România trebuia să se dezvolte. Dinu Patriciu a fost un adevărat luptător pentru ca principiile şi valorile democratice să fie respectate şi aplicate în România. Partidul Liberal Reformator îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a lui Dinu Patriciu şi doreşte să transmită condoleanţe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!", este mesajul PLR.

În alt comunicat, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele PLR, a declarat: "Azi, s-a stins din viaţă fostul nostru coleg şi prieten liberal, Dinu Patriciu. Membru al echipei care a contribuit substanţial la renaşterea PNL şi a liberalismului în România după revoluţia din 1989, Dinu Patriciu s-a angrenat cu curaj şi perseverenţă într-o luptă deloc simplă, deloc uşoară, cu un sistem care nu dorea nici prea multă democraţie, şi nici libertate economică. Practicant al unei profesii liberale, Dinu Patriciu a fost nu numai unul dintre cei mai proeminenţi liberali, dar a reuşit într-un mod excepţional şi ca întreprinzător. În ciuda faptului că am avut adesea poziţii şi opinii politice diferite în momente importante ale mişcării liberale, care au şi dus la separarea drumurilor noastre, îi păstrez lui Dinu o amintire frumoasă. Dumnezeu să-l odihnească!"

---

Actualizare 17:45 AOAR: "Dispariţia lui Patriciu lasă un gol printre oamenii de afaceri curajoşi"

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că "dispariţia prematură a lui Dinu Patriciu lasă un gol în rândul puţinilor oameni de afaceri români care au curajul de a intra în competiţia de idei, iniţiative şi generarea de afaceri specifice pieţei interne şi internaţionale", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

AOAR aminteşte că a supus dezbaterii publice "idei îndrăzneţe" ale lui Dinu Patriciu legate de căile de reconstruire a capitalismului autohton, de la necesitatea retragerii statului ca decident în economie până la necesitatea extinderii afacerilor dezvoltate de capitalul autohton în ţări din afara zonei euro.

Asociaţia "a recunoscut şi apreciat viziunea antreprenorială a lui Dinu Patriciu, temeritatea şi capacitatea sa de a racorda mediul de afaceri românesc la piaţa internaţională", se mai arată în comunicat.

---

Actualizare 15:53 Familia Patriciu face apel la decenţă

Familia Patriciu face apel la decenţă în privinţa morţii omului de afaceri, despre care informează că s-a stins din viaţă într-o clinică londoneză, în urma unei infecţii pulmonare, fiind înconjurat de membrii familiei sale, potrivit surselor de presă.

"Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi întreprinzători şi oameni de afaceri din România ultimilor 25 de ani, s-a stins din viaţă într-o clinică londoneză. La 3 august, împlinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit înconjurat de membrii familiei, în urma unei infecţii pulmonare, pentru care fusese spitalizat în ultimele zile", se arată în comunicatul emis de familia Patriciu.

Conform sursei citate, funeraliile vor avea loc în cercul restrâns al familiei.

"Pe această cale, familia face un apel îndoliat la respectarea dorinţei defunctului, ca ultimul său drum să ocolească neînţelegerile, lipsa de decenţă şi agresivitatea de care acesta a avut prea mult parte în ultimii ani de viaţă şi suferinţă. Mulţumim pe această cale tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat şi respectat. Dumnezeu să-l ierte!", conchide sursa citată.

---

Dinu Patriciu, afacerist, politician şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, a murit la vârsta de 64 de ani, anunţă sursele de presă.

Potrivit acestora, Dinu Patriciu s-a stins din viaţă la Londra, el fiind răpus de un cancer la glandele endocrine, după ce în urmă cu circa un an şi jumătate suferise un transplant de ficat la Milano.

Dinu Patriciu era spitalizat de circa două săptămâni, transmite presa, iar în ultima săptămână starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit vizibil.

De profesie arhitect, Dan Costache Patriciu este cel care a înfiinţat în România prima societate comercială, în 1990. Era vorba despre un cabinet de arhitectură care a primit numărul 1, ca societate comercială.

A devenit cunoscut în România mai ales ca politician şi om de afaceri în domeniul petrolier, după preluarea de la stat a rafinăriei Petromidia Năvodari, o afacere rămasă controversată până azi.

Petromidia a devenit ulterior Rompetrol Rafinare, companie vândută pentru 2 miliarde de dolari către Kaz Munai Gaz, vândută în proporţie de 75%. Ca politician, Patriciu figurează ca membru fondator al PNL, în 1990.

Partidul Naţional Liberal este de altfel şi cel care îl trimite în Parlament, în prima legislatură, 1990 - 1992, ca deputat de Timiş. La scurt timp, un conflict cu liberalii îl deterimină ca împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi Viorel Cataramă să provoace o sciziune formând, în iulie 1990 PNL - Aripa Tânără, formaţiune pe care a şi condus-o.

Averea omului de afaceri Dinu Patriciu a scăzut dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.

Şase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol şi să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediţia din 2007) pe locul 17 (ediţia actuală).

Tot ceea ce se ştie, cu siguranţă, la ora actuală despre Patriciu este că nu a vrut să-şi plătească datoriile, că era hărţuit de procese civile şi penale, că avea datorii de minimum 100 de milioane de euro şi că se afla în plin proces de divorţ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. şi că este în plin proces de divorţ....adica a fost in plin process de divort. 

    "Şase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol"

    1. ...se poate si in sase secunde...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb