Tribunalul administrativ de la Veneţia a acceptat să împrumute Muzeului Luvru desenul "Omul Vitruvian" al lui Leonardo da Vinci, conservat la Galeriile Academiei de la Veneţia, potrivit AFP.
Cel mai cunoscut desen din lume va fi expus din 24 octombrie la Muzeul Luvru, cu ocazia expoziţiei consacrate autorului "Giocondei".
Dacă pe 8 octombrie justiţia italiană a suspendat autorizarea de părăsire a teritoriului pentru ''Omul Vitruvian'' sub pretextul că încalcă legea patrimoniului cultural, în 16 octombrie tribunalul a concluzionat că opera va putea părăsi colecţiile Academiei.
Expoziţia ar trebui să se deschidă pentru reprezentanţii presei pe 18 octombrie.
În afara celebrului desen ''Omul Vitruvian'' (aflat la Galeriile Academiei din Veneţia), alte patru lucrări ar trebui să ajungă la Luvru (Studiu de peisaj, Studiu pentru ''Adoraţia Magilor'' şi două studii ale unor draperii) precum şi zeci de opere împrumutate de diferite muzee italiene.
Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 - 2 mai 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Geniul creator şi spiritul lui inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, cu un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi înzestrat cu o imaginaţie fără precedent. Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii - fiind autorul celebrului portret "Mona Lisa" şi al frescei "Cina cea de taină" -, un desenator desăvârşit - "Omul Vitruvian" fiind un model în privinţa studiului proporţiilor - dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat. A făcut, de asemenea, mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu au fost publicate, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.