OMV intră în cursa pentru "Tupras"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2005

Producătorul austriac de ţiţei OMV a depuns o ofertă pentru achiziţionarea unui pachet de 51% din rafinăria turcă "Tupras" ("Turkiye Petrol Rafinerileri Anonim Sirketi"), companie cu o capacitate anuală de rafinare de 27,6 milioane de tone. Aceasta ar constitui o achiziţie strategică pentru OMV şi ar reprezenta o extindere a regiunii în care activează compania, în contextul creşterii pieţei europene. În privinţa detaliilor ofertei, părţile au convenit să păstreze confidenţialitatea. Guvernul Turciei va furniza informaţii despre progresele procesului de privatizare.

"Tupras" deţine patru rafinării, cu o capacitate totală de 27,6 milioane de tone. Două dintre ele sînt situate în apropierea coastelor, lîngă oraşul Izmir. Alte două rafinării mai mici se află în centrul ţării. "Tupras" dispune, de asemenea, de o capacitate de stocare de 4,7 milioane mc pentru ţiţei şi alte produse petroliere. Vînzările nete ale companiei au atins, în 2004, aproximativ 6,3 miliarde de euro, iar profitul net a fost de circa 330 milioane de euro.

Procesul de privatizare al "Tupras" a fost iniţiat în 1991, cînd 2,50% din capitalul companiei a fost scos la vînzare. Pînă la sfîrşitul anului 1999, aproximativ 3,58% din acţiunile rafinăriei erau tranzacţionate la Bursa de Valori din Istanbul, iar cele 96,42% rămase erau deţinute de Autoritatea pentru Privatizare. În aprilie 2000, o a doua ofertă pentru acţiunile "Tupras" a fost finalizată, iar proporţia titlurilor tranzacţionate la bursele din Istanbul şi Londra a ajuns la 34,24%. În martie 2005, 14,76% din acţiunile "Tupras" au fost vîndute unor investitori străini. Prin urmare, 49% din acţiunile "Tupras" sînt tranzacţionate public, iar restul fac obiectul privatizării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb