OMV Petrom (SNP) a atribuit la finele lunii iunie mai multe contracte de foraj sonde de petrol şi gaze pe uscat cu o valoare totală de 248 milioane euro fără TVA, printre furnizorii selectaţi numărându-se firme deţinute de fraţii Cristescu şi de Gheorghe Călburean, dar şi Rompetrol, anunţă Mediafax.
Lucrările vizează perimetre de pe teritoriul României, iar proiectul include mai multe loturi şi a presupus încheierea unui acord-cadru, potrivit unui anunţ al companiei controlate de grupul austriac OMV.
Furnizorii au fost selectaţi prin licitaţie deschisă, criteriile fiind preţul ofertei, cu o pondere de 70%, şi componenta tehnică (30%).
Două loturi au fost adjudecate de compania Foraj Sonde (FOSB) din Craiova, controlată de fraţii Cristescu, pentru 28,5 milioane euro, respectiv 26,5 milioane euro. Acţiunile firmei sunt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.
Alte două loturi au fost câştigate de Foraj Sonde din Videle, pentru 24,2 milioane euro, şi Foraj Sonde din Ploieşti, pentru 38 milioane euro. Ambele firme sunt listate.
Foraj Sonde Videle (FOJE) are mai mulţi acţionari, printre care se numără Viorel Belc (18,6%), Cornel Stancu (16,3%), Ion Sfinţeş (13%) şi SIF Oltenia (13,2%), iar Foraj Sonde Ploieşti (FSP) este controlată de compania Bayliner Overseas (88,2%), înregistrată în Insulele Virgine Britanice.
OMV Petrom a atribuit companiei Foserco din Ploieşti, controlată de grupul american Weatherford, lucrări de 60,3 milioane euro, pentru un alt lot.
Compania Rompetrol SA, parte a grupului Rompetrol controlat de KazMunaiGaz din Kazahstan, a câştigat un contract de 21,7 milioane euro în cadrul proiectului.
Alte două loturi au fost adjudecate de Tacrom Drilling, pentru 25,7 milioane euro, şi Dafora, pentru 23 milioane euro. Compania Tacrom este controlată de grupul CAT, înregistrat în Germania, iar principalul acţionar al Dafora (DAFR), listată la BVB, este omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o participaţie de 48,5%.
Sumele aferente contractelor nu includ TVA.
OMV Petrom, listată la BVB, este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Ministerul Economiei controlează 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) are 20,11% din capital.