Compania OMV Petrom îşi propune majorarea capitalului social, în două etape, decizia acţionarilor fiind programată pentru data de 29 aprilie, potrivit convocatorului publicat de societate, la sfârşitul săptămânii trecute.
Prima majorare de capital ar urma să fie realizată prin încorporarea valorii unor terenuri pentru care statul a obţinut titlul de proprietate, până la un nivel de 200 de milioane de lei, şi urmează să fie realizată până la data de 28 iulie 2010. Acţionarii OMV Petrom vor decide şi delegarea către directoratul companiei a competenţelor pentru o altă majorare de capital, mult mai consistentă.
Delegarea urmează să se întindă pe o perioadă de un an, timp în care capitalul social să crească cu 600 de milioane de euro.
Compania OMV Petrom a anunţat, în urmă cu o lună, că are nevoie de o majorare de capital de circa un miliard de euro, pentru care a demarat negocierile cu statul român şi alţi acţionari minoritari.
Majorarea de capital este necesară pentru ca OMV Petrom să poată derula investiţii anuale de 1,5 miliarde euro până în 2015. Ca să-şi poată menţine participaţia în companie, Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea şi alţi acţionari minoritari ar trebui să participe cu fonduri consistente.
Surse guvernamentale susţin că, în urma discuţiilor, Ministerul Economiei a acceptat să participe la majorarea de capital cu aproape 100 de milioane de euro, în contul participaţiei statului în valoare de 20,6%, plus anumite imobile pentru care a obţinut între timp dreptul de proprietate. Compania austriacă OMV deţine 51,01%, iar ceilalţi acţionari sunt Fondul Proprietatea cu 20,1% şi alţi acţionari cu 8,24%. Banii sunt necesari în principal diviziei de Explorare şi Producţie a companiei, pentru redezvoltarea câmpurilor existente, modernizarea instalaţiilor şi descoperirea de noi zăcăminte, mai susţin sursele citate.
Citeste: OMV Petrom a investit 11,7 miliarde lei în explorare şi producţie