OMV Petrom anunţă valoarea brută a dividendelor de distribuit la peste 2,3 miliarde de lei

D.T.
Piaţa de Capital / 26 aprilie 2023

OMV Petrom anunţă valoarea brută a dividendelor de distribuit la peste 2,3 miliarde de lei

OMV Petrom anunţă hotărârile adoptate în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor, care au avut loc în data de 26 aprilie 2023, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0375 lei/acţiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creştere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat că: "2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condiţiilor de piaţă şi al rezultatelor. Prin urmare, vom creşte investiţiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei şi vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei."

Dividendele vor fi distribuite acţionarilor înregistraţi la data curentă. Aproape 1 miliard de lei va fi distribuit acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acţiunile companiei. Din această sumă, peste 480 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A., informează comunicatul.

AGOA a aprobat un buget de investiţii de aproximativ 7 miliarde lei care include 6 miliarde lei investiţii planificate şi 1 miliard lei buget contingent pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele noastre strategice şi a altor oportunităţi de investiţii. În cadrul AGOA s-a aprobat numirea a trei membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher şi Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, şi anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileţ, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ştefan şi Jochen Weise. De asemenea, in cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG Audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare 2023.

În cadrul AGEA s-a aprobat delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank N.A., listate la Bursa de Valori din Londra, considerând ponderea redusă a GDR-urilor în capitalul social al companiei, volumele tranzacţionate şi costurile aferente. OMV Petrom a susţinut întotdeauna dezvoltarea pieţei de capital din Romania şi continuarea tranzacţionării acţiunilor sale doar pe Bursa de Valori Bucureşti este încă o dovadă în acest sens, se mai precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Intrebarea de 1000 de p este daca OMV Petrom se va tine de cuvant si vor da si dividentele speciale indiferent de taxa de solidaritate daca se vor incadra sau nu la ea.

    Pana la urma au facut un anunt public atat in privinta lor cat si a taxei de solidaritate ...sa vedem cat de serioso vor fi. 

    1. Calculase cineva acum cateva luni intr-un articol de aici ca v-a fi 0.0265, posibil dividend special.

      O sa fie oare suficient? 

      Dacă nu vor plăti supra impozite/taxă solidaritate la ANAF,f.posibil să acorde și dividende speciale.Cred că decizia e în standby în funcție de outcome ul verificării ANAF

      Si daca nu pot acorda dividende speciale datorita supraimpozitarii, vedem oare SNP sub 0.4, mai ales ca anul acesta o sa vina si acel 1% oferit fostilor angajati la 0.21?

      Pentru ca ar fi interesant si poate chiar mai profitabil de reinvestit dividendul normal mai jos. 

      Probabil prețul o să scadă sub 0.4, pentru că consumul scade, iarna a fost blândă, în depozite încă avem păcură peste nivelul obișnuit, am ieșit din iarna, deci trebuie mai puțina păcură pentru incalzit și refacerea stocurilor, prețul țițeiului a scăzut destul de mult. Pe partea cealaltă vine vara, trebuie pentru agricultură (dar care scade in fiecare an) excursiile daca populația o să aibă bani.

      Este doar o posibilitate, posibilitate care anul trecut s-a intamplat. Promisiunea a fost de marire a dividendului cu min 10% de la an la an si a fost respectata.

      Este mai mult AXXA, in 2.02.2023 au un raport pdf pe bvb.ro cu titlul "Propunere initiala dividend baza 2022 si intentia pentru dividend special 2023".

      Doar un scurt fragment adaug "Directoratul OMV Petrom S.A. anunta de asemenea intentia de a propune distribuirea unui dividend special in 2023, valoarea exacta a acestuia urmand a fi anuntata la jumatatea anului 2023." 

      Vezi, atunci se stia de aceasta supraimpozitare. 

      Chiar daca se stia de supraimpozitare, ei anuntasera ca nu se incadreaza, iar cu intentia de a da un div special au vrut poate sa "multumeasca " cumva statul ca chiar daca nu vor incasa taxa, vor lua totusi ceva banuti in plus. NU cred insa ca vor plati si taxa si div special.

    Ministrul Energiei Virgil Popescu ne-a declarat că statul român nu a votat, azi, pentru aprobarea situațiilor financiare în Adunarea Generală a Petrom, întrucât nu prevedeau taxa pe solidaritate și nici măcar un provizion pentru aceasta.

    Surse din Ministerul Energiei ne-au declarat că nici Comitetul de Audit al Consiliului de Supraveghere nu a emis opinie favorabilă în privinţa situațiilor financiare ale companiei.(preluate din Finacial Intelligence) 

    1. Legea supraimpozitării a fost returnata de Iohannis în Parlament, de unde nimeni nu știe cum va ieși dacă va ieși...oricum pe 2022 posibil nu vor încasa nimic datorită retroactivității legii în forma actuală.

      nici atat.

      nebuni sa fie OMV si nu numai, orice companie multinationala, sa mai declare profit in Ro.

      Or sa aiba, toti, grija sa foloseasca toate parghiile legale pentru optimizare fiscala iar guvernul mafiot ce solicita taxa de protectie firmelor, o va lua in bot. 

      Statul român are puțin peste 20% din totalul acțiunilor. Situațiile financiare au fost aprobate cu peste 90% din voturi, deci statul a aprobat situațiile financiare

    Sa speram ca acei 7 bio includ Neptun Deep, altfel e cam mult alocat. Ar fi fost bine sa detalizeze exact unde se duc banii.

    Nu cred ca vor plati taxa de solidaritate pt ca vor face Neptune Deep, probabil s-au inteles cu austriecii pt un timeline pt Schengen cu masuri pt granita etc. 

    Probabil pretul actiunii o sa scada un pic mai mult, pentru ca si consumul a scazut vizibil. Cel putin la mine in oras cu aproximativ 80 000 de locuitori traficul s-a redus considerabil, si la sfarsit de saptamana parcariile sunt pline, deci oamenii nu circula ca altadata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb