OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziţia mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables ApS. Proiectele urmează să fie dezvoltate în judeţul Teleorman şi sunt acum la stadiul "gata de construit" ("ready-to-build"). Puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de ~710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip şi în acest stadiu din Europa de Sud-Est.
Tranzacţia a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe.
Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie: "Această achiziţie marchează un progres esenţial în angajamentul ferm al OMV Petrom de a dezvolta un portofoliu de aproximativ 2,5 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă până în 2030, valorificând parteneriate strategice. Ne dorim să venim în întâmpinarea creşterii cererii pentru energie verde şi să rămânem un partener de încredere pentru clienţii noştri, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie a României. În continuare, ne dorim să identificăm partenerii potriviţi alături de care să construim aceste proiecte."
Christian Jantzen, Co-fondator & CEO al Jantzen Renewables: "Ziua de astăzi este cu adevărat o realizare majoră pentru Jantzen Renewables, pentru partenerii noştri şi pentru sectorul energetic din România. Suntem mândri să contribuim în mod semnificativ la un viitor mai verde în România. Misiunea noastră este de a promova tranziţia energetică a ţării şi acesta este un prim pas vital pentru noi în realizarea acestei viziuni. Cu toate acestea, acesta este doar începutul şi vom continua să investim resurse semnificative în misiunea noastră în următorii ani".
Parcurile fotovoltaice vor fi construite în judeţul Teleorman, locaţiile alese pentru acestea având potenţial pentru randamente superioare, în ceea ce priveşte energia solară. Astfel, producţia estimată pentru 25 de ani de funcţionare este de peste 20.000 GWh, producţia sa anuală fiind suficientă pentru a furniza echivalentul a aproximativ 70% din consumul casnic anual al municipiului Bucureşti[1]. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reţeaua naţională de transport energie electrică. Conform estimărilor actuale, proiectele ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic naţional în a doua jumătate a anului 2026.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce priveşte implementarea acestor recomandări.
Despre Jantzen Renewables
Înfiinţată în 2020, Jantzen Renewables este un spin-off din Jantzen Development. Echipa principală având peste 15 ani de experienţă şi un palmares în dezvoltarea de proiecte în România, Jantzen Renewables s-a impus rapid ca un jucător important în ecosistemul energiei regenerabile. În prezent, compania dezvoltă o reţea de proiecte active însumând +2GW de energie regenerabilă în toată ţara.
Compania dezvoltă activ o serie de tehnologii diferite, cum ar fi fotovoltaice, baterii, eoliene şi power-to-x. Compania este specializata în dezvoltarea în stadiu incipient în România, atât proiecte greenfield, cât şi în co-dezvoltare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2024, 10:50)
SNP to the Moon