OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a realizat în primul semestru al acestui an un profit net la nivel consolidat de 1,975 miliarde de lei, cu 53% peste cel de la jumătatea anului trecut, potrivit datelor prezentate ieri de reprezentanţii companiei.
Valoarea vânzărilor la nivel de grup s-a ridicat la 11,32 miliarde de lei, în primele şase luni ale anului, cu 15% peste cele prinse în situaţiile financiare de la jumătatea anului trecut, evoluţie apărută ca urmare a creşterii preţurilor şi volumelor la produsele petroliere şi electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale.
Alina Popa, directorul financiar al companiei, a afirmat: "Uitându-ne la această evoluţie, trebuie să avem în vedere faptul că ne raportăm la o bază redusă (a vânzărilor), în anul 2018, când am avut o revizie la rafinăria Petrobrazi, care nu a fost disponibilă 45 de zile, ceea ce s-a tradus prin cantităţi mai mici de produse disponibile pentru vânzare, având un efect negativ asupra rezultatelor".
Din cele 11,32 miliarde de lei, 6 miliarde reprezintă suma plătită de producător statului sub formă de taxe, redevenţe şi dividende, sumă cu 20% mai mare decât cea plătită anul anterior. Totuşi, o parte din sumă ca cea reprezentând acciza pe carburanţi şi TVA sunt doar transferate de Petrom la bugetul de stat, fiind plătite de consumatori.
Vânzările Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas - 22%, iar cele din Upstream - 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).
Preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost, în primele şase luni din acest an, de 66 dolari/baril, cu 6% în scădere faţă de perioada similară a anului anterior, în contextul deciziilor OPEC de reducere a producţiei, a unei pieţe suprasaturate şi a încetinirii economiei globale. Pentru 2019, OMV Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 dolari/baril, sub cel din 2018, de 71 dolari/baril.
Marja de rafinare a companiei s-a situat la 3,85 dolari/baril, o scădere de 43% faţă de primul semestru al anului anterior, în timp ce rata de utilizare a rafinăriei a fost de 94%.
"Cererea pentru carburanţi a urcat cu 5%, evoluţie condusă de cererea pentru diesel, pe care o corelăm cu un număr ridicat de importuri de maşini diesel second-hand", a precizat Christina Verchere, directorul general al companiei, care a punctat că se aşteaptă ca cererea să se situeze peste cea din 2018 în restul anului curent, pe zona de carburant.
Pe segmentul de gaze şi electricitate, compania estimează că cererea va fi similară comparativ cu 2018, în condiţiile în care în prima jumătate din 2019 cererea de gaze a scăzut cu 3%. Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 13%, în contextul în care producţia a scăzut, iar compania a preferat să crească ritmul de depozitare în condiţiile de piaţă nefavorabile (3,4 TWh depozitaţi în iunie 2019 faţă de 1,4 TWh în 2018).
"Declinul natural al câmpurilor gazeifere nu a putut fi mitigat. Am avut un declin de 8% al producţiei de gaze (în primul semestru din acest an)", a mai declarat Christina Verchere.
• Centrala electrică pe gaze de la Brazi a generat doar 1,1 TWh în primele şase luni din 2019
Centrala electrică pe gaze de la Brazi a generat doar 1,1 TWh în primele şase luni din 2019, cu doar 0,04 TWh în T2/19, comparativ cu 0,41 TWh în T2/18, din cauza marjelor negative, dată fiind creşterea preţurilor gazelor şi a certificatelor de CO2 şi revizia din T2/2019 ce a ţinut o lună de zile.
Frank Neel, responsabil pe zona de Downstream Gas în conducerea OMV Petrom, a explicat situaţia din perioada aprilie-iunie cu privire la centrala de la Brazi: "În primul rând am avut o revizie de o lună în trimestrul doi. Pentru celelalte două luni, mai şi iunie, a fost foarte multă producţie hidro datorită vremii, iar preţul electricităţii a coborât. Din cauza preţului de piaţă al gazelor şi a costului cu emisiile, nu ar fi fost eficient să producem mai mult".
El a adăugat că începând cu luna iulie centrala de la Brazi va începe să producă mai multă electricitate. Centrala electrică a Petrom trebuie să furnizeze pieţei reglementate 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie - decembrie 2019, la preţul de 259,58 lei/MWh.
• Profitul din exploatare al companiei a sporit cu 27%, în ritm anual
Profitul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 2,258 miliarde lei, cu 27% mai mare decât valoa-rea de 1,781 miliarde lei din primele şase luni ale lui 2018, rezultat susţinut de evoluţia favorabilă a pieţei, în condiţiile în care revizia generală a rafinăriei Petrobrazi a influenţat negativ rezultatul aferent perioadei ianuarie - iunie 2018.
După primele două trimestre ale anului curent, investiţiile grupului petrolier s-au ridicat la 1,713 miliarde lei, cu 19% sub cele 2,102 miliarde lei, cât au fost investite în primele şase luni din 2018, scădere apărută în condiţiile în care, în trimestrul al doilea al anului 2018, compania a efectuat revizia rafinăriei Petrobrazi. Totodată, pentru restul anului, OMV Petrom estimează investiţii de 4 miliarde de lei pentru întregul an 2019, 75% urmând să meargă către segmentul de exploatare şi producţie Upstream.
Costul de producţie s-a îmbunătăţit cu 4%, la 11,2 dolari/barili echivalent petrol (bep), reflectând efectul favorabil al cursului de schimb şi optimizarea costurilor.
În Upstream, producţia totală a OMV Petrom a fost de 152.000 bep, în primele şase luni din an, o scădere de 6% comparativ cu perioada similară din 2018, cauzată în mare parte din cauza unei scăderi de 8% a producţiei de gaze naturale pusă pe seama declinului natural.
În ceea ce priveşte producţia, OMV Petrom estimează o scădere de încă 5% faţă de anul 2018, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural a zăcămintelor din ţara noastră.
"Principala provocare cu care ne confruntăm în România este maturitatea zăcămintelor. Producţia din zăcămintele mature scade, în medie, cu 10% pe an. Suntem angajaţi să continuăm explorarea în România şi ne aşteptăm ca cheltuielile de explorare în 2019 să se situeze la 400 de milione de lei", a punctat directorul general al companiei. Grupul petrolier mai planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi în acest an.
Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.
Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 22,31 miliarde de lei.
1. traducere
(mesaj trimis de ovim în data de 01.08.2019, 11:07)
cred ca se putea traduce mai bine asta :)
"Declinul natural al câmpurilor gazeifere nu a putut fi mitigat. "