Grupul energetic austriac OMV AG va plăti aproximativ 2,5 miliarde de dolari într-o tranzacţie cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), prin care va achiziţiona o participaţie de 15% în divizia de rafinare a ADNOC şi într-o nouă societate mixtă, transmite Reuters.
Preţul final depinde de datoria netă la data încheierii tranzacţiei şi de ajustările la capitalul de lucru. Valoarea de antrepriză pentru participaţia de 15% se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de dolari, a anunţat ieri OMV.
Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company a încheiat un acord de parteneriat cu OMV şi grupul energetic italian Eni SpA privind divizia de rafinare a ADNOC şi o nouă societate mixtă.
Tranzacţia, în urma căreia ADNOC va obţine câştiguri de 5,8 miliarde de dolari, este una dintre cele mai mari realizate vreodată în industria de rafinare. "Întreaga industrie a ţiţeiului şi a gazelor naturale nu a mai văzut o tranzacţie de asemenea mărime şi sofisticare", a afirmat directorul general al ADNOC, Sultan al-Jaber.
Conform acordului, Eni şi OMV vor achiziţiona 20%, respectiv 15% din divizia de rafinare a ADNOC, în timp ce compania din Abu Dhabi va deţine restul de 65%.
Partenerii vor înfiinţa o societate mixtă în care, de asemenea, Eni şi OMV vor deţine 20% şi 15%, a anunţat duminică ADNOC.
În urma tranzacţiei, valoarea de antrepriză pentru divizia de rafinare a ADNOC este evaluată la 19,3 miliarde de dolari. Capacitatea totală de rafinare a entităţii este de 922.000 de barili/zi.
Separat, Eni a anunţat că va plăti aproximativ trei miliarde de dolari pentru această tranzacţie.
În decembrie, OMV a semnat un acord pe 40 de ani cu ADNOC pentru o participaţie de 5% la concesiunea offshore de gaze naturale Ghasha din Abu Dhabi.
În urma acestui acord, OMV, companie la care un acţionar important este fondul Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, se alătură companiilor energetice europene Eni şi Wintershall, care sunt parteneri la această concesiune. ADNOC nu a dezvăluit care este valoarea tranzacţiei.
Proiectul Ghasha constă din trei mari zăcăminte offshore de gaze, Hail, Ghasha şi Dalma, precum şi alte zăcăminte offshore de petrol, gaze naturale şi condensat. Potrivit planurilor ADNOC, acest proiect ar urma să înceapă să producă la jumătatea următorului deceniu şi va ajunge la un platou de producţie de cel puţin 40 milioane metri cubi de gaze/zi, precum şi peste 120.000 de barili echivalent petrol/zi de petrol şi gaz condensat.
Grupul petrolier italian Eni are o participaţie de 25% la proiectul Ghasha, iar compania Wintershall, o divizie a grupului german BASF, deţine 10%.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Petrom este cea mai mare companie românească integrată de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2019, 08:51)
Asa le trebuie lui Dragnea, Valcov si Teodorovici. Miliardul de dolari pe care OMV Petrom il avea pregatit pentru investitia destinata extragerii gazelor din Marea Neagra se duce la Abu Dhabi. In plus, profitul OMV Petrom din Romania se schimba din lei in valuta pentru a pleca la Abu Dhabi si leul se va deprecia in continuare. Dar noi, romanii, ce vina avem de trebuie sa platim prostia celor 3 responsabili de Ordonanta 114? (nu am inclus-o alaturi de cei 3 pe dna Dancila pentru ca ea este doar marioneta lor, fiind "habarnista" in domeniul economico-financiar/si nu numai).