Grupul energetic austriac OMV este gata să injecteze capital la Petrom şi crede că divizia sa din România are perspective bune pentru 2010, a declarat, ieri, directorul general de la OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Am fi gata să angajăm capital la Petrom oricând, dar sperăm că acest lucru va fi posibil în 2010", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, la o întâlnire cu jurnaliştii.
"Considerăm România o zonă de investiţii foarte atractivă şi vom continua să inves-tim în această regiune", a adăugat directorul general de la OMV.
Cu toate acestea, Ruttenstorfer a apreciat că este puţin probabil ca OMV să-şi îndeplinească în 2010 ţinta de producţie de 350.000 de barili echivalent petrol pe zi, reluând comentariile pe care le-a făcut în luna noiembrie.
"România nu este însă vinovată de acest lucru", a subliniat Ruttenstorfer, adăugând că ţinta de producţie a fost una mult prea optimistă.
Potrivit informaţiilor apărute luna trecută în presa din România, capitalul social al Petrom va fi majorat cu un miliard de euro, iar statul român ar putea contribui cu 400 milioane euro. În prezent, Petrom are un capital social de peste 5,644 miliarde lei (1,34 miliarde de euro). Cea mai mare majorare de capital de până acum s-a derulat în 2004, când OMV a preluat Petrom, capitalul companiei fiind crescut atunci cu circa 930 milioane euro.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 900 milioane barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în Româ-nia. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane euro.
OMV deţine 51,01 la sută din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,1%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.