Scandalul ofiţerilor acoperiţi care lucrează în presă a revenit în atenţie după ultimele declaraţii ale fostului şef al SRI, George Maior. Abia se stinseseră ultimele ecouri pe această temă după autodenunţul lui Robert Turcescu, că toată povestea a revenit cu şi mai multă forţă. Mai multe ONG-uri solicită Parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de agenţi din rândul ziariştilor de către serviciile secrete.
Maria Nicoleta Andreescu - Director executiv APADOR-CH, Mircea Toma - Preşedinte ActiveWatch, Ştefan Cândea - Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Mihail Bumbe - Preşedinte, Asociaţia Miliţia Spirituală, Tiberiu-Constantin Turbureanu - Preşedinte Fundaţia Ceata, Vasile Crăciunescu - Preşedinte Asociatia Geo-Spatial.org, Elena Calistru - Preşedinte Asociaţia Funky Citizens, Georgiana Iorgulescu - Centrul de Resurse Juridice, Ioana Avădani - director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI au semnat această scrisoare deschisă adresată Parlamentului: " Organizaţiile semnatare consideră firească şi necesară demisia şefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri şi presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curţii Constituţionale a României şi a altor opozanţi ai legilor Big Brother. În acest context solicităm public Parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii. Recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/ colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media. Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană". Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii. Organizaţiile semnatare cer autorităţilor şi să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoţiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenţia datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiţie a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adoptată. Directivele privind cartelele prepay şi cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităţilor române să renunţe la excesul de zel şi să iniţieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii".
1. Ceva ce dapaseste limitele Zonei Crepusculare
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 29.01.2015, 19:32)
Cea mai fascinanta comedie a democratiei a fost de departe moderarea confruntarii finale a candidatilor la presedintie in alegerile prezidentiale din 2009 de catre un ofiter acoperit.