ONU: Blocada israeliană a costat Gaza aproape 17 miliarde de dolari

J.P.
Internaţional / 26 noiembrie 2020

Blocada israeliană a costat Gaza aproape 17 miliarde de dolari

Blocarea Israelului asupra Gaza a costat economia enclavei palestiniene aproape 17 miliarde de dolari, ceea ce a făcut ca PIB-ul pe cap de locuitor să scadă cu 27%, iar şomajul a crescut cu 49% între 2007 şi 2018, potrivit unui raport al ONU a lansat miercuri, citează AFP, conform Hotnews.

Conferinţa Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare (UNCTAD), care şi-a bazat calculele pe valoarea dolarului din 2015, a subliniat, de asemenea, că Gaza a înregistrat o creştere de mai puţin de 5% în aceeaşi perioadă.

"În perioada 2007-2018, conform unei analize a datelor gospodăriilor, costul economic cumulat al ocupaţiei israeliene din Gaza, care poate fi atribuit închiderii prelungite, restricţiilor severe asupra economiei şi circulaţiei şi operaţiunile militare, sunt estimate la 16,7 miliarde de dolari, de şase ori valoarea PIB-ului Gaza, sau 107% din PIB-ul palestinian, în 2018", subliniază raportul UNCTAD care trebuie prezentat la Adunarea Generală a ONU.

Israelul a impus o blocadă enclavei palestiniene din 2007, când mişcarea islamistă Hamas a preluat puterea acolo.

"Gaza a cunoscut una dintre cele mai proaste performanţe economice din lume", a spus Unctad, care consideră că "este urgent" să punem capăt blocadei "pentru ca locuitorii săi să poată face comerţ liber cu restul teritoriilor palestiniene ocupate şi cu lumea" .

Raportul condamnă, de asemenea, cu tărie "focul nediscriminatoriu de rachete şi autobuze capcană îndreptate împotriva zonelor locuite de civili israelieni", adăugând că "militanţii palestinieni trebuie să pună capăt imediat acestei practici".

Fără ridicarea blocadei, care ar face posibilă înfiinţarea unei economii mai formale, "este foarte greu să ne imaginăm că soarta din Gaza va fi alta decât de subdezvoltare", a spus Richard Kozul-Wright, director al strategiilor de globalizare şi dezvoltare.

"Este cu adevărat şocant în secolul 21 că două milioane de oameni pot fi lăsaţi în astfel de condiţii", a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă.

"Conform analizei scenariului, dacă tendinţele anterioare anului 2007 ar fi continuat, rata sărăciei în Gaza ar fi putut fi de 15% în 2017 în loc de 56%", potrivit raportului.

Gaza are astăzi una dintre cele mai mari rate ale şomajului din lume, în jur de 52%.

Investiţiile "au dispărut practic" şi au reprezentat doar 2,7% din PIB în 2018.

Kozul-Wright, însă, a dorit să vadă "motive de optimism" în iminenta sosire a democratului Joe Biden la Casa Albă, după ce administraţia lui Donald Trump timp de patru ani i-a acordat Israelului un sprijin fără precedent.

Raportul face recomandări pentru realizarea dezvoltării durabile: comerţul liber cu Cisiordania şi restul lumii, reconstrucţia infrastructurii (inclusiv o centrală de desalinizare, porturi, aeroporturi şi alimentarea cu combustibil a centralei). El susţine, de asemenea, ca palestinienilor să li se permită să exploateze câmpurile de gaze offshore descoperite în anii '90.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb