ONU şi Germania condamnă atacul juntei din Myanmar asupra unui sat

A.F.
Internaţional / 12 aprilie 2023

ONU şi Germania condamnă atacul juntei din Myanmar asupra unui sat

ONU şi Germania au condamnat ieri un nou atac aerian atribuit juntei birmaneze împotriva unui sat dintr-o zonă deţinută de rebeli, care ar fi ucis zeci de persoane, informează Agerpres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres condamnă cu fermitate atacul efectuat astăzi de forţele armate din Myanmar şi solicită ca "cei responsabili să fie traşi la răspundere pentru acţiunile lor", a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric. Guterres "îşi reiterează apelul către armată să pună capăt campaniei de violenţă împotriva poporului", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, s-a declarat "îngrozit" după acest atac atribuit juntei militare aflate la putere."Se pare că printre victime s-au numărat copii care dansau, împreună cu alţi civili, în timpul ceremoniei de deschidere a unui centru din satul Pazi Gyi, districtul Kanbalu", a spus Turk într-un comunicat de presă. El a descris cum "un elicopter de luptă ar fi tras apoi asupra celor care fugeau din sală" şi apoi a raportat informaţii conform cărora aproximativ 100 de săteni au fost ucişi în loviturile de marţi dimineaţa devreme în zona Sagaing, un bastion al opoziţiei în centrul ţării.

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise. Dar bilanţul ar putea ajunge la 100 de morţi, femei şi copii se află printre victime.

Volker Turk a acuzat armata din Myanmar că a ignorat încă o dată "obligaţiile legale clare... de a proteja civilii în desfăşurarea ostilităţilor" şi că au dat dovadă de "un dispreţ flagrant faţă de regulile dreptului internaţional relevante".

Într-un mesaj pe Twitter, Ministerul de Externe al Germaniei a condamnat, de asemenea, ieri seară "atacul aerian al armatei birmane care a ucis zeci de civili, inclusiv copii"."Gândurile noastre se îndreaptă către victime şi familii. Cerem ca regimul să înceteze imediat orice violenţă împotriva populaţiei".

Guvernul de Unitate Naţională, un organism fondat de foşti deputaţi ai partidului lui Aung San Suu Kyi, mulţi în exil şi care se prezintă ca un partid de opoziţie la junta aflată la putere, a denunţat un "nou exemplu de folosire nediscriminată a forţei extreme împotriva civililor nevinovaţi".

Regiunea Sagaing, din apropiere de Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar, rezistă cu înverşunare juntei, de luni de zile având loc lupte intense.

Myanmar este sfâşiat de un conflict violent între juntă şi opozanţii săi după lovitura de stat din 1 februarie 2021. Armata se bazează pe avantajul său aerian, graţie avioanelor ruseşti şi chineze deţinute, pentru a compensa dificultăţile la sol în faţa grupărilor rebele care controlează anumite părţi ale ţării.

ONU a numărat peste 300 de atacuri aeriene în 2022, precum şi mai multe incidente soldate cu victime civile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta ca sa para ca mai si lucreaza oamenii. De ar fi un conflict mai aproape de ei cu diverse incalcari de norme si drepturi... Dar acolo se aplica regula celor 3 maimute.

    Am crezut ca condamna actiunile teroriste

    a banderistilor lui Zelenski impotriva civililor din Rusia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb