Opcom oferă lămuriri participanţilor la Piaţa Intrazilnică de energie electrică

A.P.
Miscellanea / 19 ianuarie 2021

Opcom oferă lămuriri participanţilor la Piaţa Intrazilnică de energie electrică

OPCOM doreşte să sublinieze mai multe aspecte în contextul procesului de extindere a posibilităţilor de tranzacţionare prin introducerea produsului de 15 minute pe Piaţa intrazilnică de energie electrică, scrie un comunicat de presă.

Ziua de tranzacţionare 31.01.2021, începand cu ora 15:00 CET, va fi prima zi în care va fi posibilă tranzacţionarea contractelor de 15 minute ca urmare a aplicării intervalului de decontare de 15 minute începând cu data de 1 februarie 2021 conform Ordinului preşedintelui ANRE nr. 230/16.12.2020. Posibilitatea de tranzacţionare locală a produsului de 15 minute va fi disponibilă până la introducerea respectivei granularităţi pe interconexiunea RO-HU, moment de la care ambele produse, de 15 şi respectiv 60 de minute, vor fi tranzacţionate exclusiv în regim cuplat, în cadrul Cuplării unice a pieţelor pentru ziua următoare (SIDC, Single Intra-Day Coupling).

Pentru testarea produsului de 15 minute OPCOM a pus la dispoziţia participanţilor mediul de simulare disponibil permanent la adresa https://portal-simu.m7.energy/xrpm/simu/ , credenţialele de acces rămânând neschimbate faţă de momentul lansării în funcţionare în regim cuplat în luna noiembrie 2019 (sau ulterior, după caz).

În mediul de productie, ziua de livrare 01.02.2021 va fi prima zi în care notificările vor fi realizate la 15 minute, respectiv Notificarile fizice vor conţine serii de timp cu 96 de intervale de sfert de oră (respectiv 92/100 în zilele de schimbare a orei).

Notificările fizice se vor realiza în continuare în ora anterioară livrării şi ulterioară momentului în care s-a încheiat tranzacţionarea pe contractul care va intra în livrare, considerând ziua de livrare în ore EET (ora României), şi vor contine:

Pentru produsul de 15 minute, tranzacţiile încheiate pe contractele astfel definite (de exemplu, o tranzacţie de 100 MW pentru intervalul 13:00-13:15 va fi notificată întocmai, însă în ore EET);

Pentru produsele de 60 minute, tranzacţiile încheiate pe contractele astfel definite (de exemplu, o tranzacţie de 100 MW pentru intervalul 13:00-14:00 va fi notificată pentru următoarele 4 sferturi de oră, însă în ore EET: 13:00-13:15 - > 100 MW, 13:15-13:30 - > 100 MW, 13:30-13:45 - > 100 MW si 13:45-14:00 - > 100 MW).

Calculul garanţiei de validare disponibilă pentru ofertele de cumpărare la preţuri pozitive şi/sau ofertele de vânzare la preţuri negative va lua în considerare Notele de Decontare rezultate prin aplicarea intervalului de decontare de 15 minute şi nu va exista niciun alt impact asupra acestui proces.

Introducerea la tranzacţionare a produsului de 15 minute nu va avea niciun efect asupra mecanismului de încasări şi plăţi, respectiv a mandatelor de direct debit şi a scrisorilor de garanţie bancară.

Testarea sistemului post-tranzactionare în contextul trecerii la intervalul de decontare de 15 minute poate fi facută la adresa http://testm7pt.opcom.ro , numele de utilizator fiind similar celui din producţie (de tipul abcd1usr), parola urmand a fi resetată de fiecare participant individual. Aşa cum a fost anunţat anterior, OPCOM a lansat în trimestrul IV 2020 o versiune îmbunătăţită a platformei post-tranzacţionare, bazată pe tehnologii moderne, cu interfaţa utilizator caracterizată de un grad de siguranţă şi rapiditate îmbunătăţit, dotată cu API ce permite automatizarea activităţii participanţilor la Piaţa intrazilnică de energie electrică.

Totodată, OPCOM va oferi în cel mai scurt timp posibil acces la interfaţa de mesaje a sistemului M7 Trading pentru Piaţa intrazilnică de energie electrică ("API"), atât participanţilor cât şi altor părţi interesate, în condiţiile stabilirii termenilor şi condiţiilor generale aferente furnizării acestui serviciu. Accesul la API va fi permis de OPCOM condiţionat de:

parcurgerea cu succes a sesiunilor de testare efectuate de OPCOM, în cadrul cărora solicitantul va fi obligat să demonstreze că aplicatia / sistemul său nu va avea niciun efect negativ asupra sistemului M7 Trading sau pieţei intrazilnice administrată de OPCOM ;

semnarea Acordului de utilizare a API;

plata tarifelor aplicabile pentru accesul la API.

În ceea ce priveşte regulile aplicabile, OPCOM informează participanţii la piaţă că a fost publicat în consultare pachetul de reguli aferent Pieţei intrazilnice de energie electrică actualizat în vederea funcţionării începând cu data de 01.02.2021 în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANRE nr. 230/16.12.2021, alte prevederi naţionale sau europene aplicabile, respectiv:

Procedura privind funcţionarea Pieţei intrazilnice de energie electrică;

Convenţia de participare la Piaţa intrazilnică de energie electrică;

Procedura privind încasările şi plăţile aferente tranzacţiilor pe Piaţa Intrazilnică de energie electrică;

Procedura privind constituirea, verificarea şi utilizarea garanţiilor financiare pentru participarea la Piaţa Intrazilnică de energie electrică.

Având în vedere cele prezentate, OPCOM adresează şi pe această cale participanţilor înregistraţi la Piata intrazilnică de energie electrică, respectiv părţilor responsabile cu echilibrarea, invitaţia de a participa la activitatea de testare în mediile puse la dispoziţie (tranzacţionare şi post-tranzacţionare) în perspectiva aplicării intervalului de decontare de 15 minute începând cu data de 1 februarie 2021.

Prezentarea transmisă prin e-mail tuturor participanţilor la Piaţa intrazilnică de energie electrică, cuprinzând informaţii aferente tranzacţionării la 15 minute, este disponibilă aici, pentru orice întrebări sau solicitări de informaţii suplimentare fiind pusă la dispoziţia participanţilor la piaţă şi altor părţi interesate adresa generică intra_day@opcom.ro .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb