OPEC+ continuă să taie producţia de ţiţei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 decembrie 2019

OPEC+ continuă să taie producţia de ţiţei

Rystad Energy: "Dacă OPEC+ va eşua în aplicarea reducerilor, preţul petrolului Brent va scădea cu circa 30%"

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia au decis, ieri, asupra celei mai importante tăieri a producţiei din acest deceniu, în vederea susţinerii preţurilor de pe piaţa de profil şi a prevenirii unei supraoferte, anunţă Reuters, menţionând însă că încă nu a fost stabilită perioada în care vor fi aplicate aceste reduceri, anul viitor.

Oficialii OPEC s-au reunit ieri, la Viena, ca să discute viitoarea politică a organizaţiei. Astăzi, OPEC urmează să se întrunească cu reprezentanţii Rusiei şi ai altor state producătoare, în cadrul grupului cunoscut ca OPEC+.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ieri că o comisie alcătuită din miniştrii energiei din ţările-cheie ale OPEC, şi din cei ai statelor din afara cartelului recomandă ca grupul OPEC+ să meargă mai departe cu tăierea producţiei. Acum, grupul are o producţie redusă cu 1,2 milioane de barili pe zi, iar OPEC+ ar urma să mai taie 500.000 de barili pe zi. Analiştii preconizau o tăiere cu un plus de 400.000 de barili pe lângă cele 1,2 milioane de barili. O reducere de 1,7 milioane de barili pe zi înseamnă 1,7% din livrările globale.

Novak a precizat că reducerea producţiei ar trebui să fie aplicată pe parcursul primului trimestru din 2020, în vreme ce miniştrii OPEC sugerează o perioadă mai extinsă de aplicare: până în iunie sau decembrie anul viitor.

OPEC+ a tăiat producţia din 2017 ca să compenseze livrările în creştere din Statele Unite, care au devenit cel mai mare producător mondial de petrol datorită extracţiei de ţiţei din şist.

Firma de consultanţă Rystad Energy preconizează că, în situaţia în care OPEC+ va eşua în aplicarea reducerilor, preţul petrolului va scădea, dat fiind că pe piaţă va fi o supraofertă de circa 800.000 de barili pe zi în primul semestru din 2020. Rystad preconizează că, într-un asemenea scenariu, cotaţia ţiţeiului Brent va coborî la 40 de dolari barilul, adică va pierde circa 30% faţă de nivelul actual, de peste 63 de dolari/baril.

Menţionăm că, miercuri, cu o zi înainte de reuniunea OPEC, preţul petrolului au crescut cu peste 4%. Avansul a fost generat de scăderea peste aşteptări a stocurilor de profil din Statele Unite şi de speranţele privind o reducere mai mare a producţiei de către OPEC.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie 2020 (de referinţă pe piaţa americană) a urcat cu 4,2% miercuri, la 58,43 de dolari pe baril. Ieri dimineaţă, preţul a mai câştigat 0,8%, ajungând la 58,89 dolari/baril.

Preţul petrolului Brent cu termen de livrare în februarie, a crescut cu 3,8% miercuri, la 63,14 dolari pe baril. Ieri, cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa din Londra a urcat cu 1,1%, la 63.71 dolari barilul.

Stocurile de petrol din Statele Unite au scăzut cu 4,9 miliarde de barili în săptămâna încheiată în 29 noiembrie, conform anunţului făcut miercuri de Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA. Declinul este de trei ori mai mare comparativ cu cel de 1,4 milioane de barili anticipat de analiştii intervievaţi de FactSet.

Datele publicate miercuri de American Petroleum Institute arată o scădere a stocurilor de petrol cu 3,7 milioane de barili, faţă de un declin de 1,7 milioane de barili, cât arătau estimările.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb