OPEC A PIERDUT CONTROLUL? Preţul petrolului a urcat, vineri, cu peste 1,5 dolari pe baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2007

Cotaţia ţiţeiului brut a urcat cu peste 1,5 dolari pe baril în ultima zi a săptămânii trecute, în baza speculaţiilor potrivit cărora Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a pierdut controlul preţurilor.

"OPEC nu poate să facă nimic în privinţa preţului", a declarat ministrul petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez, în cadrul reuniunii cartelului, desfăşurate în weekend la Ryadh, Arabia Saudită. În opinia sa, preţul petrolului poate să ajungă în curând la 100 de dolari barilul.

Analiştii cred că OPEC poate să facă lucruile să meargă mai rău, printr-o politică de restrângere a producţiei, însă printr-o majorare a acesteia nu poate reduce cotaţiile de piaţa de profil. Specialiştii cred că piaţa petrolului este foarte volatilă în acest moment, mai ales în condiţiile deprecierii puternice a dolarului.

În ultima zi a săptămânii trecute, preţul petrolului brut cu livrare în decembrie a crescut cu 1,67 dolari sau1,8%, ajungând la 95,10 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. Însă, în intervalul 12-16 noiembrie, preţul petrolului a scăzut cu 1,3%, acesta fiind doar al doilea declin săptămânal înregistrat din august până în prezent.

La data de 7 noiembrie, preţul petrolului a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor: 98,62 dolari/baril. Faţă de anul trecut, cotaţia ţiţeiului brut a urcat cu 69%.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul brut de tip Brent cu livrare în ianuarie a avut un preţ de 91,62 dolari/baril vineri, în creştere cu 1,39 dolari (1,5%). Tot la data de 7 noiembrie, ţiţeiul Brent a consemnat preţul maxim istoric: 95,19 dolari/baril.

În cadrul summit-ului din Arabia Saudită, OPEC nu a luat în discuţie strategia sa viitoare privind cotele de producţie. Acest aspect va fi analizat în cadrul reuniunii din data de 5 decembrie, la Abu Dhabi. OPEC a luat fiinţă în 1960, deţine trei sferturi din rezervele mondiale de petrol şi realizează mai bine de 40% din producţia mondială curentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb