Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) consideră că cererea pentru ţiţeiul pe care îl produce va scădea, probabil, cu 229.000 de barili pe zi în 2008, din cauza încetinirii consumului în SUA, cel mai mare utilizator mondial de energie.
Astfel, OPEC va trebui să asigure, în medie, 30,8 milioane de barili pe zi, în 2008.
În schimb, cererea zilnică pentru petrolul OPEC va creşte cu 80.000 de barili anul acesta, spun reprezentanţii cartelului.
"Vara târzie din America de Nord şi preţul mare al combustibililor au redus consumul regional de petrol în ultimul trimestru", afirmă OPEC în raportul său lunar. Cartelul arată că, în prezent, consumul din SUA are de suferit din cauza reducerii preţului caselor, a restricţiilor la creditare şi a costurilor mari ale energiei.
În ce priveşte cererea pentru livrările de petrol produs în afara OPEC, cartelul şi-a modificat în scădere cu 52.000 de barili/zi estimarea pentru 2007, la 50,2 milioane de barili pe zi. Cei din OPEC spun că producţia totală a ţărilor non-OPEC va spori cu 780.000 de barili în anul curent.
Luna aceasta, cotaţia ţiţeiului brut s-a apropiat de 100 de dolari barilul, dat fiind că cererea din ţările în curs de dezvoltare a fost mare, iar stocurile în declin.
OPEC va lua o decizie în privinţa strategiei sale viitoare în cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, care va avea loc la data de 5 decembrie.
Potrivit celor din OPEC, cererea mondială de ţiţei va creşte cu 1,2 milioane de barili ori 1,4% anul acesta, la 85,7 milioane de barili pe zi, previziunea fiind foarte apropiată de cea lansată de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE): 85,75 milioane de barili/zi. AIE a avertizat, săptămâna trecută, că preţul mare al ţiţeiul a determinat, deja, reducerea consumului în cele mai dezvoltate ţări.
Pentru ultimul trimestru al anului curent, OPEC şi-a redus cu 70.000 de barili estimarea anterioară, la 87 milioane de barili pe zi, iar AIE - cu 500.000 de barili, la 87,14 milioane de barili pe zi. Pentru 2008, OPEC anticipează o cerere de 87,01 milioane de barili pe zi, estimarea fiind redusă cu 30.000 de barili.
În condiţiile date, membrii OPEC se tem că unele ţări ar putea renunţa la ţiţei, orientându-se către alte surse de energie. În anii 1970, preţul mare al ţiţeiului a determinat economiile dezvoltate să-şi sporească eficienţa energetică, iar unele industrii au folosit gazele naturale, în locul petrolului.
Producţia totală a OPEC a fost de 31 milioane de barili pe zi în octombrie, cu aproape 268.000 de barili mai mult faţă de septembrie.