OPEC: Preţul petrolului - dictat de evoluţia dolarului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2008

OPEC: Preţul petrolului - dictat de evoluţia dolarului

Cursul de schimb al dolarului va determina dinamica preţului ţiţeiului, în condiţiile în care investitorii par să se îndrepte către materiile prime, considerate plasamente sigure în cazul deprecierii activelor americane, declară Chakib Khelil, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Chakib Khelil a precizat: "Preţul depinde de dolar, nu are nimic de-a face cu cererea şi furnizarea de petrol. Dacă dolarul se depreciază, preţul petrolului creşte".

Săptămâna trecută, OPEC şi-a revizuit în scădere estimarea privind creşterea cererii mondiale de petrol în acest an, ca urmare a încetinirii expansiunii economiei americane: +1,02%, de la 1,17%.

În raportul său pe luna septembrie, dat publicităţii la Viena, OPEC şi-a revizuit în sens negativ şi estimările referitoare la creşterea cererii mondiale de petrol în 2009, la 1% de la 1,03% - cât anticipa în raportul din luna august. Revizuirea presupune un minus de 20.000 de barili pe zi faţă de estimarea precedentă, astfel că cererea este preconizată să atingă 87,66 milioane barili pe zi.

Specialiştii OPEC arată: "Cererea de ţiţei în ţările industrializate a înregistrat un nou recul în luna august, din cauza unei scăderi bruşte a cererii de petrol în SUA. Acest recul, de 0,8 milioane barili pe zi, este rezultatul încetinirii economiei şi al preţurilor ridicate din comerţul cu amănuntul". În schimb, raportul subliniază creşterea puternică (+4%) înregistrată în perioada verii de cererea de petrol din statele în curs de dezvoltare, care a permis compensarea declinului cererii din statele industrializate.

În baza celor mai recente date, care indică o scădere puternică a cererii de petrol în America de Nord, OPEC mizează pe o cerere mondială de 86,79 milioane barili pe zi, în 2008, cu 120.000 de barili pe zi mai puţin decât estima anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb