Cursul de schimb al dolarului va determina dinamica preţului ţiţeiului, în condiţiile în care investitorii par să se îndrepte către materiile prime, considerate plasamente sigure în cazul deprecierii activelor americane, declară Chakib Khelil, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Chakib Khelil a precizat: "Preţul depinde de dolar, nu are nimic de-a face cu cererea şi furnizarea de petrol. Dacă dolarul se depreciază, preţul petrolului creşte".
Săptămâna trecută, OPEC şi-a revizuit în scădere estimarea privind creşterea cererii mondiale de petrol în acest an, ca urmare a încetinirii expansiunii economiei americane: +1,02%, de la 1,17%.
În raportul său pe luna septembrie, dat publicităţii la Viena, OPEC şi-a revizuit în sens negativ şi estimările referitoare la creşterea cererii mondiale de petrol în 2009, la 1% de la 1,03% - cât anticipa în raportul din luna august. Revizuirea presupune un minus de 20.000 de barili pe zi faţă de estimarea precedentă, astfel că cererea este preconizată să atingă 87,66 milioane barili pe zi.
Specialiştii OPEC arată: "Cererea de ţiţei în ţările industrializate a înregistrat un nou recul în luna august, din cauza unei scăderi bruşte a cererii de petrol în SUA. Acest recul, de 0,8 milioane barili pe zi, este rezultatul încetinirii economiei şi al preţurilor ridicate din comerţul cu amănuntul". În schimb, raportul subliniază creşterea puternică (+4%) înregistrată în perioada verii de cererea de petrol din statele în curs de dezvoltare, care a permis compensarea declinului cererii din statele industrializate.
În baza celor mai recente date, care indică o scădere puternică a cererii de petrol în America de Nord, OPEC mizează pe o cerere mondială de 86,79 milioane barili pe zi, în 2008, cu 120.000 de barili pe zi mai puţin decât estima anterior.