OPEC şi-a revizuit în creştere previziunile privind cererea mondială de petrol

V.G.
Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2022

OPEC şi-a revizuit în creştere previziunile privind cererea mondială de petrol

OPEC şi-a revizuit în creştere previziunile privind cererea mondială de petrol pe termen mediu şi lung, într-un raport anual publicat ieri şi a declarat că sunt necesare investiţii de 12.100 de miliarde de dolari pentru a satisface această cerere, în pofida tranziţiei energetice, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Viziunea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, în raportul World Oil Outlook 2022, contrastează cu cea a altor analize, care văd că cererea de petrol va atinge un platou înainte de 2030, din cauza dezvoltării energiei regenerabile şi a maşinilor electrice.

Un alt deceniu de creştere a cererii de petrol ar fi un impuls pentru OPEC, ai cărei 13 membri depind de veniturile din petrol.

Grupul a susţinut că petrolul ar trebui să facă parte din tranziţia energetică. De asemenea, potrivit acestuia, concentrarea investitorilor asupra problemelor economice, sociale şi de guvernanţă (ESG) a înrăutăţit deficitul de investiţii.

"Valoarea totală a investiţiilor pentru sectorul petrolier este de 12.100 miliarde de dolari până în 2045", a scris secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, în prefaţa raportului, care spune că cifra a crescut faţă de estimarea de anul trecut.

"Cu toate acestea, sub investiţiile cronice în industria mondială a petrolului din ultimii ani, din cauza recesiunilor din industrie, a pandemiei de Covid-19, precum şi a politicilor centrate pe încetarea finanţării proiectelor de combustibili fosili, este o cauză majoră de îngrijorare", arată raportul.

OPEC a făcut o schimbare în 2020, când pandemia a lovit cererea, spunând că aceasta va încetini, după ani în care a prezis un consum în continuă creştere. În raport, OPEC şi-a menţinut punctul de vedere că cererea mondială se va stabiliza după 2035. Alte previziuni de la companii şi bănci văd că cererea de petrol va atinge vârful mai devreme.

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat, joi, pentru prima dată în istoria estimărilor sale, că cererea pentru toţi combustibilii fosili va atinge vârful, cererea de petrol urmând să se stabilizeze la mijlocul următorului deceniu.

Raportul afirmă că cererea mondială de petrol va ajunge la 103 milioane de barili pe zi în 2023, în creştere cu 2,7 milioane bpd faţă de 2022. Cererea totală pentru 2023 este în creştere cu 1,4 milioane bpd, faţă de prognoza de anul trecut.

OPEC şi-a ridicat, de asemenea, previziunile privind cererea pe termen mediu până în 2027, spunând că cifra este în creştere cu aproape 2 milioane bpd până la sfârşitul perioadei, faţă de anul trecut.

Raportul arată că revizuirea în sus reflectă o redresare mai robustă observată acum în 2022 şi 2023 şi un accent puternic asupra problemelor de securitate energetică, care duce la o înlocuire mai lentă a petrolului cu alţi combustibili, cum ar fi gazele naturale, ale căror preţuri au crescut din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Până în 2030, OPEC vede cererea mondială la o medie de 108,3 milioane bpd, în creştere faţă de 2021, şi a ridicat cifra din 2045 la 109,8 milioane bpd, de la 108,2 milioane bpd în 2021. Grupul a redus previziunea pentru 2045 în ultimii câţiva ani.

OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+, reduc din nou oferta pentru a sprijini piaţa. Raportul anticipează că restricţionarea ofertei va continua pe termen mediu, cu o producţie a OPEC în 2027 mai mică decât în ​​2022, pe măsură ce va creşte oferta din afara OPEC.

Cu toate acestea, OPEC este optimistă cu privire la perspectivele sale ulterioare, anticipând o cota de piaţă în creştere.

Livrările de ţiţei din SUA ar urma să atingă un vârf după sfârşitul anilor 2020, mai degrabă decât în ​​jurul anului 2030, cum anticipa OPEC anul trecut.

"Petrolul ar urma să rămână combustibilul numărul unu în mixul global de energie primară", se mai arată în raport.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cererea si nevoia de energie va creste constant,

    sanctiunile energetice si ruperea lanturilor comerciale 

    va tine preturile foarte sus,de care vor profita cei care au 

    energie si materii prime,

    marele perdant va fi Europa 

    1. Asta e ceva mai lung mesajul, face ceva mai multe ruble.

      Aurul lui Putin!

      ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb