OPEC va cheltui 150 de miliarde de dolari pentru majorarea producţiei de petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2007

OPEC va cheltui 150 de miliarde de dolari pentru majorarea producţiei de petrol

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) intenţionează să investeas-că 150 de miliarde de dolari până în anul 2012 pentru majorarea producţiei sale, anunţă preşedintele cartelului, Mohammad al-Hamli, ministru al Petrolului din Emiratele Arabe Unite.

Suma mai sus menţionată va fi alocată unui număr de peste 120 de proiecte, inclusiv o serie de mari rafinării, destinate majorării producţiei OPEC până la peste cinci milioane de barili pe zi, a precizat Mohammad al-Hamli, prezent la un forum pe tema energiei, desfăşurat zilele acestea la Singapore. Mohammad al-Hamli a afirmat: "Mari rafinării se află fie în fază de proiect, fie în fază de construcţie, atât în ţările OPEC, cât şi în afara acestora". Oficialul OPEC a menţionat că ţările membre OPEC investesc masiv şi în infrastructura de distribuţie, precum conducte, facilităţi de stocare şi terminale. Toate aceste investiţii sunt menite să satisfacă cererea în creştere pentru petrol.

OPEC asigură aproximativ 40% din producţia mondială de ţiţei, iar Arabia Saudită controlează un sfert din rezervele mondiale dovedite de hidrocarburi.

La reuniunea ministerială a OPEC care a avut loc, în septembrie, la Viena, cartelul a decis să-şi majoreze producţia cu 500.000 de barili pe zi, la 27,25 milioa-ne barili pe zi, începând cu data de 1 noiembrie. Această măsură nu a determinat, însă, scăderea cotaţiilor petroliere.

Ministrul saudit al ţiţeiului, Ali Al-Naimi, a subliniat că situaţia de pe piaţă nu are, în prezent, nicio legătură cu ascensiunea cotaţiei ţiţeiului, întrucât livrările sunt suficiente. Acesta a subliniat: "Livrările sunt, în mod cert, suficiente şi se înscriu în media ultimilor cinci ani. Nimeni nu poate nega acest lucru. Volatilitatea preţurilor are la bază alţi factori".

Miniştrii OPEC se vor întâlni la Abu Dhabi, la data de 5 decembrie, când vor stabili strategia de producţie pentru primul trimestru din 2008.

Preţul petrolului şi-a reluat creşterea ieri, întrucât reprezentanţii OPEC nu au dat semne că ar intenţiona să decidă o nouă majorare a producţiei la reuniunea de luna viitoare. Cotaţia petrolului brut cu livrare în ianuarie a urcat cu 14 cenţi, la 94,56 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. În ziua precedentă, preţul ţiţeiului a scăzut cu 3,28 dolari sau 3,4% la New York, ajungând la 94,42 dolari/baril. Acesta a fost cel mai important declin consemnat după data de 13 noiembrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb