OPEC va majora producţia de petrol cu un milion de barili

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2004

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) îşi va creşte capacitatea de producţie cu un milion de barili pe zi pînă la sfîrşitul acestui an, în încercarea să stabilizeze preţul ţiţeiului. "OPEC face tot ce poate ca să restabilească ordinea şi stabilitatea pe piaţă, şi ca să menţină preţuri rezonabile atît pentru producători, cît şi pentru consumatori", a declarat preşedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro. El a mai spus că organizaţia pe care o conduce are posibilitatea să crească imediat producţia. "Mai mult, în lumina viitoarei creşteri a cererii din viitorul apropiat, ţările membre intenţionează să crească şi mai mult capacitatea de producţie, cu aproximativ un milion de barili pe zi pînă la sfîrşitul acestui an", a adaugat el.

OPEC extrage, în prezent, circa 30 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din 1979, în încercarea să stopeze creşterile record ale preţurilor petrolului. Barilul a ajuns, la 20 august, la valoarea record de 49,40 dolari. Rezervele de petrol din lume reuşesc cu greu să facă faţă unei creşteri rapide a cererii, în cel mai alert ritm din ultimii 24 de ani. Deşi preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 6 dolari săptămîna trecută, starea de tensiune din piaţa petrolului este menţinută şi de atacurile succesive asupra conductelor de petrol din Irak.

Preţul petrolului pe piaţa americană era, ieri dimineaţă, în creştere de şapte cenţi, atingînd valoarea de 43,25 dolari. Cantitatea de petrol exportat de la terminalele din sudul Irakului, redusă la 1,4 milioane de barili pe zi luni, se va menţine sub valorile normale şi în următoarele cinci zile, pînă cînd vor fi reparate conductele. Săptămîna trecută, înaintea atacurilor, transportatorii încărcau aproximativ două milioane de barili pe zi de la cele două terminale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb