OPERAŢIUNEA CONGRESUL Partidele au intrat în febra alegerilor interne

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2014

Partidele au intrat în febra alegerilor interne

Rezultatul alegerilor prezidenţiale a produs un adevărat şoc pe scena politică, resimţit de majoritatea partidelor. Se fac febril calcule, se caută vinovaţi, în cazul alianţelor care au pierdut, iar câştigătorii cântăresc soluţiile pentru viitor. PSD, PNL, PP-DD, PMP se pregătesc pentru alegeri interne. Se cer Congrese Extraordinare, în următoarele două-trei luni urmând să aibă loc mai multe runde de alegeri interne, care pot reconfigura clasa politică.

În mod evident, de altfel absolut explicabil, cei mai grăbiţi sunt social- democraţii. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a vorbit de posibilitatea organizării unui Congres care să aibă loc până la finalul acestui an: "Dacă se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic să se facă în acest an, ca din ianuarie să ne ocupăm de guvern şi de guvernare, pentru că avem obiective serioase şi ţara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emoţie.Dacă nu se face congres, putem face un consiliu naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice oricând". În mai multe rânduri, Dragnea s-a arătat încrezător în faptul că preşedintele PSD, Victor Ponta, nu riscă să piardă această poziţie, în eventualitatea unui congres. Dan Şova, Mircea Geoană se află pe lista scurtă a celor care îi pot face concurenţă lui Victor Ponta pentru şefia partidului, fiind deja avansată o dată pentru Congres: 20 decembrie.

Fericiţi după succesul electoral, liberalii, mai vechi sau mai noi, se pregătesc şi ei pentru desemnarea noii structuri de conducere a partidului. Cum fuziunea PNL-PDL a rămas definitivă prin decizia Tribunalului Bucureşti, vechiul PNL, cât şi vechiul PDL, au fost radiate din Registrul partidelor politice, în locul celor două formaţiuni rămânând un nou partid cu numele de Partidul Naţional Liberal, a cărui Statut este singurul în vigoare în acest moment. În condiţiile în care Klaus Iohannis se va instala în Palatul Cotroceni începând cu 21 decembrie, liberalii caută un co-preşedinte alături de Vasile Blaga. Alina Gorghiu, Ludovic Orban şi poate chiar Crin Antonescu sunt numele cel mai des rostite, unul dintre aceştia, alături de fostul şef al PDL, urmând să pregătească terenul pentru Congresul care va alege noul preşedinte al liberalilor.

Nici în PP - DD nu este mai multă linişte. Deranjată de ultimele mişcări ale acestei formaţiuni din timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, deputatul Liliana Mincă, susţinută de alţi 13 parlamentari PP-DD, a cerut, săptămâna trecută, preşedintelui PP-DD, Simona Man, să pornească demersurile pentru organizarea congresului partidului, în cadrul căruia să fie aleasă o nouă conducere. La scurt timp, Liliana Mincă a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a fost exclusă din Partidul Poporului - Dan Diaconescu: "Este, din nou, o hotărâre discreţionară generată de reacţia parlamentarilor PP-DD la lipsa de strategie, lipsa de experienţă politică şi de verticalitate a conducerii partidului, care, încă o dată, consideră că partidul şi membrii acestuia sunt la dispoziţia lor, în mod necondiţionat".

Revenirea lui Traian Băsescu pe scena politică produce agitaţie în Partidul Mişcarea Populară, condus de Elena Udrea. Cum rezultatul în cadrul alegerilor prezidenţiale nu a fost unul care să confirme aşteptările, conducerea partidului vizează o mişcare de cosmetizare a imaginii. Există negocieri cu Partidul Naţional Ţărănesc, condus de Aurelian Pavelescu, pentru o fuziune, care să ofere un plus de prestigiu formaţiunii politice în care Traian Băsescu ar urma să ocupe funcţia de Preşedinte de Onoare.

Toate aceste mişcări vizează în primul rând competiţiile electorale din anul 2016, când sunt programate atât alegeri locale, cât şi alegeri parlamentare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb