Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit daune "fără precedent" într-o singură zi, relatează Reuters, conform News.ro.
"Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele", se arată într-un comunicat al companiei.
În septembrie, Rusia a oprit pe termen nelimitat livrările de gaz către Europa prin gazodcutul Nord Stream 1 din cauza unei scurgeri de ulei la una dintre staţiile sale de compresoare.
Autoritatea maritimă suedeză a declarat marţi pentru CNN că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.
De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de 1.000 de metri. Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar alte două scurgeri au fost identificate seara.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu au investigat cauza scurgerilor şi nu au informaţii despre vreun contact între Nord Stream şi autoritatea maritimă, menţionând că responsabilitatea lor este să avertizeze navele referitor la scurgere.
Între timp, premierul danez Mette Frederiksen, care a calificat scurgerile ca fiind "foarte îngrijorătoare", a afirmat că incidentul "subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa".
Ieri, Nord Stream AG a anunţat că investighează motivele scăderii presiunii din conductă. În plus, autorităţile germane au anunţat o scădere a presiunii în Nord Stream 2, conducta dintre Rusia şi Germania care a rămas inactivă în urma războiului din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că Moscova este "extrem de îngrijorată" din cauza veştilor auzite.
Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus: "În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării".