Acţiunile "SNP Petrom" au revenit, ieri, pe trend crescător, după ce, la sfîrşitul săptămînii trecute şi în prima şedinţă a acestei săptămîni, înregistraseră scăderi uşoare. Unii brokeri consideră că există investitori interesaţi de achiziţionarea acţiunilor "Petrom" - fapt demonstrat luni, cînd, deşi au fost vîndute aproape 20 de milioane de titluri, acestea şi-au găsit contraparte. Mai mult, acţiunile SNP s-au apreciat, ieri, cu 1,27%, preţul maxim ajungînd pînă la 2.400 lei/acţiune.
Adrian Mănăilă, director al societăţii de brokeraj "Elda Invest" din Galaţi, consideră că, în acest moment, achiziţionarea acţiunilor "Petrom" reprezintă principala oportunitate oferită de Bursa de Valori Bucureşti. Domnia sa aduce mai multe argumente în sprijinul acestei afirmaţii. Unul dintre acestea ar fi faptul că societatea SNP şi-a angajat un auditor extern care să stabilească valoarea rezervelor de ţiţei şi gaze ale "Petrom" (cifrele avansate de preşedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, fiind de 1,1 miliarde de barili echivalent ţiţei).
"Dincolo de evaluarea comparativă a activelor SNP şi OMV, cred că aceasta din urmă şi-a dublat cel puţin valoarea", spune, la rîndul său, Nicolae Gherguş, director executiv al societăţii de brokeraj "Confident" din Bucureşti. Domnia sa adaugă: "«Arpechim», de exemplu, este o rafinărie complexă şi modernizată, construită pentru tipul de petrol cel mai accesibil (rusesc). Un alt element deosebit şi evaluat, ca zăcămînt, la peste 2 miliarde de dolari, sînt rezervele de suprafaţă de petrol, la care s-ar putea adăuga gazele naturale şi potenţialul de dezvoltare în domeniul extracţiei, ştiut fiind că «Petrom» nu are competitor în ţara noastră, iar OMV ducea o lipsă acută la sectorul extracţie".
Un alt argument adus de Adrian Mănăilă este acela că acţiunile SNP "Petrom" sînt subevaluate în comparaţie cu cele ale OMV, în condiţiile în care compania românească este cu mult mai mare decît cea austriacă (acţiunile OMV se tranzacţionează la Viena, la peste 170 de euro/titlu). Mai mult, spune domnul Mănăilă, cînd OMV va proceda la majorarea de capital, ceilalţi acţionari ar putea avea de cîştigat pentru că, oricum s-ar realiza această majorare (cu sau fără primă de emisiune), preţul noilor acţiuni emise va fi mai mic decît cel la care se tranzacţionează acum titlurile SNP.
La menţinerea acţiunilor "SNP Petrom" în portofoliile investitorilor ar mai contribui, în opinia domnului Gherguş, şi faptul că OMV, care va deveni acţionar majoritar al SNP, este o companie austriacă şi numai impactul rigurozităţii specifice ar putea stopa mare parte din haosul financiar de pînă acum din cadrul SNP, care genera profituri derizorii, la cifre de afaceri imense. "Cred, în final, că OMV este un nume care se respectă şi trebuie respectat. Ca atare şi pînă la proba contrară, voi aprecia potenţialul SNP. Privatizarea celei mai mari companii din România nu este o joacă despre care brokerii să-şi spună părerea cu atîta uşurinţă asupra preţului rezultat din simpla împărţire a sumei plătite la numărul de acţiuni dobîndite de OMV", concluzionează Nicolae Gherguş.
• Nicolae Gherguş:
"O astfel de schimbare de proprietar se întîmplă o dată la 50 de ani şi reprezintă o afacere de anvergură cel puţin regională şi greu de exprimat în cifre seci. Eu consider că aceasta este o afacere despre care se va putea spune mult timp de aici încolo că a fost profitabilă pentru toata lumea: statul a încasat un preţ rezonabil, OMV a devenit cea mai mare companie din Europa Centrală şi de Est, iar micii acţionari - ceea ce ne interesează - vor avea doar de cîştigat."
•
• Adrian Manăilă:
OMV va restructura SNP "Petrom", chiar dacă nu peste noapte, ceea ce va conduce la reducerea semnificativă a costurilor, care, în momentul de faţă, sînt foarte mari. Acest fapt va fi net în avantajul companiei şi al micilor acţionari.