OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Planurile de revenire la birou lovesc în principala platformă de conferinţe online"

Miscellanea / 25 noiembrie 2021

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

În ciuda faptului că multe ţări se confruntă în acest moment cu o creştere a numărului de cazuri de Covid, şefii companiilor din întreaga lume încep deja să îşi planifice politicile privind forţa de muncă din perioada post-pandemie. Conform unui sondaj recent, 67% dintre directorii executivi conduc personal procesul de planificare, majoritatea dorind să îşi vadă angajaţii înapoi la birou.

Acest lucru începe să aibă implicaţii profunde în ceea ce priveşte viitorul utilizării programelor de conferinţe video la distanţă, lovind în perspectivele de creştere ale principalului furnizor de servicii de conferinţe online din timpul pandemiei, Zoom Video Communications (ZM).

Lockdown-ul din 2020 şi necesitatea de a lucra de acasă au introdus Zoom în vocabularul comun. "Facem un zoom?" a devenit o întrebare foarte frecventă în acea perioadă. Pe de altă parte, compania a valorificat foarte bine nevoia de a avea o modalitate uşoară şi fiabilă de a tine videoconferinţe pe o platformă electronică, online. Ca urmare, acţiunile Zoom au crescut de la aproximativ 100 de dolari înainte de pandemie la un maxim de 559 dolari în octombrie 2020. Dar apoi preţul a mers numai în jos.

După ce compania şi-a publicat raportul de venituri în această săptămână, preţul a scăzut cu încă 16%, până la 204 dolari, în ciuda faptului că rezultatele au depăşit aşteptările analiştilor. Compania a înregistrat venituri de 1,05 miliarde de dolari în al treilea trimestru fiscal, o creştere respectabilă de 35% de la an la an, dar departe de cifra de 367% înregistrată în octombrie 2020. Însă previziunile companiei arată o nouă încetinire a creşterii veniturilor până la aproximativ 19% de la an la an, cea mai mică creştere de când compania a devenit publică în 2019. De asemenea, există temeri cu privire la posibilităţile de creştere viitoare a veniturilor Zoom, deoarece multe companii plănuiesc ca angajaţii lor să se întoarcă complet la birou, cel puţin cu jumătate de normă. Acest lucru ar putea, teoretic, să ducă la o utilizare mai redusă a serviciilor video ale Zoom (ZM), deoarece angajaţii s-ar întâlni mai des în persoană. Chiar săptămâna trecută, Apple (AAPL) a declarat că angajaţii săi vor începe să se întoarcă la birourile companiei începând cu 1 februarie.

În Europa, 40% dintre angajaţi lucrau de la birou în septembrie 2021, Praga conducând în topul oraşelor de pe continent, cu aproximativ 80% dintre angajaţi reveniţi la serviciu. Capitala cehă a fost urmată de Hamburg (60%) şi Varşovia (45%). Revenirea la birou în aceste oraşe este direct legată de rata ridicată de vaccinare şi de ratele scăzute de infectare.

România este şi ea aliniată la tendinţa globală, având în septembrie 2021 aproximativ 40% dintre angajaţi reîntorşi la birou, potrivit raportului Cushman & Wakefield "Return to the office".

Cu toate acestea, un sondaj recent a arătat că revenirea la locul de muncă ar putea avea provocările sale. Directorii care lucrează de la distanţă sunt de aproape trei ori mai predispuşi decât angajaţii să prefere întoarcerea la birou, iar 76% dintre angajaţi nu doresc să revină complet la birou. Au apărut schimbări în modul în care angajaţii doresc să lucreze, 76% dintre ei căutând flexibilitate în ceea ce priveşte locul de unde muncesc, iar 93% dorind un program de lucru flexibil. Pe de alta parte, 66% dintre directori au declarat că îşi elaborează politicile privind forţa de muncă după pandemie fără a se consulta cu angajaţii.

Între platformele de videoconferinţe, Zoom continuă să fie lider cu aproximativ 46% din piaţă, urmat de Google Meet (GOOG) cu 21% şi Microsoft Teams cu 14,5%. Comparativ cu anul 2020, cea mai mare pierdere de cotă de piaţă a fost suferită de Skype, care a pierdut aproximativ 80% din baza sa de clienţi, cota sa de piaţă scăzând de la 32% în 2020 la 6% în 2021.

Zoom se confruntă atât cu o intensificare a concurenţei pe piaţa principală a videoconferinţelor, cât şi pe noua sa piaţă ţintă, cea a sistemelor de telefonie corporativă bazate pe cloud. Scăderea valorii acţiunilor a dus la abandonarea planurile de fuzionare cu Five-9 luna trecută, dar analiştii consideră că Zoom are competenţele de bază ce vor permite companiei să îşi dezvolte propriul sistem de telefonie. Microsoft (MSFT) a declarat recent că are acum 250 de milioane de utilizatori pentru Teams, suita sa de instrumente de comunicare, care include videoconferinţe, mesagerie şi apeluri vocale. La începutul acestei săptămâni, Ericsson (ERIC) a anunţat un acord pentru achiziţionarea pionierului în domeniul telefoniei în cloud Vonage Holdings ( VG ) pentru 6,2 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb