OPINIE SAXO BANK: Taxele pe depozitele bancare din Cipru - primul pas spre taxa pe avere?

F. A.
Internaţional / 21 martie 2013

Lars Seier Christensen, co-fondator şi CEO al Saxo Bank, a realizat o analiză a situaţiei Ciprului în contextul evenimentelor recente privind taxa pe depozitele bancare.

Acesta a subliniat importanţa evenimetului, precizând că "am asistat la cel mai important eveniment macroeconomic pe 2013, eveniment care continuă să se dezvolte în moduri noi şi uluitoare".

Lars Seier Christensen a adăugat că: "Am văzut, încă o dată, că zona Euro nu este în stare să-şi rezolve problemele cu luciditate. Trebuie că am asistat la cea mai incompetentă administrare a unei crize europene de până acum. Ce e grav e că acest lucru demonstrează în ce situaţie gravă sunt toate cele 17 state europene care fac parte din uniunea monetară. Panica este atât de mare, încât nicio măsură nu mai pare "prea" extremă pentru a prezerva acest proiect deja condamnat şi a apăra enormul capital politic investit în acest monumental eşec. Am ajuns într-un moment în care politicienii încearcă să confişte fără ruşine economiile cetăţenilor fără putere, moment care reprezintă pragul de jos la care nimeni nu se aştepta. Ne ia cu dureri mari de cap dacă ne gândim ce se va întâmpla în viitor, când criza se va adânci. şi se va adânci în mod sigur".

Conform acestuia, ideea unei taxe pe avere nu este nouă o dată ce mai multe cercetări au arătat că nevoia de fonduri în sectorul public ar putea duce la "confiscări" de averi pe scară amplă.

CEO-ul Saxo Bank a mai adus în vedere că: "O asemenea mişcare importantă şi extremă este riscată pentru un premiu foarte modest. Ceea ce părea total lipsit de sens - o eventuală confiscare a banilor noştri în încercarea de a rezolva criza datoriilor - e brusc o ameninţare, şi asta datorită a ceea ce s-a întâmplat în ultimele 3 zile. Cea mai temută măsură, cea mai importantă mişcare din ultimii ani a fost aruncată în joc pentru numai 5,8 miliarde de dolari. Impactul ei ar putea declanşa retrageri sau mişcări masive de capital şi devalorizări de bunuri de ordinul a sute de miliarde de dolari. Lipsa de încredere va submina toate naţiunile cu economii slăbite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb