OPINII Argus Constanţa - cele mai bune rezultate dintre producătorii de ulei în 2003

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 29 aprilie 2004

Mihai Iordache

Pe 27 aprilie a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor SC "Argus" Constanţa, al doilea producător de ulei comestibil şi şroturi din România, cu o cotă de piaţă de 21-22 %. Piaţa uleiului a constituit o luptă acerbă în 2003, toţi producătorii tre-cînd prin dificultăţi majore. Seceta din 2002 a redus drastic producţia de floarea soarelui iar producţia de soia este practic desfiinţată în România, astfel că preţul seminţelor a fost foarte mare. Acest fapt a determinat o creştere însemnată a preţului uleiului, iar aceasta a condus la scăderea consumului în prima parte a anului. Producătorii au fost forţaţi să reducă preţurile diminuînd profitul sau înregis-trînd pierderi. În plus pentru men-ţinerea pieţei s-au lansat branduri noi pe lîngă cele anterioare.

Acum, pe lîngă brandul premium consacrat "Argus", se produc brandurile Tomis şi Sora Soarelui cu preţuri mai scăzute. Producţiile bune din anul agricol 2003 au scăzut preţul seminţelor de floarea soarelui sub cele din 2002, astfel că atît producţia cît şi consumul s-au redresat. Rezultatele bune au fost şi sînt favorizate şi de investiţiile anterioare în "Comcereal" Tulcea, la care "Argus" este acţionar majoritar, care asigură depozitarea şi achiziţia la preţuri favorabile a materiei prime, precum şi la Rex Agra, societate specializată în producţie şi achiziţii în agricultură. Finanţarea producţiei de seminţe este o practică consacrată la "Argus", cheltuielile pentru aceasta fiind în 2004 de peste 1,8 milioane dolari. În acest context general, "Argus" Constanţa a fost cea mai performantă. A reuşit să înregistreze profit brut de 76,6 miliarde lei şi net de 57,6 miliarde de lei, după ce la semestru avea profit brut sub 8 miliarde de lei. Rezultatele sînt cu atît mai notabile cu cît în 2003 s-au făcut investiţii de 6 milioane dolari în extinderea capacităţii de rafinare cu 150 tone/oră ce va funcţiona în campania 2004-2005, precum şi în îmbuteliere, etichetare, sau în protecţia mediului. Derularea programului de investiţii a generat pierderi financiare cu pes-te 20 miliarde lei mai mari decît în 2002. Cu toate premizele nefavorabile, societatea a reuşit să asigure acţionarilor un dividend brut de 8.500 lei pe acţiune, în timp ce principalul concurent "Unirea" Iaşi a încheiat anul 2003 cu pierderi. În anul 2003 acţionarii au beneficiat şi de acţiuni gratuite la nivel de 1/3 din pachetele deţinute. În acest an, acţiunile s-au splitat de la 150.000 lei la 15.000 lei. Această splitare a mărit lichiditatea acţiunilor tranzacţionate pe piaţa Rasdaq.

Rezultatele bune din partea a doua a anului continuă în primul semestru din acest an cînd se înregistrează deja un profit brut de 36,7 miliarde şi net de 27,9 miliarde. Ca urmare şi rentabilitatea a crescut de la 1,9% la 10,33%. Îmbucurător este şi faptul că în 2003, cu tot contextul nefavorabil a crescut şi activitatea de import - export. Dacă în 2002 exportul a fost de 2,5 milioane euro la un import de 0,8 milioane euro, în 2.003 exportul a fost de 5,2 milioane euro la un import de 1,5 milioane euro. Este de aşteptat ca prin extinderea capacităţii de rafinare să se majoreze substanţial exportul. În ceea ce priveşte piaţa acţiunilor, înainte de splitare ac-ţiunile atinseseră preţul de 260.000 lei/acţiune, majoritatea tranzac-ţiilor fiind realizate la 250 - 255 mii lei/acţiune. După splitare s-a produs o creştere pînă la 30.000 lei pe acţiune, revenind rapid la media de 25.000 lei, echivalentă celei anterioare splitării. În prezent preţurile au scăzut pînă în jurul a 21 - 22 mii lei/acţiune, favorabile cumpărătorilor, după părerea mea. Dacă această părere ar conta decisiv, atunci spun că locul acţiunilor UAGR nu este pe Rasdaq la categoria bază, ci la Bursa de Valori la categoria I-a.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb