Asistăm de ceva vreme la atacuri (concertate?!) asupra singurei instituţii ale cărei profil şi funcţionalitate asigură corespondenţa cu exigenţele unei societăţi economic funcţionale şi performante contemporane, respectiv standardului european.
Explicaţia agresivităţii şi sursa sa generatoare sunt explicabile: consecinţele negative insistent anticipate ale ultimei iniţiative privind "salvarea prin dare în plată" nu au întârziat să apară chiar anterior intrării în vigoare a legii respective, ridicând - deocamdată timid - întrebări serioase privind responsabilitatea, profesionalismul şi corectitudinea civică a iniţiatorilor (parlamentari, avocaţi) al căror mandat sau autoritate profesională le-au fost conferite de chiar presupunerea că ar deţine aceste calităţi.
Atacurile sunt de o fragilitate şi o superficialitate extreme: domnul Isărescu deţine de prea mult timp poziţia de guvernator al BNR, profitând de faptul că mandatul respectiv nu este limitat, impunându-se de urgenţă limitarea tuturor mandatelor conducătorilor şi administratorilor băncii centrale (Cristiana Anghel), veniturile guvernatorului nu sunt publice, intervenţiile sale depăşesc puterea de înţelegere a politicienilor, fiind insuficient fundamentate (Vasile Dâncu cere argumente pe înţelesul său privind pericolul riscului sistemic!), este posibil să fie mason, dar nu s-a găsit dovada (Florin Ghiulbenghian), deţine o podgorie care chiar produce vin, reglementările legale acordă aparatului BNR o imunitate privind răspunderea civilă şi/sau penală, existentă doar în interpretarea subiectivă şi voit eronată a parlamentarilor le stârneşte acestora o gelozie justificată de fisurile involuntare ale propriei imunităţi (Daniel Zamfir)!
Există o explicaţie relativ simplă a motivelor pentru care Banca Naţională a României şi respectiv Guvernatorul Mugur Isărescu sunt, pot şi vor fi atacaţi în continuare cu aparent succes la decidenţii politic şi electoral: ca şi în cazul lui Albert Einstein şi a sa teorie a relativităţii, toată lumea ştie că Banca Centrală "face ceva", dar nimeni nu înţelege ce anume!
Primul argument în acest sens este oferit de către aceia (parlamentari şi alţi politicieni, avocaţi, ziarişti, analişti, etc.) care, pornind de la convingerea că BNR este un fel de "lider atotstăpânitor" al băncilor comerciale, o acuză că permite acestora sau chiar le încurajează în direcţii de acţiune subiectiv criticabile.
Perceperea rolului Băncii Centrale ca "Bancă a băncilor comerciale" şi determinant al dezvoltării economice dovedeşte o suficienţă condamnabilă aparent cauzată fie de necunoaşterea, fie de refuzul voluntar al înţelegerii corecte a legii de înfiinţare, a statutului şi altor legi ce reglementează rolul şi funcţionarea Băncii Naţionale a României. Similar oricărei alte bănci centrale, BNR nu poate fi asimilată nici acţionarilor, nici administratorilor băncilor comerciale, singurele intervenţii legale fiind circumscrise obligaţiei de "supraveghere prudenţială", al cărei conţinut este minuţios şi limitativ detaliat legal.
În altă ordine de idei, trebuie acceptată evidenţa că responsabilităţile BNR nu pot constitui o alternativă a responsabilităţilor guvernamentale, atributul armonizării celor două având un caracter mutual.
Încercarea de a justifica nu doar eşecul de a asigura bunăstarea alegătorilor prin legiferarea într-o formă abuzivă a instituţiei dării în plată, previzibil dar cu bună-ştiinţă ignorat de iniţiatori, a consecinţelor insuficient evaluate (costurile asociate dării în plată, restricţionarea accesului la credite prin majorarea avansurilor - reacţie absolut corectă a băncilor obligate să transforme împrumuturile în plasamente ipotecare - creşterea neîncrederii investitorilor străini şi a organismelor financiare europene şi internaţionale, posibile acuzaţii de generare a unui important volum de afaceri pentru notari şi avocaţi, etc.) prin acuzarea în bloc a Băncii Naţionale a României şi a băncilor comerciale este evident menită abaterii atenţiei celor induşi în eroare, măscării şi transferării răspunderii unui comportament iresponsabil şi greu de justificat atunci când cele mai importante instituţii politice ale statului şi le asumă.
Ca instituţie, Banca Naţională este individualizată - încă - de două trăsături evidente: pe de o parte specializarea într-un domeniu în care superficialitatea profesională nu poate fi mascată decât efemer de "beţie de cuvinte" inacceptabilă contextului internaţional la care o banca centrală este inevitabil conectată şi, pe de altă parte, dificultatea imixtiunii politicului.
Aceste două trăsături îi conferă o poziţie unică în ansamblul instituţional românesc şi, prin aceasta calitatea de "ultimă redută" evidenţiind, prin contrast, nu atât situaţia deplorabilă a celorlalte, cât mai ales absurditatea eforturilor de a aduce Banca Naţională a României la un numitor comun cu acestea din urmă, când soluţia este exact contrarie!
Notă: Laurenţiu Mitrache este fost preşedinte Leumi Bank.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 03:45)
pe termen scurt asa e, pe termen lung e mai complicat!..
2. Banca a bancilor comerciale
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 04:44)
As completa eu banca de stat a bancilor comercale.
Bnr-sti sunt bugetari pana la urma.
Suytinem banca langa banca ?
3. Ipocrizie
(mesaj trimis de Alois în data de 03.06.2016, 07:06)
De ce este BNR "singura instituţie ale cărei profil şi funcţionalitate asigură corespondenţa cu exigenţele unei societăţi economic funcţionale şi performante contemporane, respectiv standardului european"???? Nu cumva din cauza salariilor mari a multor privilegii care nu sunt permise celorlalte institutii???? Daca toate institutiile ar avea aceleasi salarii, privilegii, avantaje, si mai ales volumul de munca proportionsl cu capacitea salariatilor, sunt singurei instituţii ale cărei profil şi funcţionalitate asigură corespondenţa cu exigenţele unei societăţi economic funcţionale şi performante contemporane, respectiv standardului european ca ar performa cel putin la fel ca BNR! Altfel, catalogarea BNR ca singura institutie la stadarde europene, este o ipocrizie!
3.1. Asalt asupra vechililor (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cetatean din colonia Romania în data de 03.06.2016, 09:37)
Mitrache vrei sa ne aburesti !Nu amesteca institutia cu mamutii care vorbesc cand se rastesc la colonistii care nu mai vor sclavie ,in nume propriu dar iau criticile pentru distrugerea bancilor tomanesti si obedienta fata de colonisti ,dusa pana la pupincurism.Degeaba ii mai ridici pe piedestal pe vanzatorii de neam.Astia pe care ii blamezi i-am ales noi.Pe voi v-au pus colonistii.
Asa ca ciocu mic mai mitrache cu m mic.
Nazistule!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 10:40)
Chiar asa: pe cat e de functionala UE si standardul european, pe atat e si BNR, dar nu pentru ca am fi evoluat catre ceea ce credeam noi ca ar fi civilizatia occidentala, ci pentru ca Occidentul si-a insusit lectia comunismului, si-a facut-o proprie si ne-o aplica atat noua cat si lor, dar fara etica si echitatea ceausista.
4. fără titlu
(mesaj trimis de ghita din chitila în data de 03.06.2016, 08:11)
In sfarsit un articol corect si care spune lucrurile asa cum sunt. Sigur ca dusmanii vor sari ca de obicei, dar e bine ca mai apar si astfel de pareri pentru ca ceilalti sunt foarte activi si foarte agresivi de ai impresia ca asa gandeste toata lumea si se creeaza o asimetrie. Multi vad putini inteleg ca romanu se pricepe la toate.
4.1. Nedumerire (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Leumi Bank în data de 03.06.2016, 09:48)
Laurentiu Mitrache este purtatorul de cuvant al Leumi,al BNR al ARB sau al cui?
Pro bono oare?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 10:42)
Bancilor nu li se vede decat fundul de struti, asta ar fi singurul cap iesit din nisip.
4.3. Nu e clar? (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Legumi Bank? în data de 03.06.2016, 12:57)
Notă: Laurenţiu Mitrache este fost preşedinte Leumi Bank.
E greu sa citesti un articol cap coada?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Leumi în data de 03.06.2016, 13:55)
Si nu poate ramane lingau purtator de vorbe?
Poate il recompenseaza BNR cu un post
Vezi blogul lui Lucian Isar cum ajung slugoii specialisti la Isarescu
5. Culpabila
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 03.06.2016, 09:05)
BNR, alaturi de celelalte banci centrale, este vinovata ca nu a luat masuri sa preintampine criza, iar dupa aparitia acesteia i-a protejat tot pe cei vinovati. Va veni in curand si momentul in care ne vom da seama ca putem trai si fara banci; va fi insa foarte greu sa si scapam de ele...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 15:16)
Le ticaie ceasu' pana o data cand le sta pulsul.
5.2. fara banci vom trai cand nu vor mai exista banii (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de vasilica în data de 03.06.2016, 15:45)
Pana atunci nu cred ca au cum sa dispara. Totusi, avand in vedere aviditatea celor care conduc lumea si apetitul exagerat pentru imbogatire, momentul disparitiei banilor pare foarte indepartat.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 09:48)
... exista o imparteala sociala naturala care, respectata, ar conduce la un echilibru sanatos ... as putea vorbi despre domeniul politic, domeniul cultural-educativ si domeniul economic, cele trei domenii, indepandente si armonios lucrate, aduc pace in cetate, ca si in om dealtfel (cap, inima si membre) ... dpmdv. rolul unei banci centrale este acela de a infrana excesele suveranului!!! in ce masura banca noastra centrala si-a indeplinit aceasta sarcina, este discutabil ... domnul Mugur Isarescu a vorbit adesea despre politicile anticiclice dar urmarind dinamica boom-bust din ultimii 10 ani as spune ca mai mult a vorbit! cam asta fac si politicienii ;) ...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 10:44)
....cam organicista conceptie....vreau sa zic antica...
7. de ce sunt institutele financiare defavorizate...
(mesaj trimis de The Brute în data de 03.06.2016, 10:20)
in ratingul international domnul Mitrache prin folosirea filtrelor prudentiale care conform oficialilor BNR inrautatesc cu 400 puncte de baza cerinta de Capital respectiv lichiditatea. Oare cate agentii de Rating cunosc acest lucru. De ce Este nevoie ca aceasta valoare sa fie recunoscuta in afara bilantului. De ce anumite institute folosesc SPV uri? Va bucurati la imbecilu de rand cerandu-i sa fie impozitat cand presa casa si la trecerea RAS IFRS
8. Oare?
(mesaj trimis de nik în data de 03.06.2016, 10:57)
BNR are multe realizari dar si multe neimpliniri pe care, din pacate, oficialii BNR nu sunt capabili sa le asume. N-a facut nimic pentru protejarea capitalului bancar romanesc. Dimpotriva, a facut totul ca acest capital sa dispara. In acest sens BNR a fost agentul capitalului strain.In alte tari excomuniste s-a procedat altfel, Vezi Ungaria, Polonia. BNR a promovat duble standarde in supraveghere, unul pentru bancile romanesti altul pentru cele straine.
BNR practica risipa prin mentinerea unui aparat umflat si fara performanta. Multe agentii care nu produc nimic dar irosesc resurse. Un aparat central supradimensionat si supraremunerat. Implicare partizana in disputa LDP aparand numai interesele bancilor fara a tine seama de consumatori.
BNR are nevoie de innoire atat la nivelul conducatorilor cat si al salariatilor.
In ceea ce priveste comunicarea Guvernatorul spunea, odata, ca daca se intelege mai mult de 20% din ceea ce spune, inseamna ca s-a exprimat gresit.
Domnul Mitrache doreste o functie la BNR?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 14:00)
ei au fost demult atatcate redute
poti fi ateu declarat, poti fi fata tanara si sa faci sex pre-marital
poti deci sa critici si bnr ..
poti sa produci o analiza economica sau ceva penibil ca aceasta ...scriere
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2016, 14:07)
Isarescu=Banca Nationala?!?
Dai in mine, dai in fabrici si uzine!
11. Simpatic articol
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 03.06.2016, 18:24)
Desi scurt, are cateva pasaje de-a dreptul savuroase.
Mi-a placut cu osebire unul din final, cel care mentioneaza, printre cele doar doua trasaturi care, nu-i asa, evidentiaza BNR, "dificultatea imixtiunii politicului".
Mai lipsea doar ca articolul sa fie semnat de vreunul din viceguvernatorii BNR deloc implicati in politica, gen Florin Georgescu sau Bogdan Olteanu.
E o vorba simpla care defineste bine institutia si pe multi din oamenii sai (desi, din fericire, nu pe toti) - fat cats.