OPINII Cât de scumpe sunt acţiunile din plasamentele private?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 septembrie 2021

Ne-am obişnuit să vedem creşteri susţinute în primele zile ale listarii la BVB, în prima fază a obsesiei pentru "companiile antreprenoriale".

Apoi entuziasmul s-a mai temperat, au apărut şi acţiunile care scădeau imediat după listare, deşi plasamentul privat se închisese cu suprasubscriere (Vifrana, Allview, Appraisal&Valuation), iar investitorii au început să se uite şi la multipli bursieri ai acestor companii, remarcând faptul că antreprenorii dornici să apară în vitrina bursei începeau să ceară preţuri din ce în ce mai mari pentru acţiunile din plasamentul privat, alimentaţi în aşteptările lor de profilul speculativ al investitorilor care subscriau.

Mai mult, unele companii au început să raporteze profituri în scădere accentuată imediat după listare sau chiar pierderi, semnalizând celor care doreau să vadă fenomenul că o companie care se pregăteşte de listare are bine cosmetizate rezultatele şi nu e lucru uşor repetarea lor în lunile următoare.

Mă raportez la PER-ul mediu al pieţei bursiere în 2021, de 13,3 conform buletinului lunar pe august al BVB (iar în 2020 PER-ul mediu fusese de 8,8, asta ca să vedem că se poate mereu mai bine, în funcţie de contextul pieţei), şi încerc să văd cât de ieftine sau scumpe sunt acum acţiunile din plasamentele private închise cu succes în ultima vreme.

MAM Bricolaj are, de pildă, acum un PER de 43, conform platformei Tradeville, după ce compania a fost în mare pierdere de viteză în semestrul al doilea, raportând un profit net de numai 0,5 milioane lei, faţă de 2,2 milioane lei în perioada similară din 2020. Mă rog, poate fi efectul investiţiilor angajate, să vedem ce ne aduce restul anului.

Allview, de la 24,3 milioane lei profit în semestrul întâi al lui 2020 a ajuns acum să raporteze doar 4,7 milioane lei, iar PER-ul s-a dus la 36. Avertizam în Bursa, înainte de demararea plasamentului privat, că rezultatele din 2020, când s-au cumpărat multe gadgeturi ieftine pe fondul şcolii online din pandemie vor fi greu de replicat, dar cei care au subscris au ştiut mai bine.

Arctic Stream are PER de 39, după ce şi-a redus profitul de la 4,3 milioane lei la 0,9 milioane lei după primul semestru din 2021, raportat la primul semestru din 2020.

Vifrana a trecut pe pierdere la semestrul unu, astfel încât nu avem un PER, compania raportase însă un profit de 1,4 milioane lei în 2020.

Fyrebite Games are pierdere în primele şase luni (un milion lei acum), precum avea şi în primul trimestru, deşi încheiase 2020 pe profit. Ghinion, preţul s-a înjumătăţit de la listare.

Norofert, cea care a deschis moda plasamentelor private, nu are raportări pentru trimestrul întâi din 2021 şi abia în 15 septembrie vom afla cum s-a descurcat în primul semestru. Aşteptăm.

Safetech a raportat, la semestru, un profit de 1,2 milioane lei, dar nu m-aş entuziasma prea tare, deşi e peste cel din primul semestru al anului trecut de trei ori, pentru că ştacheta pentru finalul anului e ridicată la 3 milioane lei, profitul din 2020. Faptul că acţiunile sunt la PER de peste 60 acum este sugestiv.

Multe companii dintre cele venite la BVB prin plasamente private nu au raportat încă rezultatele la semestru, dar ideea este destul de clară - avem acţiuni relativ scumpe, care nu au rupt gura târgului în primul an de la listare, poate în următorii. A fost justificată forţarea preţurilor imediat după venirea la bursă? Aici, investitorii care au cumpărat trebuie să răspundă, cei care au vândut (participanţii la plasamentele private) îşi freacă în mod sigur mâinile de fericire.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. La cele din IT PER-urile se pot imbunatati in intervale de timp relativ mici. Unele dintre ele vor performa foarte bine, altele mai putin bine iar cateva dintre ele este posibil sa dezamageasca actionarii. Problema este ca in acest moment este greu de prevazut unde se va incadra in viitorul scurt si mediu (1-4 ani) fiecare dintre ele asa incat un pachet combinat de astfel de actiuni pare a fi o solutie potrivita. Este suficient ca una dintre ele sa isi ia zborul pentru ca castigul sa fie asigurat pentru intregul pachet.

    In IT dinamica este mare si pot fi salturi mari in decurs de cativa ani (dar si esecurile sunt posibile). 

    Se speculează și dorința romanilor de a investi în ceva nou, de a spera într-o creștere exponențială și diversificarea fata de eternele 5-10 titluri triste de pe BVB ... însă realitatea este ca aproape tot ce s-a listat de curând este inferior calitativ titlurilor deja existente. Sunt companii mici, cu câțiva angajați, antreprenori abili care prezintă mai degrabă o poveste sau un vis și nu lucruri concrete și dintre care foarte puține vor confirma. Dupa perioada asta de efervescenta lumea se va întoarce ușor ușor către titlurile mature, care cu toate bubele pe care le au, pot oferi randamente pe termen lung și o oarecare predictibilitate.

    Faceți o analiză sau vă dați cu presupusul? Spuneți că la ALW :"Avertizam în Bursa, înainte de demararea plasamentului privat, că rezultatele din 2020, când s-au cumpărat multe gadgeturi ieftine pe fondul şcolii online din pandemie vor fi greu de replicat ". Dacă depuneați un minim efort de a citi prospectul de listare puteați afla că acel profit record din 2020 se datora unor activități nerecurente ( măști medicale etc. ). Și nu se promitea că s-ar putea repeta. E surprinzător că un ziar care e oarecum credibil să publice păreri despre ceva care poate fi exact exprimat. Interes sau incompetență? Cum e domnul Make ? Sper că nu vă enervați de întrebarea la care sigur nu trebuie să aștept răspunsul.

    1. Ideea este ca ALW, ca majoritatea acțiunilor nou listate sunt cam de cacao ... dacă vrei matale sa iți investești banii de pensie în ALW ești liber sa o faci ... si sa-i calculezi PER-ul cum dorești sau sa-i numeri măștile medicale vândute. S-a listat pe vârf, lumea a pus botul și sigur va veni și momentul când se vor frige. Mai grav cred este ca ASF-ul împreună cu societățile de brokeraj închid ochii la ofertele astea umflate si lasă totul pe spatele populației (ca nu vei vedea investitori privați mari sau fonduri de pensii sa cumpere Allview, AirClaim sau Arctic Stream). Efectul va fi ca lumea își va da seama la un moment dat ca e tepuita si își va pierde încrederea in BVB ... vor investi pe piețele internaționale mai mature, pe platforme mai ok, etc. Este istoria trista a României ... ne furam singuri căciula, mai dam un tun, mai tragem o teapa, apoi ne plângem ca nu avem o țara "ca-n afara".

      e aca matale nu ai inteles. Nu spuneam ca sa investesti sau nu in ceva. Atrageam doar atentia ca pune niste date gresite despre indicatorii ALW. Asta se cheama manipulare.

      Nu ai înțeles nimic din articol ... nu este vorba de ALW, nici despre alta acțiune sau alți indicatori în particular. Recitește măcar titlul ... ideea este ca acțiunile din plasamentele recente sunt considerabil mai scumpe fata de listările din trecut. Iar tu pari deja manipulat bine, nu mai încearcă nimeni sa-ti facă nimic, stai liniștit ...

    Încă o întrebare domnului care scrie articole prozaice despre bursă. La ALW cum ați calculat PER-ul ? Pe 6 luni? Sau aveți o premoniție că următorul semestru nu va mai adăuga ceva la profitul primului semestru?

    Ar fi bine ori să nu mai fiți așa pătimaș ori să mai studiați înainte de a publica ceva. Vă doresc succes.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb