OPINII Catastrofele în lume...la bani mărunţi

Cristian Antonescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 martie 2008

Cel mai mare asigurator din lume, firma Swiss Re a publicat un raport, în stare să dea fiori: cât au costat, anul trecut, catastrofele naturale şi cele provocate de mâna omului.

O paranteză: anul 2007, pentru că despre bilanţul lui este vorba, nu a fost un an excepţional, în materie de lovituri ale soartei şi pagube produse. Totuşi, statisticile indică o tendinţă net crescătoare în raport cu anii anteriori, atât a numărului de victime, cât şi a pagubelor contabilizate. Ele au costat peste 70 miliarde dolari, din care mai bine de 28 miliarde au fost plătite ca despăgubiri, în timp ce, 20 000 oameni de pe întreaga planetă şi-au pierdut vieţile. Cele mai multe victime s-au înregistrat în Bangladesh (ciclonul Sidr), India (mai multe valuri de ploi torenţiale), China şi Pakistan, unde s-au produs cele mai teribile catastrofe naturale dintr-un total de 142 câte au lovit, anul trecut, pământul. Nu trebuie puse dezastrele numai pe seama naturii. Alte 193 de evenimente cu consecinţe fatale au avut la origine imprudenţa omului.

Din alt punct de vedere, Europa acuză lovituri neobişnuit de grele, care au costat asiguratorii peste 23 miliarde dolari, în timp ce Statele Unite- obişnuite să deţină supremaţia în "topul nenorocirilor"- a trecut pe planul secund. Furtuna hivernală Jirill a provocat, chiar la începutul luzi ianuarie, pagube măsurat le 5,1 miliarde dolari În Germania, Anglia, Belgia şi Olanda. În aprilie, s-au abătut asupra Marii Britanii două reprize de ploi diluviene, urmate de inundaţii, care au cauzat celor asiguraţi pagube in valoare de 4,8 miliarde dolari. Aprilie a cunos­cut o furtună teribilă în SUA, cu distrugeri evaluate la 1,9 miliarde dolari, pentru ca în luna octombrie incendii uriaşe să mistuie pădurile californiene, obligându-i pe asiguratori să plătească un milard de dolari celor afectaţi.

Catastrofele aşa-zise tehnice, adică datorate omului- incendii industriale, explozii, accidente de avion - şi-au luat, la rândul lor, tributul în vieţi şi bani: 6900 de victime şi pes­te 4 miliarde dolari pagube plătite de firmele de asigurare. Pentru curioşi, cele mai grave distrugeri provocate de om se datorează, spun autorii studiului, cu totul altor cauze: accidentelor fluviale şi maritime, tulburărilor sociale şi bombardamentelor. După alegerile atât de contestate din Kenya din iarna trecută s-au declanşat adevărate lupte de stradă, soldate cu 600 de morţi, tot atâţia cât au pierit în timpul inundaţiilor catastrofale din Coreea de Nord.

Specialiştii în asigurări mai avertizează, prin vocea lui Rudolf Enz, unul dintre autorii studiului la care ne referim, că, în acest an, se aşteaptă la o creştere semnificativă a dezas­trelor, mai ales cauzate de inundaţii."Din 1970 încoace, a precizat presei Rudolf Enz la prezentarea raportului, catas­trofele au crescut, anual, cu o medie de 12 la sută".

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb