OPINII Criza coronavirus va elimina multe joburi din bănci

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 mai 2020

Deşi primul impuls este să ne gândim la provizioanele pe care băncile urmează să le facă la un moment dat din cauza celor care îşi pierd în aceste zile serviciul, provizioane care vor eroda profiturile generând, firesc, presiuni din partea acţionariatului pentru a se tăia din cheltuieli (de promovare, de personal, etc), ideea este că nu din această sursă vine cel mai mare pericol pentru angajaţii băncilor. Criza a impulsionat digitalizarea şi acest fapt se va vedea tot mai mult în numărul de birouri cu ofiţerul de cont aferent ce ne vor întâmpina când intrăm într-o bancă. Nu cu mult timp în urmă un fenomen asemănător se producea la introducerea automatelor de plată, numărul angajatelor de la caseriile bancare scăzând abrupt destul de repede.

Am avut nevoie zilele trecute de un transfer bancar la CEC şi am avut surpriza să găsesc o ditamai coada în faţa băncii. Distanţarea socială din perioada stării de urgenţă, dar şi orarul incomod impus bătrânilor facea ca între 9,30 şi 11 în faţa băncilor să fie îmbulzeală. Ei bine, am fost sfătuit de un funcţionar să folosesc mobile bankingul prin care să constitui şi să desfiinţez depozite, să alimentez şi să retrag din cont (prin cardul ataşat), ei bine cam tot tacâmul de servicii pe care le poţi face acum la ghişeu. Bine-bine am replicat, dar pentru asta tot trebuie să ajung la ghişeu şi ce am rezolvat, eu azi aveam treabă, cine ştie ce mai fac mâine ...Surpriză, nu era nevoie de asta. Puteam deschide contul de internet/mobile banking şi de acasă. După modelul Revolut ataşezi o copie de buletin, intri în legătură prin video-chat cu un consilier pentru a-ţi confirma identitatea, primeşti un contract pe mail, îl printezi, semnezi, scanezi şi îl returnezi tot prin mail şi...asta e. Ştiu că şi First Bank avea o strategie similară pentru deschiderea conturilor noi, deci lumea se mişcă. Sigur, durează puţin până ce contul devine operaţional, de la câteva ore la 2-3 zile, în funcţie de bancă, dar odată ce ai intrat în lumea mobile bankingului de ce ai mai deschide uşa băncii când nu ai neapărată nevoie de un credit? Mai nou, observ că şi pentru asta s-au implementat proceduri online aşa că e chestie de luni până când vedem că am scutit încă un drum la bancă.

Iar criza coronavirus, cu izolarea impusă de autorităţi şi o previzibilă scădere de profit pentru bănci pe termen mediu, grăbeşte digitalizarea. Patronii vor descoperi că aplicaţiile informatice pot face treaba la fel de bine ca unii angajaţi, nu cer salariu şi nici concediu plătit, aşa că de ce nu? Serviciile financiare se află în prima linie a digitalizarii, iar personalul care asigură interfaţa cu clienţii ar trebui să se teamă mai mult decât o fac în aceste zile cei care nu lucrează din cauza crizei (Horeca, serviciile de beauty, fitness, etc). Aşa că m-aş gândi de două ori azi înainte de a alege o meserie de funcţionar bancar, broker, agent de asigurări în următorii 5-6 ani. Sigur, asigurările vor mai avea nevoie de agenţi constatatori, firmele de brokeraj de analişti, băncile de evaluatori ai riscului unei cereri de împrumut. Dar vor dispare încet-încet persoanele care ne ajutau până acum să deschidem şi să lichidăm depozite, să facem ordine de plată, să alegem o poliţă de asigurare sau să primim un extras de portofoliu cu acţiunile deţinute.

Iar faptul că ar putea să dispară o felie importantă din forţa de muncă într-un domeniu bine reprezentat azi e o veste proastă pentru toţi. Reducerea cererii este efectul imediat, iar alte locuri de muncă se pot pierde odată cu asta, pentru că şi patronii de restaurante, pensiuni, centre de înfrumuseţare, retailerii de orice fel vor trebui să îşi ajusteze forţa de muncă dacă vânzările scad.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E adevarat dar... orice somer in plus inseamna un client in minus pentru banci deci o scadere directa de profitabilitate pentru banci, guverne, corporatii..

    Un targ din care toata lumea pierde. Banca se bucura la un mic spor de profit pe termen scurt dar, pe termen lung constata ca a pierdut imens. La fel statul.. la fel magazinele.  

    E o forma de a ne fura singuri caciula.. de asta am ajuns in criza economica actuala, pentru ca ne furam singuri caciula cu salariile mici platite angajatilor, neglijand ca economia e un sistem circular de suma nula - ce castiga unul, pierde celalalt.. iar in timp pierderile se multiplica si se propaga in sistem dupa efectul Lorentz.  

    Se cunoaste in teoria economica toata aceasa poveste.. Marx spunand ca capitalismu se autodistruge si care are nevoie de imperialism din exterior ca sa subziste, lucru care chiar se intampla. Capitalismul nu mai functioneaza singur, are nevoie de o dictatura financiara care sa il sustina in detrimentul cetateanului.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb