OPINII Cum arată o ofertă-capcană pentru gazele naturale

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Companii / 3 iulie 2020

Cum arată o ofertă-capcană pentru gazele naturale

Aşteptam cu interes mutarea duopolului Engie-E.ON după decizia Parlamentului de a impozita cu 90% diferenţa dintre preţul de achiziţie din piaţa liberă a gazului (în jur de 30-50 lei/MWh în prezent) şi fostul preţ reglementat, de 68 lei/MWh. După cum ştiţi, cei doi giganţii din piaţa furnizării pe segmentul consumului casnic (împreuna au o cota de piaţa de aproximativ 90%) nu se grabiseră iniţial să scadă preţul gazelor pentru populaţie conform cotaţiilor actuale de la bursă, ci înaintaseră oferte la preţuri egale cu cele anterioare în condiţiile iminentei liberalizări a pieţei. Ei bine, odată cu începutul lunii iulie au apărut ajustări şi prima care mi-a sărit în ochi a fost oferta Engie-Gas Control. Cu aceasta, compania intră direct în top 3 pe Bucureşti pentru un consum anual sub 280MWh (unde se încadrează de fapt majoritatea gospodăriilor), un lucru aparent remarcabil. Astfel, pe prima poziţie în comparatorul ANRE de joi 2 iulie se situa Nova Power& Gas cu preţ final 106,2 lei/Mwh, urma AIK Energy România cu 107,2 lei/Mwh şi Engie România cu 110,44 lei/Mwh.

Am dat click pe oferta Engie şi ce să vezi? Existau o capcană de toată frumuseţea. De pildă, preţul din factură, de 110,44 lei/MWh, se obţinea dintr-un tarif promoţional al gazului de 71,2 lei/MWh în primele 6 luni (la care se adăugau tarifele de transport, distribuţie, etc). După cele 6 luni, preţul gazului urma să urce la 89 lei/MWh, ceea ce ar duce preţul final din factură la...128,24 lei/MWh. Un preţ care este sub cel de 123 lei/MWh care ar fi preţul actual la care au acces vechii clienţi Engie care nu fac niciun pas în direcţia semnării altor contracte. Cu alte cuvinte, ieftinind gazul timp de 6 luni de sezon preponderent cald, când se consumă puţin gaz, Engie vine şi scumpeşte apoi peste ce tarifa pentru clienţii captivi, o afacere bună având în vedere perioada contractuală minimă de 24 de luni. Vă gândiţi că nu e mare lucru, doar cei care observă asta pot rezilia contractul pentru a migra la alt furnizor? Ei bine, nu e chiar aşa simplu, cine pleacă de la Engie după ce a beneficiat de acest preţ promoţional timp de 6 luni va trebui să returneze companiei diferenţa dintre tariful promoţional şi cel integral.

Poate doriţi să aflaţi şi care este cea mai bună ofertă E.ON pe acelaşi segment? Ei bine...128,75 lei. Ce coincidenţă, după expirarea perioadei promoţionale la cea mai bună oferta Engie, preţurile se aliniază aproape perfect cu cele ale E.ON! Şi dacă tot vorbim despre capcane, am dat click şi pe oferta Nova Power&Gas. Surpriză şi aici, preţul final de furnizare nu mai este cel de pe site-ul ANRE, comparatorul rămăsese probabil în urmă cu ajustările. Şi la Nova s-a schimbat oferta, acum e 118 lei/MWh. Oricum, sub ce ce întâmpla după 6 luni la Engie dar nicidecum primul loc în top care revine în acest caz AIK Energy (AIK Freedom Gaz 12), cu 107,2 lei/MWh, preţ fix pentru 12 luni.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Niste excroci internationali , toti distribuitorii de Gaz si electricitate! Pun taxe de transport, chiar daca ai consum "0".

    1. Nu este de vina excrocul ci ala de pune botu' < ~ - / ~ >

      Autorul articolului este un om extraordinar !!! 

    Publicati acest articol zilnic pana cand nesimtitii de la Engie si E.ON vor veni in piata cu oferte corecte, fara smecherii.

    Vedeti ca-s niste escroci.. Au pus niste preturi mai mici dar au bagat niste abonamente zilnice in coada care la ENEL sunt de 0.45 lei pe zi.. adica vreo 14 lei la factura, indiferent de consum, asa dintr-un foc.

    Altii au pus stelute, stelute si scriu ca pretul afisat e promo 3 luni sau ca e valabil numa pana in toamna, cand urmeaza scumpiri ca la romani cand vine iarna.  

    Nu recomand sa semnati nimic cu acesti escroci.  

    Dacă nu caut un furnizor sunt"inert","legumă,laspe toți escrocii să mă păcălească! Dacă îmi caut dau de limitări în timp, 3luni,6luni, stelute si iarăsi stelute! Sunt convins că o familie ea economist el avocat ar avea probleme cu Engie, cu E-ON ca atunci cu băncile! În loc sa- mi canalizez energiile profesionale la locul de muncă mă epuizez aici! La salarii de 10-15000€ pe lună nu se găsește nimeni de la ANRE să le fixeze furnizorilor obligații mai clare!?

    Dar de premiere energy nu zice nimeni nimic !La ei prețul înainte de 1 iulie era 159,9 lei per megawatt iar acum după liberalizare rămâne neschimbat?

    cum este posibil sa faci profit din utilitati de stricta necesitate,

    este ca o taxa pentru aerul pe care il respiram, este necesar un referendum pentru nationalizarea acelor servicii de furnizare, curent, gaz, apa, gunoi care trebuie sa ajunga in administrarea comunitatilor locale,

    o parte din vecini mei au rezolvat problema pretului la gaze! au montat centrale combustibil solid, in care ard tot felul de cauciucuri 

    1. Toată luna iunie am negociat cu Enel pentru un preț sub oferta de pe site. M-au aburit in fel și chip. Acum au alta politica: nu-ți mai trimit oferta, in schimb îți pun sub nas un site prin care îți cer actele necesare în vederea întocmirii contractului. Bineînțeles, contractul nu-l vezi, decit după ce-l semnezi. Și abia atunci vezi, probabil, ce teapa ți-au tras. Mă gândesc să sun la OPC pentru a vedea daca exista vreo soluție de a scăpa de politică de monopol a acestor "grei".

      Este posibil, capitalismul pe asta este cladit, pe taxat subzistenta fraierilor.

      Daca n-ar fi prosti pe lumea asta, dispusi sa semneze contracte, corporporatiile ar da faliment in secunda doi la ce servicii ofera.  

    Comportamentul cel mai urat.il are Eon- ul.Nu mi-au raspuns la 5 mailuri pentru cerere de ofertă iar telefonic nu am reușit contractul. Asta este politica lor.Nu comunica și mențin prețurile care nu sunt transparente

    Am plecat de la ei după o negociere cu o firmă mai mică cu un.pret mai mic și cu un contract clar și simplu pe 3 pagini. Asta este soluția. Plecați de la cei mari Sunt aroganti nesimtiti si tupeisti.  

    1. La cine?

      Va.rog..puteti să spuneți firma la care ati plecat? Multumesc!

      Care este firma la care ați migrat?

      N-am migrat nicaieri, am ramas la pret reglementat in conditiile in care pretul de piata libera e tot pe acolo.. +- 20j de lei pe luna... adica praf in ochii prostilor.

    ANRE,ANAF ANTIRAHAT,salarii mari la niște imbecili puși politic,bani arunca ti în foc

    Am cerut oferta la aik cu cateva zile inainte de 30.06.2020.Nici un semn pana pe 2 sau 3 iulie cand mi-au comunicat pe mail ca ma vor contacta, nimic nici in ziua de azi. Am fost nevoit sa fac tot cu hotii de la engie. Este o manarie ordinara facuta in gasca.

    1. Pune pe mail-ul lor, actele necesare. Și ai contract...

      Nu vă obliga nimeni să semnați un contract până pe data de 01.07.2020. Gazul nu îl întrerupe nimeni pana vă hotărâți la un alt furnizor.

      Și eu am contactat Distrigaz vest, mi- au spus că îmi vor trimite ofertă, dar a venit și 1 iulie și a trecut chiar..tot nimic! Singurii care m- au contactat in vederea încheierii contractului au fost cei de la Enel! Dar n- am semnat..mai caut! Oferte nu am primit, deci de la nimeni, deși de la unii, cum spuneam am cerut... Nici eon unde sunt in prezent, o firma de rahat, nu mi-a au făcut vreo oferta ...

    Aliniați toți cu același preț...nu e de unde alege doar fumigene sa ți facă impresia că poți alege.

    Cu cei de la Enel am avut mari probleme in ultimii 2 ani. Am negociat cu ei un pret la un contract pe 2 ani și mi-au facturat cu alt pret mult mai mare. Noroc ca mi a dat prin minte sa verific factura in paralel cu contractul semnat. Am făcut mai multe mail uri la ANRE și intr un tarziu după ce am spus ca voi înștiința protecția consumatorilor a Comunității Europene au intervenit. Atenție mare la ce semnați și la cât va facturează cel puțin la cei de la Enel...

    1. Unde putem să vedem ofertele furnizorilor?

      Exista vreo aplicație de comparare? 

      pe ANRE. Dar trebuie sa fii cel putin doctor in stiinte ca sa-l completezi, si pe urma obtii niste date foarte greu interpretabile. Probabil ca academicienii s-ar descurca.

      Undeva am gasit ofertele centralizate a distribuitorilor de gaze. Era o variatie de pret intre 112 - 170 lei/mwh, fara tva. 

      Pe site-ul ANRE gaseti dar vezi ca au introdus abonamente zilnice si stelute in coada ofertei care distrorsioneaza pretu si il fac mai baban decat pare la prima vedere.

    hotii nostri ar fi mai detreaba decit hotii lor probabil ca se inseala profund. Toti sunt o apa si-un pamint.

    Pe timpul infractorului Dragnea plateam 150 lei/Mwh + TVA. 

    Pe timpul democratului vorbaret Orban mi-am schimbat furnizorul si am semnat un nou contract: 140 lei/MWH + TVA! 

    Am incercat sa negociez. Le-am spus cu hotarire ca nu-i posibil ca de la un pret al gazelor de 25 lei/Mwh sa ajunga la 140 lei/MWh. M-au dat peste cap justificindu-mi ca tarifele reglementate (transport, inmagazinare, distributie) sunt 80 lei/Mwh. Si m-au trimis in pribegie. 

    Am incercat sa aflu cit sunt aceste tarife. Cu greu si acoperitor am ajuns la 40 lei/MWH. Sa fie ei atit de mincinosi si hoti sau am gresit eu? De fapt cit sunt tarifele astea? 

    De remarcat precaritatea analizerlor facute de statul nostru mult vorbitor. Cica vor impozita sau impoziteaza deja cu 90% diferenta dintre pretul reglementat si cel actual. In rest totul este in regula. Asa sa fie? Mai mult ca sigur ca nu-i asa. 

    Cu toti borfasii si toate boarfele promovati/promovate in institutiile statului, intr-un aparat de stat labartat si monstruos, adevarat gropar la mindrei tari, n-avem cum astepta niste analize mai fundamentate, mai corecte. 

    As spunem ca suntem intr-o pozitie mai favorabila acum decit in timpurile cind doar hotii nostri stapineau tot, falimentind tot ce intilneau in cale. Spun asta deoarece consider ca-i mai usor de a pune pe drumul cel bun niste hoti straini, decit proprii hoti.

    Asta daca exista vointa politica. :)) 

    O casă pasivă cu tehnologia Izodom, vă reduce factura de gaze cu peste 90%. Doar cu o izolație perfectă și un preț asemănător cu cel al construcțiilor clasice. Poate este momentul să nu mai fim o turmă așa de ușor de controlat doar din prețul încălzirii.

    Aceasi teapa am luat-i la contractul de energie electrica,fix acelasi model,niste ordinari!

    Atenție SC Megaconstruct a trimis pentru luna mai facturi mărite cu 70%

    Tovarase Orban /Sica

    Tovarase Iohanis DM/A... 

    mai monstrilor stati si va uitati ca niste ... la ce ati declansat pe piata de profil si va doare exact in pix 

    BAI NENE SUNTETI ADEVARATI I

    Tineti-o tot asa ... in mana ca va fi bine si in august cald 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb