Cu surle şi trâmbiţe, Revolut a anunţat că, în parteneriat cu Libra Bank, va oferi utilizatorilor săi IBAN-uri de România. Decizia e importantă pentru reducerea costurilor asociate unor transferuri din conturile legate de Revolut în cazul alimentărilor sau pentru facilitarea transferurilor de bani între prieteni (mergea instant doar transferul între conturile Revolut).
Până acum, cardul companiei era folosit preponderent pentru cheltuieli în străinătate, conversia valutară făcându-se la cotaţii mult mai prietenoase decât cele operate prin băncile locale. Din acest moment, suntem invitaţi să folosim cardul Revolut şi pentru plăti şi transferuri interne, ba chiar să îl folosim precum cardul de salariu.
Iar aici intervine o problemă, recunoscută de altfel şi de reprezentanţii companiei în conferinţa de presă. Fintech-ul Revolut activează în România pe o licenţă privind banii electronici şi nu deţine încă o licenţă bancară. Am fost asiguraţi că, în acest moment, Revolut nu poate folosi legal sumele de bani care sunt pe conturile clienţilor, aşa cum face de pildă o bancă ce îşi utilizează resursele atrase pentru creditare, dar în acelaşi timp banii care intră în conturile clienţilor Revolut cu IBAN de România nu beneficiază de umbrela Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistem Bancar. Astfel încât, cine îşi păstrează sume mai mari pe astfel de carduri e acoperit doar de...încrederea pe care o inspiră compania emitentă.
Din acest motiv, se ridică întrebarea dacă nu cumva Revolut s-a grăbit cu IBAN-urile locale şi cu invitaţia de a ne transforma cardurile Revolut în carduri de salariu câtă vreme compania nu deţine încă o licenţă bancară funcţională aici. Să transferi nişte bani pentru concediu e una, să îţi primeşti salariul în cont e altceva, alte sume în joc, altă perspectivă.
În urmă cu un an, Revolut a derulat o campanie de atragere de noi clienţi prin care un posesor de card putea invita până la 50 de prieteni, iar pentru fiecare dintre aceştia, dacă îşi deschideau cont, primea câte 50 de lei, amicii urmând să primească la rândul lor o suma identică. În acest moment, Revolut nu oferă niciun stimulent celor care vor să îşi facă din Revolut card de salariu, dar rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile până când compania ajunge să deţină o licenţă bancară în România.
Aştept cu interes primele produse de creditare promise de companie pentru clienţii locali (sper că de această dată cu licenţa bancară primită). Nu de alta, dar în cazul creditelor uneori e nevoie de avans. Iar aici memoria mă trage de mânecă, a existat un caz celebru pe la începutul bulei imobiliare din Romania, în urmă cu mai bine de 10 ani. Internaţional Leasing promitea credite mult mai ieftine decât media pieţei cu un avans de numai 5% şi...a dispărut cu tot cu avansurile colectate din România. Firmă germană, mare morgă şi totuşi oamenii au rămas fără bani. Aşa că mai bine suflăm harnic în toate ciorbele din piaţa financiar-bancară din vreme.