OPINII Cum să tragi cu tunul în muşte şi cu F-22 în baloanele hobby-ştilor

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 februarie 2023

Cum să tragi cu tunul în muşte şi cu F-22 în baloanele hobby-ştilor

Pe 11 februarie, deasupra teritoriului Canadei, pilotul unui F-22 Raptor al forţelor aeriene americane de 150 de milioane de dolari, acţionând la ordinele liderilor din Canada şi SUA, a tras o rachetă AIM-9X Sidewinder de 470.000 de dolari asupra unui mic obiect cilindric neidentificat ce zbura la o altitudine de 40.000 de picioare, rezultând "anihilarea" acestuia.

Ceea ce autorităţile americane nu au confirmat încă este ceea ce exact au distrus în acea zi.

Un mic balon declarat "dispărut în acţiune" de către un club de hobby-şti din Illinois pe 15 februarie a apărut drept candidat pentru a explica provenienţa unuia dintre cele trei obiecte misterioase doborâte de rachetele americane începând din 10 februarie.

Dovezile circumstanţiale sunt intrigante, arată Aviation Week. Mini-balonul clubului şi-a raportat ultima poziţie pe 10 februarie, în largul coastei de vest din Alaska, iar un instrument popular de prognoză - modelul Hysplit - arăta că obiectul în formă cilindrică va pluti deasupra părţii centrale a teritoriului Yukon pe 11 februarie, ziua când un Lockheed Martin F-22 a doborât un obiect neidentificat, cum îl descrie, şi zburând la o altitudine similară în respectiva zonă.

În orice moment, câteva zeci de astfel de baloane care costă sub 200 de dolari se află în aer, unele înconjurând globul de mai multe ori înainte să funcţioneze defectuos sau să se defecteze din alte motive, iar echipele de lansare îşi recuperează rareori baloanele.

Joi, preşedintele Biden a recunoscut într-o adresă televizată că obiectul neidentificat doborât deasupra Canadei, precum şi alte două eliminate de SUA cu avioane de luptă, nu erau dispozitive străine de supraveghere precum presupusul balon spion chinezesc de mai mari dimensiuni doborât pe 4 februarie. Obiectele de mai târziu au fost "cel mai probabil baloane legate de companii private, de recreere sau de instituţii de cercetare, care studiau vremea sau desfăşurau alte cercetări ştiinţifice", a spus Biden.

Rămâne însă întrebarea cum de a fost posibil ca armata SUA să atace repetat astfel de dispozitive, ignorate până atunci.

S-a furnizat ca explicaţie faptul că sensibilitatea radarelor a fost crescută după incidentul cu balonul chinezesc şi aşa aceste mici dispozitive ale hobby-ştilor au putut fi detectate şi, în contextul isteriei declanşate după distrugerea balonului chinezesc, atacate cu rachete.

Totuşi, distrugerea unor dispozitive care costă zeci de dolari cu rachete care costă sute de mii de dolari nu este foarte onorantă pentru armata SUA.

Ar mai fi şi explicaţia că asumarea acestei posturi ridicole a fost deliberată.

Cum sugera fostul ofiţer CIA şi al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, pe Twitter, prin agitaţia cu OZN-urile la nivel mondial se pun în umbră dezvăluirile legate de sabotajul conductelor Nord Stream la care au colaborat SUA şi Norvegia, fapt pus în lumină recent de o anchetă jurnalistică semnată de laureatul premiilor Pulitzer, Seymour Hersch.

În acest fel, o bombă de presă a putut fi acoperită de o bombă de presă mai mare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Avea interesul sa treaca putinul gaz pe care-l mai trimit rusii doar prin Yamal pe la ei. SI acces facil la marea baltica!

    Ati mai auzit ceva de datoriile de razboi ale Germaniei de atunci???

    Intr-un fel sunt chiar de admirat polonezii ca stiu sa-si apere interesul. 

    Acoperirea unei stiri cu alta stire e un "caz scoala", insa nu prea aveau ce acoperi, stirea a fost marginala in "mainstream".

    Yankeii au impuscat doi iepuri dintr'o lovitura, au acoperit cu zgomot o stire nefavorabila lor, dar mai mult, au dat un mesaj psihologic chinezilor carora le'a doborat balonul, "balonul chinezesc" fiind o proiectie psihologica a Chinei. Yankeii au actionat ca un agresor care si'ar ataca potentiala victima, dar se abtine, in schimb sparge ferestre, da cu pumnii in pereti etc. 

    Asta e din ciclul "Croitorasul cel Viteaz", un basm al fraților Grimm.

    Un croitoras era sâcâit de o puzderie de muște care-l bazaiau. 

    Și atunci a luat o cârpă și a omorât 7 muște. 

    Mândru nevoie mare, și-a scris pe brâu: 7 dintr-o lovitură :)  

    Și toată lumea îl credea un viteaz care a doborât 7 uriași, și nu niște bieți muscoi.

    Așa și cu baloanele astea. 

    Fiecare stat suveran are tot dreptul de a-si controla/apara propiul spatiu aerian.

    Pentru obiecte zburatoare, mai mult sau mai putin autopropulsate...sau duse doar de vant, lansate din interiorul tarii sau care doar se afla in tranzit, trebuie obtinuta o aprobare/licenta de la Autoritatea Aeronautica a statului respectiv.  

    Ca este vorba de activitatiile de spionaj ale unui stat "ostil", de extraterestrii sau de alte organizatii (ONG-uri ?) care montorizeaza clima planetei...sau pur si simplu fac trafic de droguri, arme, tigari...etc. urmeaza a se stabili dupa...dupa evaluarea "capturii"...si d-abia atunci se va vedea daca "se merita sau nu". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb