OPINII De ce să împrumuţi statul cu 5,8% la 5 ani în euro dacă poţi obţine 5% la 2 ani?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2023

De ce să împrumuţi statul cu 5,8% la 5 ani în euro dacă poţi obţine 5% la 2 ani?

Apariţia unei noi emisiuni Fidelis cu titluri de stat în euro cu dobânzi atractive, până la aproape 6% la 5 ani, a dus şi la o depreciere pentru titlurile de stat în euro deja listate, care îşi văd vechile randamente şi mai neatractive prin raportare la noile dobânzi.

De pildă, avem o emisiune scadentă în decembrie 2026, unde cuponul este de 1,8%, care pare tare bătută de soartă în comparaţie cu cea care poate fi subscrisă acum la dobânzi de 5,8% la 5 ani sau 3,7% la un an.

Obligaţiunile de stat cumpărate în decembrie 2021 se tranzacţionează acum la BVB la 89% din valoarea nominală, iar cele cumpărate în decembrie 2020 (cupon de 1,85%) la 91%.

Randamentul celor care ar cumpăra aceste obligaţiuni listate cu scadenţa mai scurtă se plasează în jurul a 5% (4,8%-5,1%) şi pare mai avantajoasă o investiţie în acestea prin raportare la cei 5,8% pe 5 ani pe care ii promite ministerul finanţelor celor care vor să cumpere noile titluri de stat scadente în 2028.

Pentru un câştig mai mic cu un punct procentual, mulţi cred că nu ar avea sens să îşi imobilizeze banii o perioadă suplimentară de 2-3 ani.

În 5 ani se pot întâmpla multe, inclusiv să prindem şi dobânzi mai mari sau să avem nevoie de bani şi să renunţăm la obligaţiuni la cotaţii mai slabe.

Spre deosebire de emisiunile Tezaur, unde răscumpărarea se poate face prin Trezorerii la valoarea nominală a titlurilor (din care se scade dobânda deja încasată dacă au fost păstrate mai mult de un an), pentru plasamentele în titluri de stat din programul Fidelis există şi riscul unor răscumpărări la preţuri corectate, cum au păţit de pildă cei cu titluri în euro pe 5 ani cumpărate între 2020-2021 (cotate acum la 89-91% din valoarea nominală)

Şansa celor care vor să cumpere acum titluri de stat în euro deja listate este că noua emisiune Fidelis a produs corecţii pentru toate emisiunile mai vechi şi cu dobânzi mai mici, cum se întâmplă cu obligaţiunile listate când apare în piaţă o ofertă la o dobândă în creştere.

Similar, la titlurile de stat în lei avem efectul în oglindă - când apar noi emisiuni cu dobânzi mai mici, cum se întâmplă acum (dobânzile la noile titluri Fidelis la un an sunt de 6,7%, în vreme ce în decembrie 2022 erau de 7,65%), cele deja listate au o tendinţă de apreciere, spre bucuria fondurilor mutuale cu profil de obligaţiuni care au suferit serios în ultima vreme, odată cu creşterea dobânzilor la acestea.

Partea mai puţin bună este că scăderea dobânzilor la lei reduce atractivitatea plasamentului în titluri de stat Fidelis pentru investitorii la bursă ce foloseau strategii de cash-management-reducerea deţinerilor în acţiuni era folosită pentru plasarea banilor în titluri de stat în aşteptarea unor noi oportunităţi la BVB.

Acum, când sunt mai multe bănci care au dobânzi mai mari la depozitele la termen în lei (ţinând cont şi de impozitul pe dobândă) decât titlurile de stat listate există riscul ca aceşti investitori să iasă complet din piaţa bursieră când vând din acţiuni.

Ceea ce nu e chiar plăcut pentru o piaţă care suferă la capitolul lichiditate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Teoretic pt ca peste 2 ani dobanda la euro s-ar putea sa fie 1%.

    1. S o crezi tu

      A dat și el un exemplu. După criza din 2008, dobânda la euro a început să scadă în 2009, iar în 2010 era deja la jumătate.

      BCE-ul va majora dobânzile probabil și la anul, dar de prin 2025 5,8% s-ar putea fie destul de OK și ușor de valorificat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb