OPINII Dividendele speciale, o bucurie de scurtă durată la Romgaz

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2020

Dividendele speciale, o bucurie de scurtă durată la Romgaz

Vestea că Guvernul va solicita companiilor de stat dividende suplimentare a aprins imaginaţia investitorilor la bursă. Mulţi şi-au adus aminte de memorandumul prin care fostul guvern impusese companiilor de stat ca 90% din profit să fie dristribuit ca dividende şi de obligaţia acestora de a vira apoi o treime din rezerve ca dividende suplimentare, cu scuza că oricum stăteau cu banii în titluri de stat şi nu făceau investiţii. Şi în acest an neîndeplinirea planului de investiţii pare să fie pretextul prin care companiilor de stat li se solicită bani în plus, mai exact neîndeplinirea ţintelor de investiţii asumate, Guvernul urmând să examineze în perioada următoare cum s-au descurcat acestea cu bugetele anuale de investiţii. Dincolo de faptul că retorica devalizării companiilor de stat e practicată pe scară largă în Opoziţie dar se uită instantaneu la Putere, mai ales când deficitele bugetare riscă să scape de sub control, chiar ar fi de bun augur pentru cotatiile la bursă acordarea unor dividende suplimentare?

Practica ultimilor ani spune că da, dar asta numai pe termen scurt, pentru că atractivitatea companiilor pe termen lung suferă. Faptul că se pierde din rezerve va determina companiile astfel jumulite să se împrumute anii viitori pentru a realiza investiţiile necesare, iar dobânzile plătite la împrumuturi vor diminua profitul raportat, deci implicit dividendele viitoare. Ca de fiecare dată când vine vorba de bani la buget, Hidroelectrica şi Romgaz ies primele în faţă. Asta pentru că sunt mari, foarte profitabile, iar ponderea statului în acţionariat e majoritară. Dacă de dividendele suplimentare de la Hidroeletrica nu se poate profita direct la bursă (eventual ocolit, prin dividedele plătite de Fondul Proprietatea anul viitor, FP având 20% din Hidroelectrica), la Romgaz, care este listată, lucrurile stau cu totul altfel, oricând se poate convoca o AGA care să aprobe noi sume către acţionari.

Conform raportului anual, "grupul Romgaz a realizat investiţii în valoare de 891,6 milioane lei în 2019, realizările fiind cu 25% (296,9 mil.lei) mai mici decât cele aferente anului 2018 şi reprezintă circa 67% din valoarea investiţiilor programate". Dacă investiţiile sunt mai mici cu 33% decât cele programate, atunci ar mai fi în jur de 450 milioane lei păstraţi pe undeva prin visteria companiei, care ar putea fi eventual mobilizaţi pentru dividende suplimentare. Cum profitul din 2019 a fost de aproape 1,1 miliarde lei (2,85 lei/acţiune), adăugarea echivalentului a 40% din acesta spre dividendele suplimentare ar aduce 1,1 lei în plus la dividendul deja anunţat (1,61 lei/acţiune). Asta dacă toată această sumă ar lua calea dividendelor suplimentare. Dacă doar jumătate ar fi îndreptată spre buzunarele acţionarilor, un scenariu mai plauzibil având în vedere şi declaraţii ale premierului în acest sens, am avea 0,8 lei în plus la dividend, deci 2,4 lei/acţiune în total la Romgaz. Oricum ar fi, sub cei 4,17 lei din 2019 sau aproape 6 lei din 2018 (4,99 lei dividendul normal plus 1,86 lei dividend suplimentar). Oricum, lumea s-ar bucura şi ar fi rost de ceva creşteri ale cotaţiilor SNG pe termen scurt, dar nu va aşteptaţi la miracole, cu toate corecţiile aduse de pandemie preţul acţiunilor nu este decât cu vreo 20% sub maximele istorice, într-un an în care emitentul a avut profit mai mic, preţul gazelor a scăzut abrupt, iar dividendul nu mai e ce era cândva (cel puţin până acum).

Întrebarea de 100 de puncte este dacă Guvernul ar putea adăuga ceva şi din rezervele de 1,587 miliarde lei ale companiei (echivalentul a 4 lei/actiune) pentru fondul de dividende. Dacă e să ne luăm după declaraţiile de până acum, nu va fi vorba de aşa ceva. Dar poţi să ştii cât de mare va fi gaura din bugetul public la trimestrul al doilea? Oricum, faptul că dividendul votat în acest an plus echivalentul distribuirii tuturor rezervelor Romgaz spre dividende abia ar ajunge în apropierea dividendului pe acţiune din 2018 ar trebui să ne dea de gândit. Rata de înlocuire a rezervelor de gaz a ajuns la 40%, de la 323% în 2012 şi 102% în 2016. În ritmul acesta ar trebui ca sume tot mai mari să fie direcţionate spre explorări, pentru a nu epuiza tot gazul în 10-15 ani de exploatare, aşa că dividendele viitoare vor avea de suferit destul de mult dacă azi se decide încă o dată mulgerea la sânge a companiei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dacă rata de înlocuirea rezervelor s-a redus așa de mult de ce se mai investește de 6 ani in termocentrala de la Iernut? Care este marea rentabilitate a imenselor investitiii din explorare dacă descoperirile de la Caragele sau de la Trinity-1X sunt derizorii? De ce se arunca noua conduce spre noi investitiii riscante? De ce nu se cuantifica mai analitic rentabilitatea financiară sau cea raportata la dinamica rezervelor? Dacă s-a redus brusc dividendul de la 4 lei la un leu și jumătate atunci nu trebuie sa ne supăram dacă cotația se va opri sub 30 de lei. Conducerea SNG uita ca este in concurenta cu SNP și ftp in ceea ce privește rentabilitatea și dividendele!

    Slabă analiza!

    1. Un articol penibil, fara nicio idee, ce sa mai vorbim de analiza. Imi afuc aminte de dogaru, a fost la un seminar de-al meu despre cum poti tranzactiona pe piata otc, saracu’, nu a inteles nimic, a stat doar jumatate din curs, dar a scris un articol denigrator.

      Profesonist suta la suta!  

      Corect Sorin. Romgaz este o companie fanion și de infrastructură f importanta ptr economia Românească, aici nu.i vorba numai de analiză pe dividendul furnizat intr.un an furtunos ca acesta, analiza pe companie făcută de bursa este foarte restrânsă, limitata chiar ptr un ziar de economie!

    De cand am cumparat Romgaz, adica de la listare, nu aud decat asta: ba ca dividendele sunt prea mari si ramane compania fara bani de investitii, ba ca rezervele de gaz sunt pe terminate si in cativa ani ramanem cu actiunile in mana, ba ca Guvernul nu stiu ce-i face companiei. Dar ce sa vezi? In fiecare an, intr-un fel sau in altul, Romgaz mi-a livrat un randament onorabil.

    1. Și eu sunt f mulțumit de ce profit mi.a adus Romgaz!

    Se pare ca cineva vrea sa mai cumpere actiuni ieftine, ieftine la Romgaz!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb