OPINII Fascinaţia (şi pericolul) exoticului

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2006

Mihai Iordache

Pentru cine nu cunoaşte, semnificaţia adjectivului exotic se poate citi în DEX. Eu am folosit această caracterizare în articolele mele pentru un anumit gen de acţiuni. Este vorba despre emitenţi care se tranzacţionează în salturi. Adică se alternează perioade de tranzacţionare relativ intense cu lungi perioade de stagnare. La fel evoluează şi preţul. În plus, în afară de o lichiditate cel mai adesea redusă, acţiunile exotice în concepţia mea, mai au şi un capital social de regulă redus. Din această cauză, aceste acţiuni sînt cel mai uşor de manipulat. Preţul lor poate fi cres-cut sau scăzut cu un efort financiar redus. Dacă la această acţiune se mai adaugă zvonis-tica, succesul manipulării este garantat. Cele mai înghiţibile argumente sînt: majorarea de capital cu acordarea de acţiuni gratuite, zvon lansat în piaţă fără un anunţ în acest sens al emitentului, iminenta desfiin-ţare a pas-ului şi o luptă fără menajamente pentru pachetul de control sau majoritar.

Dacă în sprijin mai este adusă părerea unui broker, a unui analist etc, atunci succesul este chiar peste aşteptări. Unii mici investitori, mizează preponderent pe astfel de situaţii, care, ce este drept şi spre cinstea pieţei, nu sînt totuşi foarte frecvente. Dar şi cînd apar, fac victime, care de cele mai multe ori sînt puse la pămînt. Cazul cel mai semnificativ a fost "Braiconf" Brăila.

Aceasta, o societate mai mult decît onorabilă de altfel, a avut permanent profit şi a mai acordat şi dividende. Sora mea brăileancă, era foarte bucuroasă de faptul că a avut inspiraţia să subscrie cuponul Văcăroiu la "Braiconf" şi că încasează anual ceva dividend, spre deosebire de fetele şi ginerii săi care nu au avut acest noroc. Anul trecut, "Braiconf" a anunţat o majorare de capital cu acordarea de cinci acţiuni la una deţinută. Orice investitor ştie că în acest caz, profitul pe acţiune se împarte la şase, asta dacă nu cumva, din motive care nu ţin de societate profitul scade faţă de perioadele anterioare.

O agitaţie bine dirijată şi întreţinută a dus preţul la incredibila valoare de 97.000 lei vechi, maxim. Ce s-a întîmplat apoi se ştie. După majorarea de capital, acţiunea a scăzut în jurul intervalului 4.000 - 4.500 ROL, cu foarte rare salturi spre 5.000 ROL. S-a mai întîmplat ca în 2005 să scadă drastic profitul, astfel că acei nefericiţi care au avut proasta inspiraţie să asculte de sfatul brokerilor şi au luat acţiuni la preţuri peste 30.000 lei vechi suflă în drîmbă, dar aceasta nu cîntă. Să vezi cum îţi zboară 60 - 70% din investiţie, fără nici o perspectivă, este un motiv serios de supărare. De curînd un astfel de ţonţoroi al preţurilor se înregistrează de cîteva zile pe "Sinteza" Oradea. Aici asociaţia PAS deţine peste 51% din acţiuni. Acţionarii externi au avut permanent nemulţumirea că membrii PAS primeau la timp dividendele în timp ce ei nu. În perioada 30 septembrie 2004 - 30 septembrie 2005, "Sinteza" a majorat capitalul social prin ajustarea valorii nominale de la 1.000 lei vechi la 1.500. Totodată, profitul net la 30 septembrie 2005 este cu 66,34% mai mic decît cel la 30 septembrie 2004. Este evident că nici la 31 decembrie profitul anului 2005 nu se poate apropia nici pe departe de cel din anul precedent. Cu toate acestea, aşa cum spuneam, preţul acţiunilor STZ a avut o evoluţie cel puţin curioasă, dacă nu o caracterizăm altfel. De la valori sub 2.000 lei vechi (minima este de 1.300 lei), acţiunile au crescut cîteva zile la rînd cu aproape 15% ajungînd la 5.100 lei. Apoi tot aşa de abrupt a scăzut la închiderea de marţi la 3.210 lei vechi, ca să reia creşterea la fel de inexplicabilă miercuri la 3.600 lei vechi (+12,15%) şi să continue să crească, joi la prînz avînd din nou + 6% faţă de miercuri. Justificarea brokerilor, analiştilor sau băgătorilor de seamă că se va desfiinţa PAS-ul este o vrăjeală. Pentru cine nu ştie, le aduc la cunoştinţă că acţiunile deţinute de către asociaţia PAS au fost şi sînt tranzacţionate la greu în interiorul PAS-ului, paralel cu piaţa reglementată. Atunci cînd asociaţia se desfiinţează, dacă aceasta se produce, jocurile sînt deja făcute. Credinţa că la desfiinţarea PAS-ului ar începe o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supremaţie este o marotă. Controlul se exercită total şi fără un acţionar majoritar.

De regulă se exercită în grup, mai ales că acest fapt are mai multe avantaje, unul foarte important fiind acela că membrii grupului pot vinde şi cumpăra fără res-tricţii acţiunile şi pot, astfel, să-şi facă mai bine interesele.

Aş vrea să mă înşel, dar cred că mişcarea "Sinteza" este o repetare a cazului "Braiconf". Nu aş vrea deloc să mă aflu în pielea celor care au cumpărat acţiunile STZ cu peste 4.500 lei. Sfatul pe care îl pot da este: Atenţie la exotice! Pot fi profitabile în unele situaţii, dar sînt şi foarte periculoase!

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb