OPINII IPO Digi - dai banul şi fugi cu discountul

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2017

"Din ofertele publice nu se pierde, dacă vinzi la timp", spun mulţi investitori experimentaţi. Se va verifica asta şi la oferta publică Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, pentru cei care vor să-şi marcheze repede profitul obţinut din discontul de la subcriere?

Cel puţin în ultima vreme, cine a cumpărat pe tranşa de retail în cadrul IPO-urilor şi a vândut în prima zi de listare a ieşit câştigător, fie că a cumpărat acţiuni Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica sau Medlife.

În cazul Digi, discontul cu care este momită tranşa de retail (15% din totalul ofertei) este cât se poate de tentant, cu 7% în primele 5 zile de subscriere şi 3% în ultimele 3 zile. Numai că, spre deosebire de Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Medlife, unde mulţi dintre cei care cumpărau aveau şi planuri pe termen lung (hazardate cum s-au dovedit la Nuclearelectrica), dacă grosul celor care cumpără acum vizează doar discountul ar putea să apară o problemă, e destul de greu ca socoteala de acasă să se potrivească la târgul bursei pentru aşa de mulţi. Cum micilor investitori li se va acorda o alocare garantată pentru maxim 267 acţiuni (preţul de subscriere este cuprins între 38 şi 56 lei), conform principiului "primul sosit, primul servit", până la un număr total de 534.000 acţiuni, este de presupus că vor fi destui în stare să mobilizeze o sumă de 15.000 lei, cu ajutorul brokerilor şi a unui marketing agresiv prin sucursalele bancare. Este de aşteptat ca marea majoritate să se înghesuie să ia acţiuni la discountul de 7%, pentru că presiunea la vânzare din partea celor care vor să-şi marcheze profitul în primele zile de la listare şi comisionul brokerului ar putea să anuleze câştigul celor care intră la discount de 3%.

Ce se va întâmplă în următoarele luni e însă întrebarea esenţială. Ca şi în cazul IPO-ului Facebook, acţionarii mai vechi şi poate şi majoritarul ar putea fi tentaţi să-şi lichidizeze în continuare o parte a deţinerilor, iar preţul se poate corecta, mai ales că politica de dividend va fi săracă (ca să nu spun direct că nu vor exista dividende, o posibilitate strecurată de altfel şi în prospect). Modelul de business poate suferi apoi provocări. Şi din cauza concurenţei - aceasta poate mobiliza bani, la costuri mai mici decât Digi - şi a avansului tehnologic. Deja se vorbeşte de wi-fi gratuit prin mijloacele de transport în comun, parcuri, locuri publice şi până la principalele artere din oraşe nu e cale lungă. Telefonia fixă e înlocuită tot mai mult de cea mobilă, segment pe care competitorii Digi încep să vină la rândul lor cu oferte tentante (vezi de pildă Telekom cu abonamente şi cartele cu net din belşug, de la 5 euro), iar televiziunea prin cablu şi satelit cu abonament poate fi concurată la un moment dat de televiziunea digitală terestră "free" (e drept, doar un număr redus de programe va fi oferit în acest mod).

Cu o cotă de piaţă care nu arată deloc rău pentru serviciile de televiziune prin cablu (49% în România şi 25% în Ungaria), internet fix (48% România şi 15% Ungaria) şi cu felii bune din piaţa de telefonie fixă (31% în România şi 11% în Ungaria), plus o zonă în creştere pe comunicaţii mobile (11% din piaţă în România), afacerea Digi pare acum promiţătoare. Perspectiva datoriilor dă însă dureri de cap chiar dacă, în acest moment, nu sunt semnale îngrijorătoare. Asta deoarece la venituri de 842 milioane euro, în 2016, datoriile pe termen lung însumau 746 milioane euro, iar datoriile curente erau alte 450 milioane euro (cu 374 milioane euro datorii comerciale). Una peste alta, vorbim totuşi de datorii de 1,2 miliarde euro! E drept, profitabilitatea arată bine, cu EBITDA (profitul înainte de impozitare, plata dobânzilor şi amortizare) de 263 milioane euro în 2016 şi o marjă de 31%. Pe scurt, datoriile totale sunt de 4,5 ori profitul înainte de taxe, amortizări şi plata dobânzilor (de 3 ori EBITDA dacă ne raportăm doar la datoriile pe termen lung) şi asta în condiţiile în care dobânzile sunt la minime istorice acum. Orice majorare a lor din perspectiva refinanţării va atârna foarte greu şi cum acţionarii nu au la dispoziţie consolarea dividendului din vremurile bune pentru a trece mai uşor peste perioadele proaste de reducere a profitului şi cotaţiilor la bursă, investitorii pe termen lung trebuie să-şi facă foarte bine lecţiile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Frumos articol in prima zi a ofertei! Asa se sustine bursa! Bravo! Ne mai miram ca bursa e asa cum e!

    Domnule autor, exista vreun aspect pozitiv la faptul ca avem o noua companie listata la bursa? La faptul ca se dezvolta bursa romaneasca? Sau macar la faptul ca ne indreptam la statutul de piata emergenta? Dar oare nu cumva faptul ca s-au epuizat actiunile garantate in doua ore si jumatate este cel mai rau lucru care se putea intampla intr-o oferta de subscriere?

    1. Ar fi trebuit bagate sub pres aspectele mai putin placute si pericolele? E ceva neadevarat din cele scrise de autor? Nu sunt oare date publice? E sau nu e mai utila o voce a ratiunii decat una festivist-mincinoasa?

      Adica pretul poate varia intre 38 si 56 lei, dar si in afara acestor limite, actiunile se pot transfera intre cele doua transe la aprecierea ofertantilor si inclusiv nr total de actiuni ofertate poate fi mai mare sau mai mic decat cel din prospect.

      Institutionalii, daca vor subscrie, o vor face la pretul minim. Va fi oare singura oferta subscrisa integral de catre retail, la pretul max?

      MedL va pierde titlul de cea mai indatorata soc de la bvb, vine DIGI!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb