OPINII Îşi mai aminteşte cineva de isteria la subscrierea acţiunilor Digi?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2018

Dezamăgirea celor care au cumpărat acţiuni Digi e mare, mai ales de când cotaţiile au intrat sub 30 de lei (28,5 lei a fost închiderea de luni la BVB). În urmă cu mai bine de un an însă, era mare euforia în rândul celor care reuşiseră să prindă discountul maxim, de 7%. IPO-ul se închisese în mai 2017 la un preţ de 40 de lei/acţiune, dar micii investitori avuseseră ocazia să subscrie cu discount la "numai" 37,2 lei. Şi, având în vedere gradul de suprasubscirere pe tranşa de retail, de aproape 20 de ori, aveau de ce să privească cu mândrie cele 5 acţiuni ce urmau să le fie alocate la fiecare 100 subscrise. Pierderea celor care prinseseră discountul maxim (a existat şi o perioadă, pe final, în care acesta scăzuse la 3%) trece acum de 23% raportat la preţul de subscriere, o corecţie pe care dividendul brut de 0,35 lei/acţiune nu o poate atenua prea mult.

IPO-ul Digi a fost însă o afacere minunată pentru băncile care au bombardat cu scrisori de garanţie bancară inves-titorii înnebuniti să alerge după dis-countul maxim, astfel încât nivelul subscrierilor pe tranşa de retail s-a apropiat în final de ...1 milliard de euro (923 milioane mai exact). Investitorul mediu plusase cu aproape 700.000 lei în oferta Digi, o cifră care spune totul despre hei-rup+ul organizat pentru închiderea ofertei cu succes. O companie care nu promitea dividende, avea datorii foarte mari şi o parte a conducerii anchetată de DNA bătea astfel recordurile de suprasubscriere la BVB pe tranşa de retail.

Să ne amintim că pentru Romgaz (IPO-ul s-a derulat în 2013), investitorii au avut la dispoziţie acţiuni cu un discount iniţial de 5%, redus în ultima parte a perioadei de subscriere la 3%. Oferta s-a închis la un preţ de 30 lei/acţiune, iar retailul a suprasubscris de 17 ori acţiunile care îi erau destinate şi din acest motiv s-a decis urcarea ponderii acestei tranşe de la 15% din oferta la 20%. Micii investitori, care s-au ales la închiderea ofertei cu 7 acţiuni la 100 subscrise, au mobilizat atunci 4,42 miliarde lei. La Transgaz (IPO-ul a fost în 2007) preţul de subscriere a fost fix, de 191,92 lei/acţiune. Suprasubscrierea la nivelul întregului IPO a fost de 28 de ori, dar de această dată instituţionalii au fost mult mai lacomi, pe tranşa de retail suprasubscrierea fiind de "numai" 11,3 ori. Suma totală mobilizată de investitorii de retail a fost atunci de 1 miliard de lei, la 100 acţiuni subscrise aceştia având în final 9 acţiuni alocate. La IPO-ul Transelectrica am avut o suprasubscriere de "numai 6,4 ori pe tranşa de retail, aşa că trecem repede peste el.

Şi nu doar micii investitori s-au bulucit să ia acţiuni Digi, ci şi fondurile de pensii. După primul semestru din 2017 acestea raportau deţineri în valoare de peste 160 milioane lei. Aegon, Aripi, BCR, BRD şi Allianz aveau cumulat un număr de 4,2 milioane de acţiuni, astfel că la toate cele 100 de milioane de acţiuni Digi rezultă o deţinere cumulată a fondurilor de 4% (12% din acţiunile tranzacţionabile). Nu e deloc uşor să explice acum asiguraţilor cum le protejează banii prin investiţii înţelepte cu un grafic al evoluţiei acţiunilor Digi în faţă.

Ce s-a întâmplat, totuşi, cu acţiunile Digi între timp? Vechea poveste a datoriilor care ajung să arate ameninţător când evoluţia dobânzilor este neprielnică. Într-un articol din 28 aprilie 2017, din ziarul Bursa, dedicat ofertei Digi ("IPO Digi-dai banul şi fugi cu discountul") afirmam în concluzie. "Pe scurt, datoriile totale sunt de 4,5 ori profitul înainte de taxe, amortizări şi plata dobânzilor (de 3 ori EBITDA dacă ne raportăm doar la datoriile pe termen lung) şi asta în condiţiile în care dobânzile sunt la minime istorice acum. Orice majorare a lor din perspectiva refinanţării va atârna foarte greu şi cum acţionarii n-au la dispoziţie consolarea dividendului din vremurile bune pentru a trece mai uşor peste perioadele proaste de reducere a profitului şi cotaţiilor la bursă, investitorii pe termen lung trebuie să-şi facă foarte bine lecţiile". Ei bine, se vede acum cât de bine şi le-au făcut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Digi e nimic...dar SNN-ul? dar TEL? si mai sunt...Mici investitori au fost oarecum anuntati si prin analiza dumneavoastra si prin altele.

    Frumos

    Pentru DiGi evaluarea bazată pe EBITDA, este greșita.

    DiGI trebuie sa investească 100m EUR pe an, asta doar pentru a rămâne in piata. Astfel EBIT cât si Cash flow-ul disponibil sunt doar de 20m EUR. 

    Cel mai mare smen de la revolutie, si dvs scrieti de un IPO de acum 2 ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb