OPINII La ce dividend se pot aştepta acţionarii SIF?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 24 ianuarie 2012

MIHAI IORDACHE

De curând au fost făcute publice rezultatele provizorii cu privire la profitul net al celor cinci SIF-uri. Faţă de profiturile anunţate, de 66,04 milioane lei la SIF 1 Banat-Crişana, 191,4 milioane lei la SIF 2 Moldova, 202,75 milioane lei la SIF 3 Transilvania, 65,33 milioane lei la SIF 4 Muntenia şi 83,61 milioane lei la SIF 5 Oltenia, raportat la numărul acţiunilor fiecărui SIF, rezultă că profitul net pe acţiune în anul 2011 a fost de 0,1203 lei la SIF 1, 0,3681 lei la SIF 2, 0,1856 lei la SIF 3, 0,081 lei la SIF 4 şi 0,1441 lei la SIF 5.

Se observă că cele mai mari profituri, atât în valoare absolută, cât şi pe acţiune, sunt la SIF 2 şi SIF 3, cele care au finalizat integral tranzacţia cu acţiunile BCR. Dacă ţinem cont că SIF 3 Transilvania şi-a dublat numărul acţiunilor, rezultă că, raportat la numărul vechi de acţiuni, profitul pe acţiune este aproa-pe egal cu cel al SIF 2, adică 0,3681 lei, faţă de 0,3712 lei. SIF 1 şi SIF 4 au finalizat parţial tranzacţia, iar SIF 5 nu a încheiat încă un contract. Acest fapt nu justifică integral diferenţa, fapt care demonstrează că au fost decisive şi alte resurse, cum ar fi de exemplu dividendele, altele decât cele de la BRD, căci BCR nu a mai dat dividende, operând în schimb o a doua majorare de capital în 2011, la fel ca în 2010. Şi aici este de făcut un comentariu. La majorarea de capital a BCR din 2010, SIF 2 Moldova nu a înregistrat ca profit valoarea acţiunilor primite gratuit, în timp ce altele au făcut această înregistrare, fapt care s-a repetat şi în 2011. După cum se vede, diferenţele sunt mai mult decât semnificative şi în funcţie de acestea şi posibilităţile practice de a acorda dividende sunt diferite. SIF 4, de exemplu, are un profit net pe acţiune de 1,485 ori mai mic decât SIF 1, de 4,54 ori mai mic decât SIF 2, de 2,29 ori mai mic decât SIF 3 şi de 1,78 ori mai mic decât SIF 5. Este deci mai mult decât evident că nu va putea acorda dividende comparabile cu celelalte. Dacă apelăm la istorie, în cei 15 ani de când SIF-urile acordă dividende, acestea au reprezentat între 43%, cel mai mic procent acordat, şi 85%, cel mai mare, care a fost acordat de către SIF 4 Muntenia, într-un an în care, ca şi acum, profitul său a fost cel mai mic şi a acordat un procent foarte mare, tocmai pentru a fi cât de cât în apropierea celorlalte.

Cea mai bună variantă a fost luată odată de către SIF 2 Moldova în 2009, care a lăsat o parte importantă din profitul net nerepartizat, creându-şi astfel posibilitatea de a face repartizarea acestuia în anii următori, inclusiv pentru acordarea de dividende. Presupun că şi anul acesta ar face la fel de bine dacă ar lăsa o parte echivalentă (atunci a fost vorba de 35%) ca profit nerepartizat. În ceea ce priveşte SIF Moldova, posibilităţile de a face profituri mari în viitor au rămas intacte, căci, la sursa de avarie, vânzarea de acţiuni BRD nu prea a apelat, având încă peste 4,3% din cele 5% iniţiale şi în plus are peste 1,34% din acţiunile Fondul Proprietatea, care aduc dividende însemnate şi în plus au fost achiziţionate la un preţ care este cam la jumătatea actualului preţ de piaţă al acestora.

Funcţie de aceste socoteli pe care fiecare acţionar sau viitor acţionar şi le-a făcut, sau le va face, se va determina cu siguranţă şi posibila evoluţie pe piaţă a acţiunilor SIF. Cu siguranţă, acţiunile SIF 2 şi SIF 3 vor acorda un dividend care va reprezenta cel mai mare procent faţă de valoarea de piaţă a acţiunilor în acest moment şi ne putem aştepta ca preţul acestora să creas-că cel mai mult, fenomen care deja este evident. SIF 2 Moldova devansează evident SIF 5 Oltenia, care istoric a fost întotdeauna mai mare, iar SIF 3 a depăşit deja SIF 4 Muntenia, care are cu 285 milioane de acţiuni mai puţin decât SIF 3. Personal, nu aş neglija potenţialul de creştere al acţiunilor SIF 5 Oltenia, care nu a vândut nicio acţiune BCR, făcând în acelaşi timp şi subscrierea la majorare, care îi aduce o creştere de 0,45% a ponderii de deţinere. În plus, de-a lungul timpului a format un portofoliu de acţiuni care, fără discuţie, este cel mai valoros, cuprinzând SNP Petrom, Transelectrica, Transgaz, Antibiotice şi Biofarm şi cu asta nu am epuizat lista.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Conjuraţia acţionarilor

Cea mai cunoscută şi veche conjuraţie din istorie este "Conjuraţia lui Catillina". Acesta i-a convins pe membrii senatului roman să-l asasineze pe Caius Iulius Caesar, deoarece acesta din urmă voia să se declare Imperator. Când Caesar a venit la Senat, a fost înjunghiat de 44 ori, chiar şi de către Brutus, copilul său de suflet, astfel că ultimele cuvinte ale lui Caesar au fost "E tu mei figli Brute?" (n.r. "Şi tu fiul meu, Brutus?"), cuvinte care ne-au fost transmise de istorie. Reuşita conjuraţiei a fost păstrarea secretului.

În zilele noastre se pregăteşte o altă conjuraţie al cărei specific este tocmai notorietatea, care este menită să asigure succesul. Este vorba despre conjuraţia acţionarilor SIF, care se pregătesc să obţină cel mai mare dividend din istorie, din repartiţia profitului obţinut prin vânzarea de către SIF-uri a acţiunilor BCR. Este o reacţie previzibilă la declaraţiile unor preşedinţi de SIF-uri, care au anunţat că acţionarii nu ar trebui să se aştepte la dividende ca urmare a vînzării.

Corul acţionarilor importanţi, cei cu deţineri de aproape 1%, întâmplător sau nu, cam aceiaşi la toate cele cinci SIF-uri, au declarat ritos la ultima AGEA de la SIF 2 Moldova, atunci când au trebuit să aprobe vânzarea pachetului deţinut la BCR, că sunt pregătiţi să impună trecerea pe ordinea de zi a unui dividend convenabil. Astfel, aceştia au luat măsuri ca să nu mai fie blocaţi de tertipuri procedurale, aşa cum s-a întâmplat în anul 2011, cînd la SIF 3 şi 5 acţionarilor li s-a refuzat cererea, pe motiv că listele acţionarilor nu aveau extras de la Depozitarul Central, ci de la SSIF-urile cu care fiecare acţionar tranzacţionează.

De data aceasta vor fi atenţi la convocatoarele pentru AGA, atât la valoarea dividendului propus, cât şi la condiţiile pe care Consiliile de Administraţie le vor impune pentru includerea pe ordinea de zi a unor noi propuneri. Părerea mea este că vor scăpa de solicitările excesive din partea acţionarilor numai acele SIF-uri care vor face propuneri decente referitoare la dividendul pe anul 2011.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Iordache,

    De unde stii ca la SIF Moldova "acţiunile Fondului Proprietatea ... au fost achiziţionate la un preţ care este cam la jumătatea actualului preţ de piaţă al acestora" , ca nu-mi amintesc nici o raportare pe tema asta ?

    Ti-a soptit o pasarica ? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb