OPINII Liber la penthhouse în câmp

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iulie 2020

Intenţia Guvernului de a "flexibiliza" programul Prima Casă astfel încât ponderea garanţiei de stat să crească, la fel ca veniturile eligibile şi valoarea creditelor a surprins pe multă lume, mai ales că apare o noutate absolută - de garaţia de stat vor beneficia şi dezvoltatorii imobiliari.

Mai exact, dacă anterior, prin Programul Prima Casă, se puteau acorda împrumuturi de până la 66.000 euro pentru achiziţia unei case noi, garanţia de stat reprezentând 50%, acum se intenţionează majorarea valorii creditului maxim la 70.000 euro, iar a garanţiei de stat la 60%. Asta nu e tot însă - dezvoltatorii ar putea lua, la rândul lor, credite cu garanţii de stat de 50%, pentru a lansa noi proiecte, iar în cazul clienţilor care le vor cumpăra casele suma creditată urcă la 79.000 euro, cu o garanţie de stat de 80%. E vorba de programul "O nouă casă", care ar urma să fie adoptat prin ordonanţă de urgenţă în perioada următoare.

Să ne amintim cum a apărut programul Prima Casă. Mulţi debitori s-au confruntat cu o creştere bruscă a valorii ratelor, parţial din cauza deprecierii leului, parţial din cauza politicii discreţionare a băncilor privind dobânzile, iar băncile s-au trezit cu un val de credite neperformante după 2010. Cum piaţa imobiliară era blocată, iar mulţi dezvoltatori rămăseseră cu proiecte nevândute, la un pas de executare silită şi de un nou pachet de împrumuturi neperformante pentru bănci, Guvernul de dreapta de atunci s-a gândit să le intindă un colac de salvare lansând programul Prima Casă. Unii investitori au reuşit să îşi vândă, astfel, la timp unităţile locative, înainte de a fi executaţi silit de bănci, iar băncile au putut să crediteze din nou sectorul imobiliar, acoperite de garanţia de 80% acordată iniţial de stat. Programul a tot fost prelungit apoi, timp de 10 ani, cu o reducere a garnţiei de stat la 50%, deşi criza trecuse, iar piaţa dădea semne de revenire, la fel veniturile potenţialilor clienţi.

Ei bine, acum ne confruntăm cu o nouă criză economică în perspectivă, stocul de proprietăţi nevândute nu mai e însă la fel de mare, dar la începutul anului viitor, după ce amânarea ratelor nu va mai fi posibilă, un nou val de credite neperformante va sosi la uşa băncilor. Şi cum există garanţii de stat pentru creditele ipotecare cu probleme, vom asista atunci la un transfer de costuri dinspre bănci spre bugetul public. Ei bine, în aceste condiţii, ce se gândeşte să facă statul? Să îşi crească şi mai mult expunerea într-un domeniu atât de sensibil la starea economiei, ba, mai mult, supralicitează oferind de această dată garanţii direct dezvoltatorilor.

Nu ştiu ce raţiuni stau la baza unei astfel de decizii. Dacă se gândeşte cineva la efectul de antrenare din economie prin stimularea sectorului rezidenţial eu cred că se grăbeşte. Dacă e să vorbim de stimulare în aceste cazuri, mai bine ne ocupăm de sectoare lovite mai rău decât cel imobiliar - HORECA, zona industriei auto. Să oferi o garanţie de stat de 50% pentru creditul dezvoltatorului şi apoi una de 80% pentru împrumutul clientului care achiziţionează ce construieşte primul mi se pare o decizie ce introduce în ecuaţie un hazard moral imens. E ca şi cum am da iar undă verde la ansambluri rezidenţiale construite în câmp, la penthouse-uri prin porumbi. Am mai avut astfel de minunate vile lăsate fără utilităţi în precedenta bulă imobiliară pentru că zona "cu potenţial" unde erau plasate nu avea încă pus la punct acest detaliu. Şi atunci, astfel de construcţii apăruseră fără nicio garanţie din partea statului, nici pentru împrumutul dezvoltatorului, nici pentru cel al clientului acestuia. De ce am asista la o poveste diferită de această dată, când toată lumea va avea statul în spate? Va gândiţi că am învăţat ceva între timp? Nu mizaţi prea mult pe asta, avem o altă generaţie de dezvoltatori şi o alta de debitori, putem repetă deci cu brio greşelile trecutului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Aceasta "jmecherie" cu prima casa, o noua casa sau cum doresc sa o denumeasca, trebuie sa dispara urgent. A manipulat piata imobiliara timp de 10 ani, venind in ajutorul speculantilor imobiliari (dezvoltatori imobiliari) si al bancilor. Publicul a beneficiat doar de preturi mai mari de la an la an, iar bugetul national de angajamente in crestere.

    Rusine! 

    catu mai avea un pic si lacrima de grija constructiilor...cand aia se scalda in bani...cand avem alte sectoare vitale ce se zat in nevoi si greutati...aci sunt ...BANCILE...ce iau partea leului...si dau bani la greu guvernantilor....o sa ne trezim mai incolo cu mii de case in garantia statului ce nu o sa fie dorite de nimeni...si cu niste imbuibati ce o sa nerada in nas...copii nostri o sa ne blesteme toate idiotenile facute....

    Gaselnita aceasta este copie la indigo cu sălile

    de sport ale lui Năstase, care stau încuiate, fără utilități, degradandu-se (unele descompletate încet,incet) sau cu maretele programe de introducere apă/canal in mediul rural, "finalizate" la stadiul astupă conductele/încasat banii. 

    O alta măgărie pe spinarea statului. De fapt nu exista cineva numit stat care să plătească aceste jmekerii, staul suntem noi fraierii care acoperim castigurile băncilor și ale dezvoltării lor care dau parandaratul. RUSINE! HUOOOOOOO! NESIMTITILOR!

    Mai bine stimulezi const. de ase decat prod. auto.Copii se cresc in casa nu in masina.Cum vrem sa avem crestere a natalitatii daca tinerii locuiesc cu parintii in apartamente meschine .

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb