OPINII Liberalismul de tip... Zamfir!

LAURENŢIU MITRACHE
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2016

Cu greu ar putea cineva aspira să formuleze lozinci care să concureze caracterul imperativ şi popularitatea cunoscutelor "Proletari din toate ţările, uniţi-va!", "Hasta la victoria, sempre!" sau "Ia-ţi patul şi umblă!", deşi încercările nu au lipsit. Un exemplu în acest sens îl constituie radiosul şi irezistibilul îndemn al deputatului PNL Daniel Zamfir: "Mergeţi la un notar şi transferaţi în proprietatea băncii imobilul ipotecat!".

Domnul deputat Zamfir este membru al Partidului Naţional Liberal, adică al unui "partid liberal, membru al Partidului Liberal, Democrat şi Reformator European şi al Internaţionalei Liberale", calitate în care "îşi asumă tradiţia şi istoria sa, reprezentarea ideilor şi valorilor dreptei democratice româneşti" şi care, în "conformitate cu Programul său politic", activează conform principiului tradiţional "Prin noi înşine", precum şi "valorilor democraţiei liberale şi ale capitalismului"!

Unui observator mai puţin avizat, iniţiativa stingerii datoriilor prin darea în plată a unei garanţii imobiliare fără a fi necesar acordul creditorului şi anulându-i acestuia retroactiv drepturi stipulate şi mutual agreate contractual i-ar apărea ca o consecinţă logică a reglării mecanismului societăţii capitaliste prin prisma principiilor Internaţionalei Liberale. Îndoiala ar apărea doar încercând identificarea principiului care ar permite anularea prin lege, cu efect retroactiv, a dreptului împrumutătorului de a cere restituirea unui împrumut în aceeaşi natură în care a fost acordat, concomitent cu opţiunea acordată împrumutatului de a decide unilateral atât asupra formei materiale a restituirii împrumutului, cât şi a cuantumului în care este dispus să o facă. Evident, acest principiu nu există şi nici nu trebuie explicat de ce nu există, nu doar în filozofia Internaţionalei Liberale, dar nici măcar în aceea a Internaţionalei Socialiste...

Instituţii străine de liberalismul autohton, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Guvernul României, Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor, etc. au dificultăţi majore în a înţelege subtilitatea dreptului de a interveni retroactiv asupra unor acorduri în derulare, de a conferi imperativ şi asimetric drepturi uneia din părţi în detrimentul celeilalte, de a ignora pur şi simplu concepte vechi de când lumea şi reglementate unitar juridic atât la vechii romani, cât şi în toate sistemele de drept contemporane, aşa cum este instituţia "împrumutului".

În cadrul unei recente dezbateri televizate, consilierul BNR Adrian Vasilescu era acuzat cu grosolănie de domnul Zamfir de a fi iniţiat o investigaţie la poliţie privind numărul de sinucideri provocate de datoriile cetăţenilor la bănci. Domnul Vasilescu a precizat că, urmare a numărului mare de sinucideri menţionate public ca fiind determinate de bănci, a solicitat Poliţiei Române, absolut corect, detalii. Răspunsul oficial al poliţiei, care preciza că nu deţine nici un fel de informaţii, a întărit convingerea domnului Zamfir privind ralierea Poliţiei la conspiraţia FMI, CE, BCE etc. La fel de sceptic s-a dovedit şi opiniei documentate conform căreia "sutele de mii de români disperaţi" prigoniţi de bănci nu ar depăşi câteva sute...

Devenită lege, iniţiativa urmează să producă efecte. Mai mult ca sigur, efectele vor fi contrare intenţiilor excesiv clamate vizând creşterea bunăstării cetăţenilor, care nu se va îmbunătăţi absolut deloc, ea nedepinzând câtuşi de puţin de reducerea parţială sau totală a datoriilor. Nu serviciul datoriilor legate de creditele ipotecare, ci ansamblul indicatorilor macro aferenţi nivelului de trai ne situează în subsolul clasamentelor europene.

Eşecul acestei iniţiative ar putea însă genera altele asemenea: un moratoriu pe zece până la cincizeci de ani privind rambursarea tuturor datoriilor către bănci, atât în cazul persoanelor fizice cât şi juridice, stabilirea nivelului dobânzii atât la depozite, cât şi la împrumuturile bancare, precum şi a cursurilor de schimb valutare de către asociaţiile de consumatori, extinderea dreptului de restituire a împrumuturilor sub forma recoltelor agricole sau a şeptelului...

Există un aspect care ar trebui să dea de gândit: toţi susţinătorii proiectului, fără excepţie, datorează poziţiile în societate şi avantajele decurgând din aceste poziţii numărului de voturi obţinute, în timp ce toţi opozanţii nu depind de sistemul electoral!

Într-o societate liberă şi tinzând asimptotic către capitalism, oricine poate spune orice, dar un minim de etică politică şi cetăţenească presupune ca între acţiunea şi manifestările publice şi orientarea politică liber asumată să existe o oarecare armonizare. Nu ştim să existe vreun impediment ca domnul Zamfir să adere la precepte comuniste, socialiste..., dar există cel puţin unul moral: locul său în Parlamentul României şi dreptul său de exprimare şi decizie derivă dintr-un mandat corespunzător promisiunilor şi angajamentelor preelectorale. Prin atitudinea sa politică, întărită de unanima aderare a celor ce populează "cea de-a doua cea mai mare clădire din lume, vizibilă de pe Lună etc." ni se sugerează că undeva, în subconştientul politic general, sistemul monopartinic este încă viu şi că decesul său în urmă cu douzecişişase de ani a fost doar scriptic...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Partidul National Liberal din Romania nu este liberal! Face parte din Grupul Popularilor Europeni si nu din Grupul Partidului Liberal, Democrat şi Reformator European şi al Internaţionalei Liberale.

    Recititi ultimul dv paragraf si vedeti cum stati ... 

    1. Am citat din Statutul si Programul PNL de pe site-ul partidului! Nu eu trebuie sa le actualizez!

    O lege pentru smecheri nu putea fi facuta decit de un smecher .Ne meritam soarta.

    felicitari pentru opinie, una curata si logica

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb