OPINII Luminiţa, doamna de la capătul ţevii

Florian Mateiţă, Partener Rominsolv, Administrator Judiciar RADET
Ziarul BURSA #Companii / 11 decembrie 2019

Luni seară, la Digi24, a fost o dezbatere cu privire la problemele majore ale Bucureştiului. Participanţii - posibilii candidaţi ai dreptei la fotoliul de primar general. Ultimii pe listă, înghesuiţi în apărare, specialişti ai primăriei.

Când a intrat în dezbatere problema termoficării, posibilii candidaţi au avut opinii unanime asupra a trei puncte. În primul rând, politicienii au căzut de acord şi chiar s-au completat unii pe ceilalţi în a argumenta de ce sistemul centralizat de termoficare este necesar municipiului. De asemenea, a rămas stabilit că sistemul centralizat are durata de viaţă mult depăşită şi, în consecinţă, va trebui reabilitat. Ultima revelaţie comună se referă la reabilitarea sistemului în sine, respectiv că este un proces îndelungat (mai mult de un mandat de primar) şi provoacă deranj cetăţenilor.

Privit din papucii cetăţenilor, se pare că indiferent cine va fi primar, vor îndura mai mult de 5 ani de acum încolo de disconfort general (trafic îngreunat de şantiere) şi disconfort local (opriri repetate ale furnizării agentului termic sau agent termic insuficient). Dacă ne raportăm la 100 de km de reţea reabilitată pe an cum visează unii, trăirile vor fi mult mai intense... Politicienii de dreapta afirmă că sunt pregătiţi să asume consecinţele neplăcute, dar numai în numele reabilitărilor din timpul mandatului lor. Evident, această afirmaţie ne determină să ne aşteptăm că avariile şi opririle marca PNL sau USR sunt mai mătăsoase şi mai pline de prospeţime faţă de cele jegoase, cum deja le ştim, ale PSD.

Să fim serioşi! Este o imaturitate malignă să cultivi neîncrederea generală în salariaţii care vor rămâne să gestioneze sistemul după ce se va fi schimbat primarul şi consiliul general. Aş stopa această denigrare constantă mai ales că numirile în funcţiile de conducere sunt politice. Nu cred că se gândeşte cineva că reabilitarea va fi realizată de către politicieni. Ea va fi realizată de către aceiaşi ingineri, proiectanţi, maiştrii, sudori, instalatori, de tot personalul deja angajat sau care urmează să fie atras în proiectele termoficării. Rolul politicienilor este să creeze cadrul legal şi să ofere proiectelor predictibilitatea juridică şi de oportunitate necesară obţinerii finanţării şi atragerii resurselor materiale şi umane prin care să devină concrete.

Un moderator TV iscusit ar fi orientat dezbaterea politicienilor spre modul în care îşi vor exercita atribuţiile, mai puţin spre a-i lăsa să comenteze din tribună evaluarea de sfărşit de an a unui director angajat într-o instituţie subordonată. Ar orienta-o spre demonstrarea susţinerii politice obţinută pentru proiectele lor.

De exemplu, dacă dreapta politică îşi asumă public menţinerea şi reabilitarea sistemului de termoficare, i-aş cere să demonstreze că are capacitatea de a rezolva juridic şi financiar blocajul în care au împins termoficarea. Au afirmat că rezolvarea identificată prin Memorandumul guvernului din februarie 2013 este "fantasmagorică" şi au blocat formarea SACET Bucureşti, respectiv fuziunea prin absorbţie dintre RADET (transformată în societate) şi deja celebrul 97 (ELCEN), ieşirea acestora din insolvenţă în maxim 6 luni de la data fuziunii şi plata într-o măsură cât mai mare a creditorilor adunaţi ai celor două companii.

Ilie Moromete spunea "Pe ce te bazezi?". Prin urmare consider că odată ce menţinerea sistemului este obiectiv public al tuturor politicienilor candidaţi la fotoliul de primar general, este timpul să aflăm care este proiectul pe care doresc să-l implementeze pentru a menţine şi moderniza termoficarea Bucureştiului, dar mai ales cum este susţinut cu resurse, la modul concret, acest proiect? Este gândită o linie în bugetul naţional pe 2020? Că cel local înţeleg că este praf!

Important este să nu cădem în capcana judecăţii pripite. Reuşim numai împreună, ascultând şi acceptând ideile împărtăşite cu bună credinţă. În felul ăsta ne simţim mai aproape unii de ceilalţi şi, mai ales, dobândim acel sentiment rar de apartenenţă la o naţiune care are idealuri şi ştie cum să le înfăptuiască.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb