Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare anunţată cu mare pompă de liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu reprezintă altceva decât un nou model de politică a paşilor mici sau un fel de aşa nu.
De ce?
Pentru că atunci când vorbim despre o struţo-cămilă politică, alcătuită din unirea unui partid de dreapta cu unul de stânga, produsul ei va fi tot o struţo-cămilă, deoarece - vorba lui Nicolae Filimon -, "ce naşte din pisică, şoareci mănâncă".
Coaliţia PSD-PNL s-a întâlnit în ultima lună de trei ori ca să emită tot o struţo-cămilă: alegeri comasate, dar la locale merg fiecare separat pe drumul său, în timp ce la europarlamentare liberalii şi social-democraţii vor împărţi lista comună. Cu care speră să ia 51% din sufragiile alegătorilor şi să trimită astfel 17 sau 18 oameni în Parlamentul European.
Premierul Marcel Ciolacu a motivat comasarea astfel: "Prezenţa cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democraţiei, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democraţie şi pentru o reprezentare corectă în faţa românilor. Am propus şi o alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă valului extremist".
În urma deciziei coaliţiei de guvernare, simplul alegător se va afla în faţa listelor pentru locale şi a celei comune pentru europarlamentare. Nucleul dur al votanţilor PSD va căuta pe toate listele sigla cu cei trei trandafiri şi va fi bulversat să o vadă alăturată săgeţii liberale pe lista comună pentru alegerile europarlamentare. Probabil că se va freca la ochi de două ori şi va verifica buletinele de vot pentru locale ca să vadă dacă a votat cu partidul dorit. Pentru că, altfel, cei mai slabi de intelect probabil că se vor întreba precum alegătorul turmentat al lui Caragiale: "Eu cu cine votez?".
Chiar aşa: nucleul dur al liberalilor cu cine votează? Pentru că în urma anunţului privind lista comună pentru europarlamentare, unii lideri cu ştate vechi în PNL au declarat că ei nu se pot alia niciodată, la alegeri, cu PSD, pe liste comune. Că preferă să meargă pe principiul liberal "prin noi, înşine!".
Numai că principiul respectiv s-a dovedit slab în faţa mişcării tactice decisă de Nicolae Ciucă cu binecuvântarea ocupantului vremelnic al fotoliului de preşedinte de la Palatul Cotroceni.
Nicolae Ciucă a reinterpretat expresia "prin noi, înşine": "Uneori e nevoie de mişcări tactice. Ce s-a întâmplat acum e o mişcare tactică, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru în materie de securitate. Explicaţia e că, prin noi înşine, putem să le cerem românilor să ne acorde încrederea pentru ce vom face în continuare".
Dovada că decizia coaliţiei PSD-PNL a fost binecuvântată de Cotroceni o reprezintă însăşi declaraţia preşedintelui social-democrat Marcel Ciolacu, care a afirmat: "Aş fi mândru, ca român, ca preşedintele României să ocupe o funcţie politică la nivel mare european. În această alianţă, sunt ferm convins că amândoi, împreună cu europarlamentarii, vom negocia o funcţie cât mai importantă pentru comisarul român şi pentru funcţii importante în Parlamentul European. Românii vor o voce puternică, românească în structurile europene".
Numai că premierul l-a lăsat în offside pe Nicolae Ciucă în momentul în care a anunţat că alegerile prezidenţiale vor fi devansate şi vor avea loc în luna septembrie, decizia pentru prezidenţialele din septembrie fiind luată de preşedintele PNL fără a avea acordul celorlalţi lideri ai partidului.
Nicolae Ciucă a precizat: "Nu am discutat în Biroul Politic Naţional al PNL acest subiect. Deci nu avem o decizie comună în coaliţie. Voi reveni cu acest subiect în PNL. Nu e nici un fel de problemă să revenim la BPN pe acest subiect. Am discutat cu domnul premier, după ce discutăm toate etapele, când va fi nevoie să emită o OUG sau o HG privind calendarul alegerilor vom lua o decizie".
În ciuda declaraţiei lui Ciucă că nu există o decizie comună a coaliţiei PSD-PNL pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, premierul Marcel Ciolacu a punctat: "Am discutat în coaliţie acest subiect. În cadrul coaliţiei am decis acest lucru. Avem trei variante: 1-15 septembrie, 8-22 sau sfârşitul lunii. 8-22 septembrie ar fi cea mai potrivită. (...) Am anunţat că eu azi (n.red. - miercuri) ies cu întregul calendar; calendarul a fost discutat în coaliţie. Când hotărăsc calendarul, emit la pachet toată legislaţia necesară pentru toate cele trei rânduri de alegeri. Respectiv comasare, prezidenţiale în septembrie şi generale în decembrie (n.red. - 8 decembrie)".
Din declaraţiile de mai sus reiese că Nicolae Ciucă ar fi stabilit personal cu Marcel Ciolacu ca alegerile prezidenţiale să fie devansate, fără să se consulte cu colegii săi din PNL. Ciucă ar fi putut să facă acest lucru singur, dacă ar fi fost un politician de forţă sau un bun negociator de genul Ludovic Orban, Crin Antonescu sau Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care era premier al Alianţei Dreptate şi Adevăr (DA). Cum actualul preşedinte al PNL nu este un astfel de politician, se pare că negocierea cu Marcel Ciolacu privind devansarea prezidenţialelor a fost făcută cu acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, în faţa căruia majoritatea liderilor PNL nu are nicio poziţie contrară, recunoscându-l practic, tacit, ca adevăratul şef al partidului.
Aşa că fâstâceala lui Ciucă privind neaprobarea de către PNL a calendarului privind prezidenţialele din septembrie a fost mai mult de faţadă, pentru colegii săi pe care, practic, anunţul lui Marcel Ciolacu i-a pus în faţa faptului împlinit. Acum liderii liberali au fost informaţi, se pot considera informaţi şi vor aproba noul calendar electoral, inclusiv prezidenţialele din septembrie.
1. E un semnal ca pastreaza coalitia
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 07:16)
Pina acum rezultatele coalitiei au fost bune, au deblocat multe legi discutate si uitate. La timp pt ca iata ca ajung din urma tunurile generate de intrigile escrocilor de talie mare : sa putem plati ce au aranjat arbitral altii, nu? Platile pt Rosia Montana si (deocamdat in lucru) dosarul Pfizer fac cam cat mult laudata a sorbtie de fonduri europene!
1.1. stai prost cu aritmetica (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Coriolan în data de 23.02.2024, 15:28)
6,7 niliarde dolari cu 1 miliard euro de la vaccinuri nu sunt niciodata egale cu cele 90,84 miliarde euro absorbite de țara noastră de la UE din 2007 si pana acum. Fata de alocarea totală, România a plătit la bugetul UE din 2007 si până acum 29,2 miliarde euro, ceea ce reiese că am rămas pe plus cu 61,6 miliarde euro primite de la UE. Tac-tu Putin ce ți-a dat?
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 23.02.2024, 07:38)
Ăștia au primit ordin să se maseze reciproc, unind localele cu europarlamentarele.
În UE bate un crivăț de suveranism și naționalism care a înghețat obrăjorii reginei Von der Pfizer și popularilor europeni.
Dacă europarlamentarele ar fi distincte, votul pentru cei Gică Contra birocrației și inepțiilor UE ar fi majoritar.
Așa comasatii speră că votul pentru locale clar pentru PSD și PNL, că nu sunt alții în teritoriu, va fi ghidonat și la europarlamentare.
Șmecherie de doi lei și ipocrizie cât cuprinde.
Marele Joha așteaptă probabil firmanul de numire în calitate de Comisar al Apărării UE, post nou anunțat de Ursula. D-aia se doresc alegerile prezidențiale în septembrie deși mandatul ii expira în decembrie.
2.1. Mnu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Augustin în data de 23.02.2024, 14:05)
Crivatul, chiar impanat cu suveranism si nationalism, nu este productiv...
mai ales ca bate din nord-est.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 07:39)
E o miscare desteapta, cu care deviaza atentia populatiei de la inflatia ce ne saraceste de 4 ani incoace, cheltuilelile absurde ale guvernului, deficitul bugetar, mariri de taxe, economia in scadere, si indreapta atentia spre amenintarea extremei dreapta(care e reala) , pe ideea ne-am coalizat pt tara sa va salvam de extrema dreapta, nu pt noi sa ne pastram ciolanele si privilegiile.
Miscarea e smechera, posibil consiliata de niste specialisti in asa ceva, l-ati auzit pe Ciolacu, el nu vrea sa-si vada adversarii politici morti prin inchisoare, eh buna asta pt ca nici majoriateata romanilor nu vor. Ca poate nici nu s-ar intampla, ei asta e alta poveste. Dar, dupa ceasca, te mai risti? NU.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 13:01)
tot psd pnl si acum in final de credit boom....
ce dor imi era de ie...
s c c r e t
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 13:02)
nu faceti inca "panica" inutila in piata...dragi guvernanti... ca bondurile pe ro nu sunt sucite!
jucati pana la capat... dupa o dam cu circ...dar nu acum va rog! ca speriati investitorii..scuze speculatori..scuze oitele...
s c c r e t
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 15:48)
Sprijinul acordat de catre toti cetaenii care vor comasarea alegerilor decisa de Partidele ce formeaza Alianta de Guvernare ca dealtfel sprijinul acordat tuturor „independentilor ” ce covirsitor va fi acordat si unor doamne respectabile ce apartin societatii romanesti, in integralitatea ei, care vor fi deveni propunerile PSD si PNL pe listele electorale importante in Alegerile Europarlamentare, in alegerile de Primari ai marilor orase si de ce nu chiar in alegerile Prezidentiale ,va fi foarte mare .O data ce aceste persoane, noi politicieni, independenti, vor dori sa isi asume intreg parcursul electoral si toate promisiunile electorale avansate de PSD si PNL, cetateanul nu va mai vota USR sau AUR ce deja fura unii de la altii pe cei nemultumiti sau pe cei inlaturati din alte Partide .Cetateranul nu va mai vota practic esalonul doi al PSD asa cum vedem ca se intimpla la AUR si nici candidatii USR ce sunt perceputi ca parte a Opozitiei unite cu AUR si Sosoaca ba chiar cu Kelemen si Ciolos sau Barna .Este vremea independentilor sprijinti de Partide .
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 17:27)
.Este vremea independentilor sprijinti de Partide . Despre ce inginerii politice vorbim ?Oare nu mai acceptam lupta pentru putere ? Obligatia fiecarui Partid sau Aliante (oare nu mai putem face aliante electorale ca asa li se nazare unora ?) este prezentarea unui program , in cazul nostru unul asumat european (spre deosebire de unul moscovit) , si modalitatile lui de aplicare .Ce este rau in asta .Fiecare Partid si cetatean are dreptul sacru de face tot ceeea ce poate spre un bine comun .Comasarea este majoritar dorita .Atunci de unde pina unde PNl si PSD se confrunta cu neincrederea cetatenilor ? Increderea ne este data de comasare , de punerea in miscare a unor noi vectori politici de imagine reprezentati de cei asa numiti independenti ce vor deveni noi simboluri pentru societate si nicidecum de asocierea unor Partide extremiste de sorginte sovietica sau budapesteana ce se sprijina pe un fals simtamint patriotic .Cit de patrioti pot fi cei care deja sunt cu un ochi spre stepele Rusiei sau spre inelele persane totul in dauna a ceea ce poporul roman a fost dintotdeauna .Oare am uitat Roma si influenta ei benefica pe aceste meleaguri ? Nimeni din Europa nu doreste extremism .Partidele democratice de tip liberal si social democrat se vor uni in intreaga Europa spre a invinge obscurantismul .Votul cetatenesc acordat candidatilor independenti (acolo unde este nevoie ) ofera Romaniei si aliantei aflate la Guvernare nu numai un parcurs democratic si European dar si o mai mare putere de negociere in UE .