OPINII Politica proastă - o fi ea amuzantă, dar e profund dăunătoare economiei (II)

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Politică / 29 august 2018

Politica proastă - o fi ea amuzantă, dar e profund dăunătoare economiei (II)

Sănătatea şi justiţia, discreţii husari beţi ai risipei de Stat

Drumul spre Iad e pavat cu bune intenţii.

Spuneam, într-un articol anterior, că multe lucruri făcute de bună credinţă dăunează grav vieţii în ansamblu.

Cred că şi cei care au militat pentru aderarea la NATO şi Uniunea Europea-nă, şi artizanii planurilor, înfăptuitorii măsurilor au fost bine intenţionaţi.

Cred că şi proiectanţii denominării din 2005, şi cei care au încetăţenit intervenţia pe curs, şi apologeţii trecerii la euro, şi redactorii legii dării în plată, şi inovatorii conceptului gajului general, şi înverşunaţii repunerii Oltchim pe roate şi ctitorii SIF-urilor sau Fondului Proprietatea au fost animaţi pe undeva de o bună credinţă, de dorinţa de a face ceva bun.

Toate inginerelile enumerate au avut o recepţie mai degrabă pozitivă din partea publicului mai mult sau mai puţin avizat.

Punerea în operă, exploatarea, modul de a implementa şi tehnica armonizării cu alţi factori conduc însă spre un dezastru total pe care, la momentul producerii, îl vom privi nu doar cu unanim regret, dar şi cu cea mai mare surprindere.

Statul Român a investit o căruţă de bani în sisteme de protecţie a cetăţeanului, ceea ce e minunat. Pe toate direcţiile posibile. Rezultatul e o risipă deşănţată de resurse.

Oamenii merg la spital cu ambulanţa, fiindcă pot, indiferent de starea în care se află. Pe vremuri se duceau la doctor cu tramvaiul sau cu taxiul.

La secţie, delincvenţii sunt duşi cu dube şi soboare de mascaţi, când pe vremuri se deplasa un sectorist să lase o citaţie în cutie.

Aflat în iarna trecută la urgenţa spitalului Elias, vreme de vreo trei zile, din cei 100-150 de pacienţi aduşi de autospecialele salvării, cred că am putut număra trei sau patru urgenţe medicale reale.

Fiecare pacient adus la camera de gardă este investigat, fiecăruia i se fac, procedural, tomografii, radiografii, electrocardiograme, teste, Doppler, Toffler, Tolkin, R.R. Martin, invariabil, util sau futil.

Fiecare pachet de servicii costă, per pacient, între câteva sute şi câteva mii de lei. Util sau futil, mai degrabă futil.

Spitalele sunt pline. Serviciile de urgenţă sunt decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Cele ulterioare de către CNAS, prin cardurile individuale de sănătate. Oamenii au senzaţia că-s gratis. Dacă ar trebui să plătească peşin, n-ar face toate investigaţiile, la pachet.

Contribuabilului i se reţin nişte bani. Unii prin angajator. Banii se duc în pârâiaşe să alimenteze fluviul bugetului consolidat de Stat, spre sănătate, justiţie, poliţie, asigurări, şomaj etc. Omul priveşte contribuţia ca pe un bir. De multe ori, pe angajat nici nu-l interesează ce se reţine şi unde se duce. Vrea să ştie cât e netul...

Când beneficiază de întoarcerea serviciilor plătite cu acei bani, are un sentiment de gratuitate, i se pare că alt-cineva plăteşte în locul lui.

Reţeaua de farmacii se hrăneşte din tonele de reţete compensate, prescrise larg de medicii de familie.

Banii se pierd cu sutele de milioane, cu miliardele.

Mai grav e că se dezvoltă o ipohondrie, o adicţie de a merge la farmacie, la analize, la a cumpăra panacee şi năzbâtii de la teleshop. Pensionarii cheltuiesc puţinii bani proprii pe pros-tii. Statul cheltuie banii lor şi ai lui pe alte prostii. Resursele fiind limitate, bani pentru lucruri prioritare nu mai rămân.

În justiţie, în aparatul poliţienesc, în Ministerul public şi în ariile legale conexe e la fel de rău.

Lipsa de celeritate, organizarea birocratică odioasă a sistemului judiciar face ca un nevăzut flux de bani să se scurgă steril spre nicăieri, ca un sistem care irigă un sol infertil.

Fiecare procedură costă ceva.

Judecătoriile, tribunalele, curţile de apel par locuri ieftine. Accesul pare gratis, că nu te pune nimeni să plăteşti bilet la intrare.

Dar nimic nu-i gratis.

Sistemul hrăneşte judecătorii subfrecventate, la Răcari, la Buftea, la Câmpina, la Moreni. Acestea, laolaltă cu celelalte punc-te de lucru ale zeiţei oarbe angajate la Stat, consumă chirii, amortizări, taxe, gaz, curent, apă, servicii de pază publice şi private, costuri de igienizare, de prevenire a sinistrelor etc.

În dosarele penale, barourile asigură prezenţa în sală a avocaţilor din oficiu. Onorariile acestora sunt achitate integral sau parţial, în cazul în care inculpatul a contractat un apărător ales, din bani.

Deplasările inutile, repetate, ale condamnaţilor aflaţi în detenţie, costă, per persoană, de la câteva sute de lei, în cazul unei persoane private de libertate în regim deschis sau semideschis, până la câteva mii de euro, în cazul lui Hayssam Omar, un moşuleţ decrepit, cu diabet şi Parkinson, parte în nenumărate dosare, cu statut de terorist care implică transportul lui cu o extravagantă maşină blindată escortată de vehicule special echipate, populate cu luptători scump dotaţi, antrenaţii şi remuneraţi.

Inventar de inutilităţi drăguţe şi idei ingenioase de a arunca banii pe fereastră

Primăria subvenţionează RADET, care se tot eficientizează de când se ştie, şi dă fonduri însemnate Catedralei Mântuirii Neamului. Cum trăim într-o egalitaristă societate laică, celelalte confesiuni au început să ceară şi să primească sprijin financiar de la autorităţi. Vom construi moschei, sinagoge, toteme, vom înălţa menhire pe care vom aburca dolmeni, vom clădi bojdeuci pentru dalailami şi vom aşeza rogojini stipendiate pentru bahai, şamani, druizi şi satanişti.

Statul întreţine fel şi fel de entităţi parazite, inutile sau supradimensionat organizate - Autoritatea Electorală Permanentă, Direcţia pentru Relaţii Interetnice, Consiliul de Stat împotriva Discriminării, Avocatul Poporului, Prefectura Municipiului Bucureşti, ANI, CAN.

Statul hotărăşte ce e bine pentru popor.

În acest sens dă legi.

Fiecare lege, fiecare normă, fiecare ordonanţă, decizie, hotărâre costă ceva, nimic nu e gratis. Odată cu emiterea, promulgarea, punerea în operă se alocă un buget. Studiile, normele metodologice, analizele au şi ele alocate sume de bani.

Un ban dat cu folos, care aduce alt ban, e o investiţie.

Un ban care nu se mai întoarce, dacă nu generează alte efecte benefice, necuantificabile, e o risipă.

Normele asigură, în ansamblul lor, cadrul de dezvoltare a unor proiecte, iniţiative, întreprinderi în sectorul privat.

Modificarea hazardată a cadrului legal va produce sincope, belele.

Orice corecţie negândită va face victime.

De ce KDF Energy a putut creşte cifra de afaceri de la 1 milion de euro la o sută de milioane, prin 2010-2011, iar în 2017 a intrat în insolvenţă?

De ce Impact a fost nevoită să se împrumute la un IFN, CVI Dom Maklerski, 12 milioane de euro, cu 6% dobândă pe an, pentru 4 ani jumătate? Parcă mergea promiţător afacerea... Ce plan le-a făcut Juravle la leşi, după ce prognoze şi analize publice s-a călăuzit? De unde o să restituie împrumutul? O să ia refinanţare de la Sile Cămătaru cu 50% pe săptămână? O să le pună ipoteca în braţe la maklerski?

Kruk, CVi... Ce caută, dom'le, toţi polonezii ăştia la noi, s-au terminat lituanienii, cazacii, tătarii şi moldovenii pe care i-au urgisit tradiţional?

De ce se împrumută agricultorii la Agricover şi nu la bancă?

Cum au prosperat băncile de top la noi înafară de drămuind salarii pe card şi împrumutând pe Udrea şi Ioana Băsescu?

De ce se tranzacţionează creanţe şi de ce se face profit pe neperformante?

De ce, de la firmele de taxi la marile magazine particulare, liderii de piaţă de acum zece ani nu mai există deloc?

Cineva a produs schimbări care nu au priit tuturor agenţilor economici. Unii nu s-au putut adapta. Altora li s-au impus condiţii la care nu se puteau adapta. Au prosperat unii noi, asta e bine, dar fără certitudinea unei dezvoltări durabile şi a existenţei de lungă durată. În acest fel, nu vom avea niciodată companii care să crească constant, de la o generaţie la alta, afişând cu emfază pe blazon un an al fondării din alt secol.

Măsurile care ne protejează de rele, dar şi de bine

E bine că se fac legi care să ne protejeze. Cât ne costă această protecţie şi cât de reală e ea? Unde duce?

A fost interzisă activitatea comercială în clădirile cu risc seismic ridicat. Foarte bine! Cât de riscantă era activitatea în toate acele clădiri? Ele au fost evacuate, abandonate, dar nici reabilitate, nici demolate. Au rămas pustii, lugubre, să populeze deşertăciunea unui ghost town mioritic.

Cum a fost posibil ca un imobil cum e Cathedral Plaza să fie ridicat ilegal? Dacă tot a fost ridicat, ar trebui dărâ-mat? Nu-l dărâmă nimeni, oricum. Stă gol, sinistru, nefolosit, nedemolat, o pricină de dezbatere şi scandal fără fond economic.

E bine că ANSVA ne protejează de gripe aviare, de salmonella, de pesta porcină.

Deşi... există precedente uimitoare... Avicola Călăraşi a fraţilor libanezi Daher a falimentat în urma unui pretins caz de salmonella descoperit la Selgros. După finalizarea stufoasei suite de cercetări s-a dovedit că n-a fost picior de salmonella la Călăraşi. Dar avicola nu mai e, libanezii au rămas cu un surogat de scuze de la autorităţi. Selgros nu s-a închis.

Câte suine masacrate şi incinerate ca la Auschwitz, vorba unui geniu al diplomaţiei locale, chiar au suferit de pestă porcină?

Şi ce despăgubiri se vor plăti proprietarilor? Guvernul român promite reparaţii din fonduri europene, un comisar al Uniunii zice că nu.

Ne simţim foarte bine protejaţi, dar e un pic cam scump. Şi nici riscurile nu şi-au dovedit transparent existenţa, nici deciziile nu şi-au explicat clar temeiul.

Avem cârmuitori, avem legiuitori, avem cadru legal temeinic.

De ce Dracu' ne-o merge aşa de prost?!?

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Suuuperb!

    Aia 150 sigur erau adusi de ambulante ? Ia intra matale pe site la SABIF la sectiunea informare publica sa vezi ca acum sunt doar 174 ambulante iar in 1991 erau 350 la o populatie mai mica iar acum lipsesc si vreo 300 de medici urgentisti fata de 1991.In plus , de unde stii ca doar 4-5 erau urgente reale ? Esti scanner de pacienti ? Daca vorbeai de coruptie , risipa , prost management in unele sectoare medicale aveai dreptate dar cu exemplul asta ai dat rau in gard pentru ca datele reale spun altceva .

    1. ... ma duc si stau o saptamina in fata camerei de garda la Floreasca si o saptamina la Universitar si inregistrez fiecare sosire de ambulanta. Sint in stare.

    Foarte bune observatii! Nu e numai la noi, nu noi am inventat masinaria de tocat bani, doar pentru a alimenta un consum inutil cu profitori bine determinati. Sistemul de sanatate consuma si in America, si in Occident, resurse importante, imbogateste firmele de medicamente si de tehnica medicala, plateste salarii la medici mediocri care isi iau Porsche si pleaca in vacanta in Tailanda. Principiul e ca daca se strang niste bani, acestia trebuie cheltuiti cu orice pret.

    Hai ca m-am enervat.Matale cred ca esti fff sanatos si toate rudele matale altfel ai stii ca gratuitatea aia e la misto adica cu plafon la analizuri gratuite care se termina in prima saptamana din luna.Ai nevoie maine de ceva scump gen rmn? Faci kk pe asigurare ca e tot cu plafon si gratis prinzi peste n luni.Deci scoti banutul desi esti asigurat.Esti internat la spital iar marci banutul ca multe medicamente si materiale sanitare lipsesc.Deci sa fabulam mai putin zic sa nu ajungem ca boss cu asasinii :)

    1. Dar si ipohondri crescuti de Stat. Am familia plina de octogenari care apeleaza la toate serviciile posibile. Eu n-am card de sanatate si n-am apelat niciodata la un serviciu public. Am platit fiecare prestatie medicala, imi cumpar medicamentele. Sint un fin observator si, stind pe coridoarele infecte ale spitalelor, pentru altii, nu pot sa nu remarc. Imi cer scuze, o sa-mi cresc voit gradul de miopie si o sa-mi fac o lobotomie.

      Observatia depinde de observator a zis-o unul Heisenberg.Eu pot sa va inteleg frustarea pe care si eu o am pt ca dau o poala de bani lunar pe asigurarea de stat si daca am probleme tot la portofelul meu apelez dar hai sa ne uitam si la date nu doar la perceptii individuale altfel ne razboim iar aiurea tineri cu batrani , bugetari cu privati , etc Daca nu aveti card probabil sunteti milionar in euro pt ca unele servicii au preturi exorbitante chiar si pt clasa medie.Plus ca la privat urgentele nu prea ai unde sa le rezolvi daca sunt grave.

      Avem și bolnavi, plătim asigurări și plătim și serviciile medicale pentru că nu suntem maimuțe și nu vrem să pășim peste cadavre.

      ...sint nici milionar dar nici nu m-am intilnit cu tarife scandaloase. La doi-trei ani am scos citeva sute din buzunar la o clinica privata. De lei. Sint dependent de medicamente ieftine, ce iau eu - miofilin, clorfeniramin, parasinus - costa 10-15 lei per cumparatura, hapurile pe care le mai iau conjunctural costa zeci de lei. Imi aduc bronhodilatatorul de la Viena, cu 8.90 euro bucata, ca la noi nu se gaseste decit Ventolin, Glaxo-Smithkline a facut ce-a facut si are monopol pe mizeria lor de aerosol. La dentist, o extractie e 150-200 de lei, o lucrare mai complicata, citeva sute. N-am avut niciodata nevoie de RMN, de tomo, de Doppler, de chestii scumpe care, chiar nefiind necesare, mi-ar fi fost sigur prescrise daca erau decontate...

      ...nimeni n-a zis sa-i lasam sa crape. Ce ar pica de minune ar fi un pic de discernamint... Simtul prioritatii nu e punctul forte al poporului roman.

      Sigur , daca esti ( inca ) sanatos e mai rentabil ocazional sa platesti servicii pe care le-ai oricum si ca asigurat din cauza plafonului lunar.Eu ma refeream la investigatii scumpe , operatii ce pot fi necesare si nu se fac decat la stat.Romanii prefera o rata la o masina mai bengoasa decat sa isi faca o asigurare de sanatate mai scumpa .Statul ar trebui aici sa umble la reglaje.Unii fumeaza si beau sute de euro pe luna cand inca sunt sanatosi apoi hopa la tratament de stat.

      ...nu numai fata de Stat. Daca nu-mi place sa dau, nici sa-mi placa sa iau nu-i normal. Oricum, cert, am dat mult mai mult bugetului consolidat decit am primit.

      Când vei avea cancer, speră să fii asigurat cu asigurare ordinară. Vei înțelege atunci de ce.

      O asigurare de sănătate mai scumpă înseamnă condiții de hotel la cazare și tratament la stat, cu oarece șanse de crăpenie între diagnosticare și tratament. 

      ...o sa platesc. Sau o sa-mi trag un glont de doi dolari in cap. Prin spitale romanesti insalubre n-o sa umblu, nici chimioterapie inutila n-o sa fac si nici n-o sa zac sa implor mila, sa faca Antena 3 colecta pentru mine. Pina atunci, am avut o pleurezie extrem de grava, provocata de un medicament netestat, prescris de cel mai mare alergolog al vremii. Am facut punctia ambulator si m-am dus sa fac pneumotorax si sa mor acasa. N-am murit. Am avut o hemoragie digestiva superioara severa si am intrat in Floreasca cu acest diagnostic, pus de mine, si am iesit cu acelasi diagnostic, ca profesorii n-au inteles cauza. Am avut un glont in flancul sting, in Irak, si m-a operat un veterinar. Nu m-a costat nimic, a facut cinste regimul Saddam Hussein. Cind o sa ma vait eu ca n-am mijloace sa ma caut la doctori vestiti, sa ma scuipati!

      E dreptul fiecăruia să se trateze cum consideră, cu glonț, cu apucuntură, cu miere de albine.

      Zeci de mii de euro ar fi consumația în absența asigurării. Bineînțeles, pentru cei care își doresc o a doua șansă. :)

      Evident, diagnosticurile puse de mine sunt întotdeauna impecabile. Nu prea am de ales când trebuie să tai și să extirp. Probabil veterinarii irakieni nu prea operează în România. 

      Aia irakieni nu prea opereza pets, mai mult animale de interes economic, arabii nu-s mari iubitori de ciini si pisici. Acuma, eu eram un pet extrem de rar, nu stiu ce recompensa a primit doctorul ca m-a salvat, dar daca o mierleam, cred ca sanctiunea era prompta si ireversibila.:)) Ca veni vorba de veterinari... E interesant unde motivatia e challenge-ul profesional si unde incepe comertul. In 2002, am operat o catea, un Golden Retriever, la Budapesta, la doctorul Kendick Zsolt. O proteza de sold. La unguri arata ca la NASA, a costat 500 de dolari, cu portelan, titan si garantie. Ciinele a plecat pe picioare. La noi costa 1000, cu tinichea si cu principiul "te speli pe cap cu potaia daca se intimpla ceva naspa" (replica chiar a fost spus, am si batut un doctor pe holul facultatii de medicina veterinara la auzul ei, nu cit sa aiba nevoie de prostetica dar bine, sanatos). In 2007, am operat acelasi ciine la aceeasi clinica, la acelasi dr Kendick, la celalalt sold. A costat 22000 de euro, soldul s-a rupt, cateaua a murit de la o transfuzie facuta gresit. Budapesta nu mai era templul medicinei de dragul artei, devenise intre timp o afacere cu jigodiile cocalarilor din est si ale zgircitilor din vest.

      2200, mi-a intrat destu' cu repetitie pe butonul de la Bberry.

      Aici reintrăm pe șine.

      Cabinetele private pentru cățelușe sau lăuze sunt hoteluri medicale extracție profit.

      Halul în care arată spitalele de stat din România au legătură directă cu standardul de igienă al românului mediu. Medicii ăia acceptă să lucreze la ghenă, infirmierele, asistentele și doamnele de serviciu acceptă acel jeg. Oricât ar încerca să repare lucrurile, clienții lor fac spitalul la loc, exact cum era. :D 

      Mizeria, la propriu, n-are legatura cu saracia. La terapie intensiva la Spitalul de Urgenta, un salon cu 10-11 oameni, din care mai moare cite unul din cind in cind, exista un grup sanitar unde flotabilitatea rahatului si inertia zoaielor pot fi studiate eficient. Daca eu as fi femeie de serviciu la Floreasca, nu m-as plinge de lipsa de mijloace si, din alea 2-300 de lei spaga pe zi, as rupe 20-30 pentru un flacon de Domestos, un sapun si doua suluri de hirtie igienica. Si fara Domestos, cu apa chioara, care costa 6 lei metrul cub, si cu gravitatia, tot as face rahatul nevazut. Igiena si pretentiile publicului larg determina in mod cert nivelul de igiena. Traim intr-o tara cu televizoare HD cu diagonala mare si wi fi de mare viteza in pondere mai mare decit toaletele din casa. Noi lustruim bibilurile din vitrina cu antistatic, in camera din fata, si pasim in propriile dejectii in fundul curtii.

    ... al sistemului prost e numarul foarte mare de farmacii si modul de compensare, autorizarea unor anume medicamente si comertul cu panacee. In Anglia sau America nu exista farmacii. Exista drugstores care vind chestii blinde, farta reteta, aspirina, paracetamol si nurofen, iar medicamentele le prescriu si le si vind, fizic, medicii, sau ceea ce ei numesc "pharmacists", cu eticheta cu numele pacientului pe recipient. Medicul vede exact care e administrarea iar decontarea e minima. Cind a murit taica-meu, Dumnezeu sa-l ierte, casa era plina de medicamente neluate. Tata, saracul, avea concentrator de oxigen, inchiriat cu plata de la casa de asigurari, si el avea oxigenare 96 la suta. N-a facut nici un demers, feluriti doctori i-au bagat pe git tone de prostii pe banii asigurarilor.

    1. Mai neica ,viata (si hazardul )iti dau cea mai buna replica , citeste articolul de sub expunerea matale .Sa te saboteze deontologul patron ? Mira -m-as !

      Faptul ca se prescriu in exces analize si medicamente e alta discutie .Asta tine de medici nepregatiti sau cu interese in sponsorizari farma.Daca s-ar verifica foile de observatie in spitale s-ar descoperi si acolo supraprescriere din interes.Problema e ca se refuza ghiduri si protocoale clare pe fiecare specialitate ca sa faca fiecare ce il taie capul sau interesul.Asta e una din cauzele reale ale risipei nu aia cu ambulantele putine si vechi ce trebuiau casate demult.Plus ca neavand medici pe majoritatea ambulantelor sunt doar asistente care nu stiu de multe ori daca bolnavul este de luat sau nu la spital si de teama duc la spital si din cei care ar putea fi lasati acasa.Vezi cazul Gyuri Pascu.

      Partea misto si demonstratia superioritatii libertatii de expresie la "Bursa", fata de orice alta publicatie, organizatie sau vector de presa, e faptul ca Make nu impune nici unanimitatea in cuget si simtiri, nici nu ne obliga sa umblam in virful picioarelor printre interesele lui, nici sa ne caciulim la el ca la totem ca sa colaboram la ziar! Contrazicerea e mama dezbaterii si din discutie tisneste lumina. Pe mine m-ati vazut vreodata ca ma ofuschez la critici sau injuraturi sau ca am sters vreodata un comentariu sau blocat pe cineva?!?

      1. Aproape toti medicii sint sponsorizati, teambuildinguiti la Sinaia, dotati cu pixuri pe care scrie Roche, Glaxo, Bayer, Zentiva. Sa va uitati in orice cabinet! Pixul si calendarul n-au venit singure si cu palma in fund. 2. 9 medici din 10 sint foarte slabi profesional. Rata de malpraxis e uriasa in Romania. Ne impaunam cu exceptiile de virf si cainam doctorii care merg sa lucreze in strainatate, fara sa vrem sa observam ca fac munca de triaj, asistenti, felceri si ghiseu, pe 1/3 din salariile uzuale. 3. Daca tot investim in vinatoarea de vrajitoare numita "lupta anticoruptie", poate trecem si pe la fabricantii, importatorii si distribuitorii care lucreaza cu Statul si cu sistemele publice. Si nu numai. La o sumara cercetare, CEO de la Voda, Orange,BRD, Pfizer, VW, Dacia, Glock, Engie, Veolia, Sandoz sau firmele de drumuri, poduri si constructii merg subit la ocna pe fo 50 de ani.

      Alea la Sinaia sunt ale BNR :) Da-le naiba de pixuri ca nu aia e coruptie.Aia din Arpim nici pixuri nu dau ca nu au voie .Uita-te pe site ANM ca sunt publice sposorizarile sa vezi acolo scoruri

      Pixul nu vine singur. E ca o insigna de societate secreta. N-am ocolit protector BNR, dar daca era sa-i enumar pe toti, ma apuca pensia!

      Sunt si medicale la Sinaia dar incomparabil mai ieftine decat externele .Educatia medicala continua e obligatorie dar e scumpa.Cand platesti ca pana acum un an doi medicii cu salarii infecte lasi doua posibilitati ori medicul renunta la educatia medicala si pe langa faptul ca va fi medic slab poate pierde libera practica ( credite EMC obligatorii prin lege !) ori se descurca cum poate ( imprumuturi,sponsorizari ,etc ) Trist dar adevarat.

      ...atrage injuraturi... Care e produsul ala romanesc mai bun decit omologul lui strain, ca sa fie medicul sau serviciul medical autohton la aceeasi inaltime ca "afara"? Cu educatie, cu specializare, cu onoruri, daca n-ai gena, vocatia, clasa morala si disciplina, n-ai cum face medicina. Sa ma ierte al de sus, dar printre medici, printre judecatori si printre politicieni, n-am prea gasit bipezi de calitate...

    Iar ai produs un text mare despre nimic si te-ai scos cu gratie, cu vorbe bine rostite si cu comentarii interesante! Scrii mai bine ca oricare gazetar pe care l-am citit vreodata si faci din rahat bici! De fapt nici nu esti gazetar, esti scriitor si-ti faci de lucru prin ziare!

    1. Eu cred ca din acelasi sac se alimenteaza si statul si privatii, nu incap doua sabii in aceiasi teaca, trebuie despartiti si medicii si pacientii, ori asigurare privata de sanatate ori de stat , la fel si la medici ori lucrezi la stat ori la privat!

      Nu este raspuns la opinia 6!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb